Eğitim

Faiz indirimleri ve bunların kredi kullanıcılarına yansımaları

Merkez Bankasının en son faiz indirimine paralel, Global piyasalardaki gelişmeler,  içerde bono faizlerinin tek haneye inmesini sağladı. Bono faizlerinin tek hanelere inmesi ile birlikte konut kredilerinde bankalar arasında kısa sürede aşağı yönlü ha

Kısa sürede aşağı yönde gerçekleşen bu hareket, gayrimenkul piyasasında da ciddi bir canlılık  yaşatacaktır. Uzun zamandır gayrimenkul piyasasındaki durgunluğun bu faiz hareketi ile tekrar başlayacağını düşünmekteyiz.
 
Önümüzdeki dönemde global piyasalarda ve yurt içinde iyileşme sürecinin devam etmesi halinde faizdeki düşüşün bir süre daha devam edeceğini düşünüyoruz. IMF ile yapılacak bir anlaşma hareketi daha da arttırabilir.
 
Faiz oranlarının bu seviyelere gelmesi ile tekrar 2006 yılının ilk yarısına dönmüş olduk. 
 
Bu faizlerdeki son hareketle birlikte bu yılın başına göre bireylerin aylık taksit ödeme güçlerinde %10 - 20 aralığında bir avantaj sağlamış  oldu. . Bireylerin aylık ödeme imkanı bu oranda artmış oldu. 
 
Reel bazda son bir yılda yerinde sayan ve hatta bir miktar gerileyen konut fiyatlarında ramazanda sonra yükselme eğilimine girmesi sürpriz olmaz. Sıkışan ve uzun süredir bastırılan konut talebi de  faiz oranlarının tekrar eski ivmesini yakalaması ve piyasa beklentilerinin iyileşmesine  paralel canlanacaktır.
 
Ramazan ayı konut almayı düşünen bireyler için iyi bir fırsat olacağını düşünmekteyiz.  Bizim önerimiz faizler bu seviyelere gelmişken ve hala konut fiyatlarında ciddi bir yükseliş yaşanmamışken ev almak için doğru bir dönem olduğunu düşünmekteyiz
 
Ayrıca bu hızlı düşüş, daha önce konut kredisi kullanmış bireylerinde kredilerini yenilemeleri için bir fırsat olacaktır. Ama bu fırsatı bireylerin doğru değerlendirmesi gerekir.
 
Toplam maliyete mutlaka bakmaları ve ek ödeyecekleri masraflar bazen çok daha büyük maliyetler doğurabileceği unutulmamalı. Hatta alınabiliyorsa profesyonel bir yardım alınmalıdır. Burada en avantajlı olan bireylerin bu faiz indirimleri ile vadelerini kısaltmaları ekstra faiz yükünden kurtulmaları olacaktır.
 
İyi haftalar dilerim.