Sektörel

Faizsiz Tasarruf Sistemleri Finansmanı yüzde 120 büyüdü!

Faizsiz Tasarruf Sistemleri Finansmanı sektörü 2019 yılında yüzde 120'lik büyüme yakalayarak tarihinin en yüksek performansına ulaştı.Sistemde yıllık teslimat oranları 40 bine ulaşırken, sektörün büyüklüğü de 25 milyar lira oldu.

Türkiye'de son 15 yıldan bu yana gelişen faizsiz 'Tasarruf Sistemleri Finansmanı' sektörü 2019'da en parlak dönemini yaşıyor. Özellikle 2019'un ilk 8 ayında yüksek seyreden konut kredi ve taşıt kredi faiz oranları ev ve otomobil almak isteyenleri Tasarruf Sistemleri Finansmanı gibi alternatif alanlara kaydırdı. Yüksek faizlerin etkisiyle sektörün büyüme oranı yüzde l^D'ye çıkarken, sektörün ulaştığı büyüklük ise 25 milyar TL'ye çıktı. 2020'de ise bu büyümenin yüzde 50 oranlarında gerçekleşmesi bekleniyor.

5 bin kişiye istihdam sağlayan ve 700 şubeye ulaşan sistemle katılımcılar son 1 yılda 40 bine yalan konut ve otomobil satın aldı. Sektör ulaştığı büyüklük itibariyle konut pazarından yüzde 5 pay alırken, yapılacak düzenlemelerle birlikte bu payın 2023 yılına kadar yüzde 20'lere çıkabileceği ifade ediliyor. Emin Grup Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün de Faizsiz Tasarruf Sistemi'ne, son dönemlerde artan ilgiye dikkat çekti. Sektörün son yıllarda daha fazla ilgi görmeye başladığını aktaran Üstün, "Konut fiyatlarını yüksek bulan ve faiz ödemek istemeyenler bu sisteme yöneliyor. Biz de sunduğumuz kolaylıklarla daha fazla bu kişiyi sisteme almak ve daha kolay yoldan ev ve araç sahibi yapmaya çalışıyoruz. Şu an şirket olarak ayda ortalama bin 800 teslimat yapıyoruz. İlk 9 ayda ise 15 binden fazla teslimat gerçekleştirerek teslimatlarda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 15’e yakın bir büyüme gerçekleştirdik" diye konuştu. Sektörün büyüdüğü illerin başında büyük kentler geliyor. Genellikle nüfusun kalabalık olduğu bölgelerde yoğun talep alan sektörün büyüdüğü illerin başında özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Konya ve Gaziantep dikkat çekiyor.

Faizsiz iş modeli yabancı yatırımcının da ilgisini çekti

 

Sektöre yerli kadar yabancı ilgisi dikkat çekiyor. Yabancıların ilgisi ise hem modeli ülkelerine götürme üzerine hem de sistemle ev sahibi olma üzerinde gelişiyor. Bu ülkelerin başında Almanya ve Ortadoğu ülkeleri öne çıkarken, yaz ve tatil dönemlerinde ise yurtdışından gelen talebin önemli oranda arttığı belirtiliyor. Sektöre yabancı ilgisini değerlendiren Finansevim Yönetim Kurulu Başkanı Emre Özkaya, bu ilginin her geçen gün arttığını kaydetti. Hem yatırımcı olarak hem de bireysel olarak bu sistemden yararlanarak ev, otomobil sahibi olmak isteyen çok sayıda yabancı bulunduğunu söyleyen Özkaya, "Hatta bizim iş modelimizi kendi ülkelerinde kurmak üzere özellikle Ortadoğu, Balkanlar ve Türki Cumhuriyetlerindeki yatırımcılardan teklifler geliyor. Biz de firma olarak bu tekliflerden bazıları ile ciddi anlamda ilgileniyoruz" açıklamasını yaptı.

YASAL DÜZENLEME BEKLENTİLERİ ARTIYOR

 

Hızlı büyümesiyle dikkat çeken 'Tasarruf Sistemleri Finansmanı' sektörüne giren şirketlerin sayısı artıyor. Pazarda faaliyet gösteren firma sayısı 20 ila 25 arasında ifade edilirken, artan firma ve teslimat sayısı ise sektörün yasal bir zemine kavuşturulmasını taleplerini artırdı. Böylelikle gelecekte yaşanabilecek mağduriyetlerin engellenebileceği dile getiriliyor. Sektör firmaları ise bu konuda Ticaret Bakanlığı ve BBDK’dan adım bekliyor. Konuyla ilgili beklentilerini açıklayan Emin Grup Yönetim Kurulu Başkanı Emin Üstün, "Öncelikle biz de kamunun beklentisine uygun şekilde bir yasal düzenleme istiyoruz. Bu düzenleme her şeyden önce konunun uzmanı olmayan, sistemi suistimal edecek kişilerin sektöre girişlerini önleyecek, oluşabilecek bir mağduriyetin önüne geçecek nitelikte olmalı. Belli bir sermaye gücünü ve bu konudaki birikimini ortaya koyabilenlerin yer alabileceği bir sisteme dönüşmeli" dedi. Sektörün çok hızlı büyüdüğünü, dolayısıyla ivedi bir şekilde gerekli düzenlemeleri yapılarak en azından yıl bitmeden çıkarılmasını beklediklerini aktaran Üstün, "Bu sistem Türk ekonomisi için bir kazanç ve bu sisteme fazlasıyla ihtiyaç var. Bu yüzden daha fazla sahip çıkılmalı" diye konuştu.

"Rekabet düşük tutarlı katılım paylarına neden oluyor"

 

Vakıfevim Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Kolo da sektörün bir regülasyona tabi olmasını desteklediklerini kaydederek, bu konuda Ticaret Bakanlığı bünyesinde bir çalışma hazırlandığını duymaktan mutlu olduklarını söyledi. Faiz hassasiyeti olan kesimin konut ve otomobil atımına destek olmak için Vakıfevim gibi kurumların çok önemli olduğuna inandıklarını kaydeden Kolo, bu nedenle iyi bir regülasyona tabi olmanın bu sektörü çok daha hızlı büyüteceğini belirtti. Halihazırda oluşan rekabet nedeniyle verilen düşük tutarlı katılım paylarının sektöre zarar verdiğini aktaran Kolo, "Biz ise Vakıfevim olarak 'sağlam tasarrufu' savunuyoruz. Bu işi sağlam yapacağız. Müşteri istediği konut ya da otomobili ileri tarihli almak isterse normal maliyetle alacak. Ancak erken tarihte almak isterse maliyetleri artacak. Bu sistemle altyapımızı sağlam tutarak güçlü finansal yapımızı koruyacağız'' açıklamasını yaptı.

''Sektör BBDK denetimine girmeli''

 

FuzulEv Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal ise geçtiğimiz yıl ''Faizsiz Finans Kanunu'' tasalağı görüşmeleri sırasında sektöre dair düzenlemelerin yapılmasının gündeme geldiği halinde kaldığını ifade eden Akbal, ''Sektörde hizmet veren firma sayısı artıkça yasal düzenleme yapılması da zorunlu hale geldi. Sektörün güvenli kalesi olarak, hizmetin yasal altyapıya kavuşturulması ve BDDK denetimine girmesi gerektiğini düşünüyoruz. Böylece hem Hizmet veren hem de hizmet alan olmak üzere iki taraf da korunmuş olacaktır. Sağlanan güven ortamıyla sektörün geniş kitlelere ve fır ansal tabana yayılacağını öngörüyorum" açıklamasını yaptı.