Ekonomi

Faiz düşüşü bankalara yaradı Ne oldu da bankalar 1 ayda yüzde 70 yükseldi? 

Dünya gazetesi yazarlarından Şeref Oğuz bugünkü köşesinde bankalarda yaşanan bahar havasını masaya yatırdı. Her alanda olağandışı fiyat hareketliliklerine dikkat çeken Şeref Oğuz, banka sektörü hisselerinin defter değerlerinin altına gerilediği, yabancıların satışları ile dibi indiği bir ortamda birPiyasa değerleri toplamı 29 milyar 500 milyon dolar olan 10 banka, borsada işlem görüyor

 

Şeref Oğuz, bankalarda bir ay içinde yüzde 70 değerlenip enflasyon bazında kazanç oluştuğunu söyledi. Piyasa değerleri toplamı 29 milyar 500 milyon dolar olan 10 banka, borsada işlem görüyor. Ortalama halka açıklık oranları ise yüzde 25,57. Görünene göre banka hisselerine güzelleme yarışına girilmiş gibi bir tutum içindeler.                
Şeref Oğuz yazınıda banka hisselerinden en çok hangilerinin talep gördü ve neden kamu bankalarındaki yükselişun daha fazla olduğu sorularına yanıt verdi.

Oğuz'un aktardığına göre Borsada işlem gören 4 banka hissesi son 1 ayda yüzde 120’nin üzerinde değer kazandı. Bu bankalar defter değerinin altında işlem gördükleri için talep gören hisseler oldu. 

Vakıflar Bankası yüzde 151, 
Şekerbank yüzde 131, 
T.S.K.B. yüzde 122
T. Halk Bankası ise yüzde 120 
Akbank, Garanti Bankası ve İş Bankası yüzde 60 arttı. 

Oğuz 'Neden kamu bankalarındaki yükseliş daha fazla?' sorusunu ise şöyle yanıtladı: Fiyatlarının aşırı iskontolu olmaları talep görmelerinde en önemli etken.  Ancak kamu bankalarında yaşanan sert fiyat hareketleri, seçim sürecinde enflasyon rallisini hatırlatıyor.

Faiz düşüşü bankalara yaradı 

Faizin düşüş eğiliminde olması, en fazla bankalara yaradı. Yüzde 14’ten %13’e düşen politika faizi sonrasında en çok talep, banka hisselerine geldi. Zira bankalar, var olan durumdan en olumlu etkilenen kurumlar.               

Faizin düşüşü ile bankalar daha ucuza kaynak toplarken daha fazla kredi kullandırma imkânına sahip olur. Bu süreçte bankaların elinde bulunan kamu kâğıtları da değerlenir. Ancak gördüğüm kadarı ile bankaların yükselişinin arkasında sadece hisselerin ucuz olması, bankaların kârlılıklarının artması gelmiyor. Yükselişe geçen kamu bankaları; “seçim sürecinde borsa canlı olur” söylemini zihinlere kazıyor.

Yazının tamamını okumak için TIKLAYIN