Genel

Faizler yıl sonuna doğru tırmanışa geçiyor

Yıl sonu benim şahsi beklentim % 1.15 ler seviyesini görecektir. Bu önümüzün  yaz mevsimi olması nedeni ile çok hissedilemesede sonbahar ile birlikte bunu hissetmeye başlayacağız

Yıl sonu benim şahsi beklentim % 1.15 ler seviyesini görecektir. Bu önümüzün  yaz mevsimi olması nedeni ile çok hissedilemesede sonbahar ile birlikte bunu hissetmeye başlayacağız. Merkez Bankasının alacağı faiz kararları bunu netleştircektir. EURO bölgesindeki sıkıntıların bu sene sonuna doğru dahada artarak devam etmesi beklenmektedir. 
 
Peki bu durumda yatırımcılar ne yapmalı? Kredi kullanarak ev almak istiyenlerin ellerini çabuk tutması gerekmektedir. Niye çabuk tutması gerekmektedir?
İki nedenden bunlardan birincisini söylemiştik faizlerin yükselmesi, ikincisi ve dahada önemlisi konut fiyatları  ister istemez artış gösterecektir. Enflasyonun yükselmesi Emtia fiyatlarınada yansımakta buda konut maliyetlerine şiddetli baskı oluşturmaktadır.
 
O zaman oturmak için gayrimenkul alanlar bu iki ayı  diğerlendirmelidir. İler de pişman olmamaları için kendi bütçelerine uygun konutu biran önce bulmalıdırlar. Peki yatırım için alanlar yada nakdi olup kredi kullanmadan konut almak isteyenler ne yapmalı? Onlar ise bence nakitte kalmalı yada arzın çok olmadığı bölgeleri, kira getirisi yüksek olan bölgeleri tercih etmeli. Hep dediğim gibi konut alımında faizden çok kar yada zarar etmezsiniz (eskiden kullanılan  kredinin para biriminden kar yada zarar edilmişti ) ama aldığınız konutun gerçek ederinden kar yada zarar çok ciddi edebilirsiniz.
 
Bunu yazınca bana ilk gelecek soru, konutun gerçek ederini nasıl bulacağınız yönünde olacak. Maalsef ülkemizde bir konut endeksi olmadığı için hali hazırda bunu bulmanız çok zor olacaktır. Bankadan kredi ile konut alacaksanız bunu ekspertiz yaptırarak anlayabilirsiniz. Özellikle kredi kullanarak konut alacakların bankanın yaptırdığı ekspertiz raporunu mutlaka talep edip alacağı konut ile ilgili bilgileri buradan net incelemeleri gerekir. Unutmayın  yapılan ekspertizin parası sizden çıkmaktadır. Bu raporu görmenizde en doğal hakkınızdır.  Raporda emsalleri incelenerek  eksperin belirlediği konutun satış fiyatını mutlaka görülmesi,  alacağınız konutun değeri ile eksper raporunda yer alan değerin çok farklı olmaması gerekir şayet  farklı ise ortada ciddi bir sorun var demektir.
 
Peki kredi kullanmadan konut alacakklar ne yapmalı bunlar ise münferit bir konut alıyor ise çevresindeki emlak danışmalarına mutlaka gitmeli ve alacağı konutun emsallerini bulup gerçek ederini karşılastırmaları gerekir. Projeden alanlar ise projenin ilk çıkış fiyatlarına farklı kaynaklardan mutlaka ulaşmalı ( internetten yada emlakkulisi arşivlerinden çok rahat ulaşabilirsiniz ) ilk çıkış fiyatı kaçmış,  şimdi ederi ne olmuş nekadar yükselmiş ciddi bir köpükmü var yada düşmüşmü niye düşmüş projede sorunmu var bunları araştırmaları gerekir.
 
Ama maalsef çevremde gördüğüm kadari ile insanlarımız konut alırken banka kredisine ayırdıkları zamanı ve yaptıkları sorgulamayı alacağı konuta ayırmamakta ve yapmamaktadırlar. İşte en büyük hatada burada yapılmaktadır. En büyük darbeyide bunu yapmadıkları için yemektedirler. Aldıkları konut ile ilgili kötü bir süpriz satış yapıldıktan kısa süre sonra onları beklemektedir. Nedir bunlar aldığı konutun su havzasında olması, yada iskan sorunu yaşaması yada ciidi bir aidatının olması yada bir odasının kaçak yapılmış olması vb gibi yüzlerce   örneği sıralayabiliriz.
 
Hep dedim yine tekrar edeceğim, alacağınız hatalı kredinin telefisi vardır çünkü  bu hakkı yasa size tanımıştır. Ama alacağınız problemli konutun yada ederinin çok üstünde aldığınız konutun telafisi ise mümkün değildir.
 
Herkesin kenidilerine ait hayallerindeki evi bulması dileği ile
 
Sevgi ve Saygılarımla,