Faizsiz konutta şartlara uymayan şirketler tasfiye edilecek!
Faizsiz konut sistemindeki 35 şirketin büyük bölümü yeni yasa ile gelen 100 milyon TL'lik sermaye koşuluna uyamıyor. Şartları sağlayamayan tasfiye edilecek.
Yıllarca tamamen serbest biçimde para toplanan faizsiz konut sistemi ile ilgili yasa geçtiğimiz günlerde çıkarıldı. Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre; yasada 100 milyon TL sermaye şartı getirilirken, piyasadaki 35'e yakın şirketin önemli bölümü bu koşula uyamıyor. Ödenmiş sermayesi 12 bin 500 TL olan şirket dahi yıllardır bu sistem aracılığıyla para topluyor.
CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi, “1 aylık süre var, şirketler BDDK'ya başvurarak yasanın getirdiği şartlara nasıl uyum sağlayacağının planını sunacak ya da tasfiyesini isteyecek. 1 ay içinde faizsiz evde tasfiyenin fotoğrafı ortaya çıkacak. Çok sayıda insanın mağdur olacağından endişe ediyoruz” diye konuştu.
Sistemin kayıt altına alınmasının çok önemli olduğuna dikkat çekilirken, burada ciddi bir tehlikenin de oluştuğu ifade ediliyor. Akif Hamzaçebi, iki AKP'li vekilin yasa çıkar çıkmaz faizsiz ev sektöründen bir şirketi ziyaret etmesine tepki gösterdi. Hamzaçebi, “Bu ziyaret, sistem devlet güvencesi altına alınmış gibi bir imaj yaratır, çok yanlış. Asla böyle bir güvence getirilmiş değil, kimse yanılmasın” uyarısında bulundu.
Hala var olan 35 şirketin yasaya uyumu için 1 aylık bir süre bulunuyor. Bu sürede tüm şirketlerin BDDK'ya yasa hükümlerine nasıl uyacaklarını ortaya koyan 6 aylık bir plan sunması gerekli. Peki ya uyamayanlar? Akif Hamzaçebi, “Uymayan tasfiye edilecek. Asıl sıkıntı o zaman yaşanacak. Yasa, ‘Herkesin hakkı gözetilerek bu tasfiye yapılacaktır' diyor. Ama bu sistem daima sisteme yeni girenlerin, yeni yatırılan paraların olması ile ayakta kalabilen bir sistem. Yeni giriş yok ise sistem asla yürüyemez. Şartlara uyum sağlayamadığı için tasfiye edilecek şirketlere para yatıran bir kısım vatandaşların mağdur olması kaçınılmaz” diye konuştu.
ORGANİZASYON ÜCRETİNİ GERİ ÖDEME YASADA YOK
Faizsiz ev sistemine katılanlardan ‘organizasyon ücreti' adı altında 20-30 bin TL civarında bir giriş ücreti alınıyor. Sistemden erken ayrılmak zorunda kalanların en büyük şikayeti bu organizasyon ücretinin iade edilmemesi. Kendilerine şifahen verilen “Sizi mağdur etmeyiz” sözlerine inananlar çıkmak istediğinde “Sözleşmede var, geri alamazsınız” cevabıyla karşılaşıyor. Şikayet sitelerinde bu mağdurların şikayetleri oldukça fazla. Hamzaçebi yasada, organizasyon ücretinin iade edilmesine ilişkin bir düzenleme bulunmadığını ifade etti.
Faizsiz konutta banker krizi korkusu!