Ekonomi

Faizde şok gelişme! Avrupa ve İngiltere’de faizler son 15 yılın en yüksek seviyesinde! Faiz artışları sürecek mi?

Merkez bankaları birer birer faiz kararlarını açıklamaya devam ediyor. Dün akşam ABD Merkez Bankası’nın ardından bugün de Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası faiz kararlarını açıkladı. ECB, beklentiler doğrultusunda gösterge faiz oranını 50 baz puan yukarı çektiğini açıkladı

ABD Merkez Bankası Fed’in ardından bugün de Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası’ndan faiz politikalarına ilişkin açıklamalar geldi. ECB, beklentiler doğrultusunda gösterge faiz oranını 50 baz puan yukarı çektiğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından faiz oranları yüzde 3 seviyesine yükselirken, bu oranın 2008 yılından bu yana uygulanan en yüksek faiz oranı olduğu belirtiliyor.

Avrupa Merkez Bankası, gecelik mevduat oranını yüzde 2,5 seviyesine, gecelik borç verme oranını ise yüzde 3,25 düzeyine çıkardığını bildirdi. ECB’nin karar metnine göre, mart ayında gerçekleşecek toplantıda da faiz oranlarının 50 baz puan daha artırılacağına ilişkin sinyaller verildi.

ECB, aralık ayındaki toplantısında da 50 baz puanlık faiz artışına gitmişti.

İNGİLTERE’DE DE FAİZL ORANLARI ARTTI

İngiltere Merkez Bankası da (BoE) bugün yaptığı açıklama ile faiz oranlarını beklentilere uygun bir şekilde 50 baz puan artırdığını bildirdi. Böylece Banka’nın gösterge faiz oranı yüzde 4 seviyesine ulaşırken, bu oranın 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye yükseldiği belirtildi. Aynı şekilde İngiltere Merkez Bankası da geçtiğimiz aralık ayında gerçekleştirilen toplantıda 50 baz puanlık artırımına gitmişti. İngiltere Merkez Bankası karar metnine göre, Para Politikası Kurulu’nun 2 üyesine karşı 7 üyenin kararıyla politika faizinin 50 baz puan artırılmasına karar verildiği duyuruldu.

HEDEF ENFLASYONU DÜŞÜRMEK

İngiltere Merkez Bankası’nın faiz artış kararının, enflasyonun yüzde 2 seviyesine çekilmesi hedefi doğrultusunda alındığı açıklandı. İngiltere ekonomisinin 2023 yılı içerisinde resesyona girmesinin beklendiği dile getirilirken, ancak bu resesyonun daha önce tahmin edilenden daha kısa sürmesinin öngörüldüğü yorumuna da yer verildi.

KREDİ BORÇLULARINI OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Banka’dan yapılan açıklamaya göre, ülkede 2022 yılının son çeyreği itibariyle enflasyon oranı son 41 yılın en yüksek seviyelerini görmesinin ardından gerilemeye başladı. Bu yıl da azalma eğilimini sürdürmesinin beklendiği ifade edildi. Enflasyonun, bu yıl içerisinde azalma eğilimini sürdürmesi halinde şirketlerin de işten çıkarma planlarını askıya alması bekleniyor. Banka’nın açıklamasında ayrıca  politika faizinde yapılan artışın tasarruf sahibi olan tüketicilere olumlu yansıyacağı öngörülürken, kredi kartı, bireysel kredi ve konut kredi borçlularının ise faiz artışından olumsuz yönde etkileneceği vurgulandı. İngiltere Merkez Bankası’nın açıklamasında, ülkede enflasyon oranının bu yıl haziran ayında yüzde 8 seviyesine, yıl sonunda ise yüzde 3 seviyesine gerilemesinin tahmin edildiği belirtildi. Piyasalarda bankanın bu yıl içerisinde politika faizini yüzde 4,5 seviyesine kadar yükselteceği öngörülüyor.