Eğitim

Faizler yüzde 1'in altında; peki konut satışları nerelerde?

Piyasa şimdiye kadar hiç olmadığı kadar gayrimenkul yatırımı için fırsat yaratıyor

Alternatif yatırım araçlarına baktığımızda Döviz düşüyor, mevduat faizleri düşüyor, bankalardan mevduatlar azalıyor. Peki bu şartlar bizi gayrimenkul yatırımına yönlendirmeye yetiyor mu ?
 
Faizler inmesine rağmen belirsizlik devam ediyor. İnsanlarımız konut alıp almamakta hala kararsız. Şu sorular akıllarda hala geziyor. Doğru zaman mı ? Yoksa faizler daha düşer mi ? Konut fiyatları nasıl olsa yerinede kalır acele etmeyelim mi ?
 
Bu yılın başında  faizlerin yıl sonunda %1 altına geleceğini ama bununda sektörü canlandırmak için tek çözüm olmayacağını yazmıştım. Şimdi yılın sonuna geldik ve faizler %1 lerin altına geriledi  ve üstüne ramazanda bitti ama o beklenen patlama yaşanmadı. Peki Niye ?
 
Yatırımcılar için fiyatlar hala  çok yüksek kira geliri ile orantıladığınızda  satın aldığınız fiyatları 20-25 yılda ancak karşılıyor. Bir diğer konuda şuanda yatırım için alınacak konutların önümüzdeki son 5 yılda ki primini şimdiden yapmış  olması.
 
Oturmak için alanlara gelince ise şuanda onlar sayesinde  piyasa biraz hareket kazanmış durumda. Ama onlarında zorlandığı konu ise alım gücü maalesef.
 
Ramazandan sonra piyasa açılır diye hep düşünüldü, boy boy ilanları gazetelerde hemen bayram sonrası görmeye başladık ama işin gerçek yüzü yavaş yavaş şekillenmeye başladı. İçinde bulunduğumuz hareket kimseye yeterli gelmedi ve geleceği de pek yok gibi. İşte bu gerçek görülünce  söylemler yine hemen değişti, beklenti ötelendi  ve 2010 yılında beklenen hareketin olacağı yazılıp çizilmeye başladı. 
 
Ne demiş atalarımız çıkmamış candan umut kesilmez diye...
 
Artık biraz gerçekçi olmak gerekmiyor mu ? Biraz gerçekleri görüp konut ihtiyacı olan insanlarımızı bu oyuna davet edip  nasıl ev sahibi yapacağız bunu üstüne gidilmesi gerekmiyor mu ?
 
Şu iki gerçeği görmezlikten geldiğimiz sürece daha biz çok söylemlerimizi öteleriz.
 
Alım gücü ve geleceğe güven  artmadıkça çok küçük bir bölüme denk gelen kişilerin elinde konut piyasası sıkışıp kalır.
Lüks konut üretimini biz genel hale getirip nerdeyse sıradan bir apartmana bile residance yada akıllı ev diyebiliyorsak lüksü  amaç haline getirdiysek ve normal konut üretimi yapmayı unuttuysak o zaman konut sahibi olmak için sabırla bekleyen o büyük kitleyi kaybetmemiz kaçınılmaz hale geliyor maalesef
 
 
Umarım 2010 da insanlarımızın ALIM GÜCÜ  artar ve uzun vadeli borçlanacak GÜVENİ işlerinde ve kendilerinde bulurlar ve umarım artık orta segmente uygun çok lüks olmayan, NORMAL  konut üretimine de geçilir ve sektör de o beklenen canlanma hızlı bir şekilde yaşanır.
 
Herkese iyi haftalar dilerim.