30 / 06 / 2024

Faiz indirimi ne zaman başlayacak?

Faiz indirimi ne zaman başlayacak?

TCMB faizi sabit tutma kararı, uluslararası finans kurumlarının dikkatini çekmiş oldu. Aralarında Goldman Sachs, JPMorgan, Barclays ve Morgan Stanley gibi devlerin de olduğu bazı kuruluşlar, yayımladıkları raporlar ile Türkiye ekonomisi ve faiz tahminlerine yönelik beklentilerini paylaştılar.



Goldman Sachs, Barclays, Morgan Stanley ve JPMorgan, Merkez Bankası'nın faiz kararını ve faiz indirim beklentilerini değerlendirdiler. Goldman Sachs, ilk faiz indiriminin üçüncü çeyreğin sonunda başlamasını beklerken, Morgan Stanley ve Barclays, faiz indirimlerinin 2025'te başlayacağını öngörüyor. JPMorgan ise kasım ya da aralık ayında bir indirim beklediğini kaydetti.

GOLDMAN 3.ÇEYREK SONUNDA BEKLEMEKTE

Goldman Sachs analistleri, Merkez Bankası'nın beklentilerine paralel olarak faiz oranını yüzde 50’de sabit tuttuğunu ifade etti. Buna göre ise raporda, “Yılın üçüncü çeyreğinde ekonomik aktivitedeki yavaşlama derinleşince, enflasyon beklentilerinin de hızlı bir şekilde düşmesini bekliyoruz. Yıl sonunda manşet enflasyonun yüzde 36’ya gerileyeceğini öngörüyoruz. İlk faiz indiriminin de üçüncü çeyreğin sonunda gerçekleşeceği beklentimizi koruyoruz” denildi.

BARCLAYS 3. ÇEYREKTE BEKLİYOR

ekonomim.com'da yer alan içeriğe göre; Barclays, TCMB'nin bildirisinde şahin tonlamayı sürdürdüğünü kaydedilerek, erken faiz indirimi olasılığına dikkat çekti. Raporda, “TCMB beklendiği gibi politika faizini yüzde 50’de tuttuğu belirtildi. Faizlerin 2025’in Ocak ayına kadar bu seviyede kalmasını bekliyoruz ancak dezenflasyon süreci beklediğimizden daha güçlü olursa, 2024’ün son çeyreğinde de erken bir indirim görebiliriz” denildi.

 Faiz indirimi ne zaman başlayacak?

MORGAN STANLEY 2025 KADAR İNDİRİM OLMAZ

Morgan Stanley, TCMB'nin faiz oranlarını sabit tutma kararını ve şahin tondaki iletişimini değerlendirerek, uzun süreli sıkı para politikası duruşunun süreceği beklentisini paylaştı. Buna göre, “Bankanın faizleri değiştirmeme kararı ve şahin tondaki iletişim, uzun süre sıkı para politikası duruşu beklentimizi destekliyor. Politika faizinin yıl sonuna kadar bu seviyede kalmasını ve faiz indirimlerinin 2025’in ilk çeyreğinde başlamasını bekliyoruz” diye ifade edildi.

JPMORGAN KASIM VE ARALIKTA BEKLEMEKTE

JPMorgan ise TCMB’nin faiz kararını değerlendirerek, bankanın enflasyonda yukarı yönlü riskler olması durumunda sıkılaşmaya hazır olduğuna dair şahin söylemini koruduğunu belirtti. Raporda, “TCMB faizi beklendiği gibi yüzde 50’de bırakırken enflasyonda yukarı yönlü riskler olursa sıkılaşmaya hazır olduğuna dair şahin söylemini korudu. 2024 sonu için politika faizi beklentimizi yüzde 45 olarak koruyoruz. Kasım ve Aralık aylarında TCMB’den faiz indirimi bekliyoruz” diye belirtildi.

Bankaların 32 günlük güncel mevduat getirisi ne kadar?

BofA'dan yeni altın tahmini! Altının 12 ay sonra geleceği seviye belli oldu!

Merkez Bankası faiz kararı sonrası altın fiyatları ne kadar oldu? Bugün gram, çeyrek, yarım ve Ata altın fiyatı kaç TL?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön