Yeni Projeler

Faizde şok indirim!

Ziraat Bankası ve Halkbank, kriz nedeniyle bunalan milyonlarca konut, kredi kartı, tüketici kredisi müşterisine ve çiftçilere hem ödeme kolaylığı sundu, hem de faizlerde büyük bir indirime gitti.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar'ın açıkladığı bahar paketi, hükümetin kriz paketini solladı. Çağlar, paketin seçimden bir hafta önce açıklanmasının `tesadüf' olduğunu belirtirken; "Çiftçi borçlarına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı 20 Mart'ta Resmi Gazete'te yayımlandı. Daha önce karar çıksaydı, biz de paketi daha erken açıklayacaktık" dedi.

Çiftçiye nefes

Çiftçiler ile bireysel müşterileri ilgilendiren birinci bölümün, gelen talebe göre değişmekle birlikte, yaklaşık 10 milyar liraya ulaşabileceğini bildiren Çağlar, çiftçilerin borçlarının yapılandırılması ihtiyacını hükümete kendilerinin ilettiğini söyledi.

Buna göre, 2009 yılında vadesi dolan 4,2 milyar liralık sübvansiyonlu çiftçi kredisi yeniden yapılandırılacak. Ancak bundan yararlanabilmek için; borçlu çiftçinin, bankaca takibe alınmamış olması gerekiyor. Bu şartları taşıyan çiftçinin ikinci olarak, borcunun faizini ödemesi isteniyor. Borç faizini ödedikten sonra işletme kredilerinin ana para borcu, 24 aya kadar; yatırım kredilerinin ise 5 yıla kadar uzatılıyorKredibl olmayana yok

Ziraat Bankası'nı kriz paketinden yararlanmak isteyen tüm müşterilerin, temerrüde düşmemiş olmaları gerekiyor. Yani gerek kart gerekse kredi borçlarını 90 günden fazla `ödememe' sorunun bulunmaması gerekiyor.

Konut kredisi yenileniyor

Kriz nedeniyle nakit akışı bozulan müşteriler için sağlanan kolaylıklar ise şöyle:

- Mevcut konut kredisi olan müşterilere kalan vade dikkate alınmaksızın; kalan borç bakiyesi üzerinden herhangi bir masraf, komisyon alınmaksızın 10 yıl vadeli kredi açılabilecek.

- Bankada tüketici ve taşıt kredisi bulunan müşteriler için, yine kalan borcun vadesi dikkate alınmaksızın, kalan bakiye üzerinden ,,4 yıl vadeli kredi açılacak. Yeni kredilerin faiz oranları, bugün uygulanan konut, taşıt, tüketici kredisi faizinden uygulanacak.

Kart borçlusuna da var

Bankaya gecikmiş kredi kartı borcu olan, ancak temerrüde düşmemiş olma şartıyla, 2 yıla kadar vadede kredi kullandırılacak.

Ticariler unutulmadı

Genel Müdür Çağlar, Ziraat Bankası'nın bankacılık sektörünün lideri olduğuna dikkat çekerken, kendilerinin attığı bir adımın diğer bankaları da etkileyeceğinin altını çizdi. Küresel kriz ortamında hem müşterilerini rahatlatmak hem de ekonomiye ivme kazandırmak amacıyla bu adımları attıklarını söyleyen Çağlar, ticari kredilerin de vadelerinin uzatıldığını bildirdi.

Bankadan kredi kullanan ticari ve KOBİ kredisi müşterilerine, mevcut kredilerinin kalan vadesine bakılmaksızın vadeleri yeniden 4 yıla kadar uzatılacak. 

Gerektiğinde 3 aya kadar ödemesiz dönem sağlanacak. Sözkonusu yeni krediler cari faizler, yani bugünkü faizler üzerinden verilecek.

Şok Faiz İndirimleri

 `Bahar Paketi' olarak nitelendirilen pakette ise, Genel Müdür Çağlar'ın deyimiyle `şok faiz indirimleri bulunuyor. Merkez Bankası'nın faiz indirimlerinin mevduat faizlerine yansımasına karşın kredi faizlerine yansımadığına dikkat çeken Çağlar, "Ziraat Bankası'nın `şok faiz' indirimi kararlarından sonra artık sektör kredi faiz oranlarını gözden geçirecektir" dedi.

Ziraat Bankası, yeni paketle tüketici kredilerinde faizi yüzde 0.99'a kadar çekerken, konutta yüzde 1.29'a düşürdü.

Kriz bitmedi

Çağlar, söz konusu indirim kararlarının `kriz geçti, artık harcayalım' mantığıyla yapılmadığının altını çizdi.Kriz nedeniyle bunalan müşterilerini rahatlatmak için bu paketin açıldığını söyledi. 

 İşte Ziraat Bankası'nın Bahar Paketiyle gelen ve diğer bankaların da kredi faizlerini düşürmesine neden olacağı söylenen yeni faiz oranları: 

KREDİ TÜRÜ

VADE (ay)

MEVCUT ORAN

YENİ ORAN

Tüketici Kredileri

0-12

%1,89

%0,99

13-24

%1,09

25-36

%1,39

37-48

%1,49

Konut Kredileri

0-36

%1,49

%1,29

37-60

%1,34

61-120

%1,38

Taşıt Kredileri

0-12

%1,75

%1,19

13-24

%1,29

25-36

%1,39

37-48

%1,49

 

Halk Bankası da kervana katıldı

Ziraat Bankası Genel Müdürü'nün basın toplantısı bitmeden Halk Bankası da bireysel kredi faiz oranlarını düşürdüğünü duyurdu.

Buna göre Halk Bankası, tüketici kredisi faizlerini; 1-36 ay vadede  yüzde 1,99'dan yüzde 1,68'e çekti.

Konut kredisi ise, 1-36 ay vadede yüzde 1,38'e, 37-60 ay vadede yüzde  1,43'e, 61-120 ay vadede 1,48'e düşürüldü.

Hürriyet