Genel

Fako arazisinin metrekaresi 17 bin 500 dolar!

Türkiye'nin en pahalı arazilerinin bulunduğu İstanbul Büyükdere Caddesi ekonomideki canlanmayla çarpıcı bir dönüş yaptı. Fako arazisi metrekaresi 17 bin 500 dolarla Zorlu'nun Karayolları'nda kırdığı rekora fark attı

Türkiye' nin en pahalı arazilerinin bulunduğu İstanbul Büyükdere Caddesi ekonomideki canlanmayla çarpıcı bir dönüş yaptı. Zorlu'nun 800 milyon dolara aldığı Karayolları arazisinden sonra küresel krizle birlikte durgunluğa giren caddede 20 dönümlük Fako İlaç arazisi için yapılan anlaşma parmak ısırttı. Arazinin sahibi olan Turgut İlaç, bu hafta Emlak GYO'nun Ayazağa'daki 247 dönümlük arazisi için 3.2 milyar TL'lik rekor teklifle dikkat çeken Yeşil İnşaat-Metal Yapı Konut ortaklığıyla kat karşılığı anlaşma imzaladı. Anlaşmaya göre Turgut İlaç, arazi üzerine yapılacak 1.5 milyar dolarlık ofis projesinde arazi dışında tek bir kuruş bile koymadan yüzde 50 pay alacak. Yani 20 bin metrekarelik arazi karşılığında 750 milyon dolarlık ofis sahip olacak. Dün imzalanan sözleşmeye göre Turgut İlaç'ın arazisi metrekare başına 17 bin 500 dolarlık değeriyle Karayolları arazisinin 17 bin dolarlık rekorunu da geçmiş oldu.

ÜNLÜ MİMARLAR çİZECEK

İnşaatına 2012 yılında başlanacak ve 2015 yılında tamamlanacak proje bittiğinde Büyükdere Caddesi'ndeki ofis metrekare fiyatlarının rekor seviyelere ulaşması bekleniyor. Bölgede Renault-Mais arazisini alan Eria Partners ünlü mimar Norman Foster'a proje çizdiriyor. Bunun yanı sıra Soyak Grubu'nun da Büyükdere'de sahip olduğu arazi üzerinde daha önce çizdirdiği rezidans projesinden vazgeçerek ofis projesine döndüğü biliniyor. Yine aynı hat üzerinde bulunan Zorlu Center projesinde ise ofislerin metrekare satış fiyatının 17 bin dolar olduğu biliniyor.

İstanbul'un en yüksek çelik binası olacak

Turgut İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Turgut proje için Renzo Piano, Richard Rogers, Ceasar Pelli ve SOM Mimarlık gibi dünyaca ünlü mimarlara konsept projesi çizdireceklerini ve birinde karar kılacaklarını söyledi. Metal Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Saçaklıoğlu ise projenin çelikten yapılacağını ve Türkiye'nin en yüksek çelik konstrüksiyon binası olacağını söyledi. Saçaklıoğlu sadece çelik yatırımının 150 milyon dolar olacağını, toplam yatırım maliyetinin ise 450 milyon doları bulacağını söyledi. Saçaklıoğlu yatırımın yüzde 25'ini özkaynak, yüzde 75'ini ise yabancı bankalardan kredi sağlayacağını belirtti. Turgut ise binanın altında Osmanlı Türk eserleri gibi bir müze yapacaklarını da sözlerine ekledi.
Sabah/Dilek TAşž

Konuyla ilgili basında çıkan diğer habelerFako arazisinde 1.5 milyar dolarlık proje yükselecek

TURGUT İlaç"a ait olan Levent"teki Fako İlaç Fabrikasının arazisi, kat karşılığı yöntemi ile Yeşil İnşaat ve Metal Yapı İnşaat"a satıldı.

Yıllardır bu araziye abidevi bir yapı inşa etme hayalinin olduğunu söyleyen Turgut İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Turgut, œKat karşılığı anlaşma imzaladık. Yarı yarıya paylaşılacak derken, Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil, œKaya Bey"in hayali. Onun vizyonunu yansıtacak diye konuştu. Metal Yapı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Saçaklıoğlu da œBeyaz yakalıların ilgi göstereceği ofisler yapacağız. 2012"de başlayp 2015"te bitireceğiz. Projenin toplam bedeli 1.5 milyar dolar. Arazi bedeli yaklaşık 400 milyon dolar civarında. 10-15 bin Euro arasında değişen metrekare fiyatlarıyla satılacak.
Hürriyet

Büyükdere"yi yeşillendirecek

Beş ortağıyla Ayazağa arsa ihalesinde en yüksek fiyatı öneren Yeşil İnşaat, bu sefer de Metal Yapı ile birlikte Büyükdere"deki 20 dönümlük arsa için kat karşılığı anlaştı. Projenin değeri 1.5 milyon dolar

Büyükdere Caddesi üzerinde Turgut İlaç"ın sahibi olduğu Fako İlaç Fabrikası"nın 20 dönümlük arsasına kat karşılığı bina yapmak üzere hareket eden Yeşil İnşaat ve Metal Yapı Konut, toprak sahibi Kaya Turgut ile anlaştı.
Hafta ortasında Emlak Konut GYO"nun gerçekleştirdiği Ayazağa ihalesinde sürpriz bir çıkış yaparak 5 ortağıyla birlikte en yüksek fiyatı veren Yeşil İnşaat, aradan iki gün geçmeden çok ciddi bir anlaşmanın daha altına imza attı.
Turgut İlaç"ın şemsiyesi altındaki Fako İlaç Fabrikası"na ait olan Büyükdere Caddesi"ndeki arsa üzerinde 60 bin metrekare satılabilir alanı olan ve 1 milyar 500 milyon dolar yatırım değerinde bir proje gerçekleştirilecek.
Projeyi Metal Yapı Konut ile ortaklaşa gerçekleştirecek olan Yeşil İnşaat, yapılan binanın yüzde 50"sini toprak sahibi olan Kaya Turgut"a bırakacak.

Yüksek, yeşil ve yenilenebilir
Fako"da yıllarca Türk ilaç sanayinin gelişimi için çalışmalar sergilediklerini belirten Kaya Turgut, bir yıldan bu yana sürdürülen görüşmelerin neticelendiğini belirterek, œşžu anda Actavis"in faaliyet gösterdiği bina 2012"ye kadar kullanılacak. Artık ortak olduğumuz Yeşil İnşaat ve Metal Yapı Konut burada karma bir proje gerçekleştirecek.
Yapılacak bina çevredeki diğer binalar gibi yüksek, yeşil ve yenilenebilir enerjinin kullanıldığı bir bina olacak. Dünyaca ünlü mimarlar olan Renzo Piano, Richard Rogers, Cesar Pielli ve Som Mimarlık tarafından sunulan konseptlerden birisini kabul edeceğiz diye konuştu.

˜Fazlasını veren varsa..."
Yapılan anlaşmada toprak sahibine verilen yüzde 50"lik kısmın az olduğunu dair yöneltilen soruya Turgut, œDaha fazlasını veren varsa hemen anlaşmayı değiştirelim diyerek yanıt verdi.
Projenin aynı zamanda bir takım sosyal sorumluluklar da yükleneceğini belirten Turgut, œKültür, sanat ve müzik merkezi gibi birimlerin yanı sıra kütüphane ve müze gibi bölümlerde bulunacak. Bu da benim projeden toplum adına kazancım olacak diye konuştu.
Projenin Türkiye"ye katkı sağlaması için kolları sıvadıklarını belirten Turgut, œYapılacak bina Türkiye"de ve Avrupa"da görülmemiş özellikler taşıyacak. LEED altın sertifikasına sahip olacak diye konuştu.

˜Toprak sahibinin payı az değil"

Teknik özellikler hakkında açıklamalar yapan Metal Yapı Konut Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Saçaklıoğlu da sadece binanın çelik kompoze kısmına   150 milyon dolarlık bir yatırım yapılacağının altını çizerek, œToprak sahibine verilen payın az olduğuna dair bir fikir var. Buraya yapacağımız bina, Türkiye ve Avrupa"da bulunmayan özellikler taşıyacak. Metrekare maliyeti 2 bin 500 - 3 bin dolar arasında olacak. Toplamda 450 milyon dolar yatırım yapılacak. Dolayısıyla maliyet yüksek olacak. Bu maliyetin yüzde 25"ini öz kaynaklardan, kalanını finansal kaynaklardan sağlamayı planlıyoruz diye konuştu.
Arsanın bugünkü değerle 400 milyon dolar civarında olduğunun altını çizen Ömer Saçaklıoğlu, œBu durumda arsanın metrekaresi 20 bin dolar civarında seyrediyor. Satışa çıktığımızda ortalama fiyatların metrekare bazında 10-15 bin euro civarında olmasını planlıyoruz. Ocak 2012"de başlayacağımız projeyi Ocak 2015"te tamamlayacağız dedi.
Proje bittiğinde beyaz yakalıların tercih edeceği ve olumsuz negatif elektriğin bulunmadığı bir ortamın hazırlanacağını söyleyen Saçıklıoğlu, œBina kendi enerjisinin bir kısmını üretecek diye konuştu.
Milliyet/Tebernüş Kireçci

İlaç fabrikası Fako gökdelen ofis olacak

Metal Yapı Konut ve Yeşil İnşaat, İstanbul'un gökdelenler semti Levent'teki Fako İlaç Fabrikası'nın arazisine ofis ve sanat merkezi yapacak.
 
İnşaat şirketleri ile arsanın sahibi Kaya Turgut, yüzde 50 paylı kat karşılığı anlaştı. 1,5 milyar dolarlık değere ulaşacağı öngörülen projenin inşasına Ocak 2012'de başlanacak. Kaya Turgut, İstanbul'un en gözde lokasyonlarından Levent Büyükdere Caddesi'nde bulunan 20 dönümlük arsa üzerindeki Fako İlaç Fabrikası'nı İzlandalı Aventis'e sattıktan sonra, arsayı da kat karşılığı Metal Yapı Konut ve Yeşil İnşaat ile yarı yarıya yeni bir bina inşa etmek için mutabakata vardı. Turgut İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Turgut, Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil ve Metal Yapı Konut Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Saçaklıoğlu anlaşmayı bir basın toplantısıyla duyurdu. Türkiye'nin en özel projesini hayata geçireceklerini söyleyen Engin Yeşil, projenin arsa payı hariç maliyetinin 300 milyon dolar olacağını söyledi. 60 bin metrekarelik satılabilir-kiralanabilir alana sahip projenin inşaat alanı ise 110 bin metrekare. Ofis binası şeklindeki bina depreme dayanıklılığı açısından özel sınıftaki binalar kapsamına girecek. Ofis dışında binada sosyal alanlar ve bir sanat merkezi de yer alacak. 'Leed altın' sertifikasına uygun yapılacak bina için dünyaca ünlü mimarlar Renzo Piano, Richard Rogers, Ceasar Pelli ve SOM mimarlık firmalarına konsept çalışması yaptırılacak ve bunlardan bir tanesi hayata geçirilecek.
ZAMAN/Kenan MEHMETZADE  

Yeşil"den Fako arazisine 1.5 milyar dolarlık dev proje

Emlak GYO"nun arazisini 1.2 milyara alan konsorsiyumun lideri Yeşil İnşat, Levent"te dev bir projeye daha imza atıyor. şžirket, Metal Yapı"yla Fako İlaç"ın arazisinde 1.5 milyar dolarlık ofis projesi gerçekleştirecek

Emlak GYO"nun arazisini 1.2 milyar liraya alan konsorsiyumun yüzde 25"le büyük ortağı olan Yeşil İnşaat, yeni projelerle atağa kalktı. Yeşil İnşaat ve Metal Yapı Konut, Levent"te bulunan Turgut İlaç"a ait Fako İlaç Tesisleri"nin   bulunduğu araziyi kat karşılığı anlaşmayla satın aldı ve arazide 1.5 milyar dolarlık bir proje gerçekleştirecek. Basın toplantısında verilen bilgiye göre, 20 dönüm arazide gerçekleştirilecek ofis binası ağırlıklı projenin yatırım maliyeti 400 milyon dolara çıkabilir.

EN İDDİALI PROJE OLACAK

Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil konuyla ilgili yaptığı açıklamada, œ2015"te proje bittiğinde ise projenin toplam   değeri 1.5 milyar doları bulacak. İyi bir anlaşma yaptık. Gerçekten özel ve iddialı bir bina inşa edeceğiz. Kaya Turgut"un vizyonunda onun hayalini gerçekleştireceğiz. Bu proje Türkiye"nin en mükemmel ofis binası olacağı gibi dünyanın sayılı lider binaları arasında yer alacak dedi. Toplantıda, Fako İlaç Tesisleri"nde şu anda faaliyet yürüten yabancı ilaç firmasının anlaşmasının sürmesi nedeniyle inşaatın 2012   yılı Ocak ayında başlayacağı ve 2015 yılı Ocak ayında bitirilmesinin planlandığı belirtildi.   Verilen bilgiye göre ˜Türkiye"nin en özel projesi" iddiasıyla yapılacak binanın çelik kompozit kaba yapı inşaat maliyeti 150 milyon doların üzerinde olacak. Projenin 60 bin metrekarelik satılabilir-kiralanabilir inşaat alanı olacağı ve toplam inşaat alanının 110 bin metrekare olacağı belirtildi. Projenin, öncelikli olarak ofis binası şeklinde planlandığı ve ayrıca yapının depreme dayanıklılığı açısından özel sınıftaki binalar kapsamına gireceği ve performansa dayalı bir bina olacağı belirtildi. Ofis ağırlıklı inşa edilecek yapının bünyesinde ayrıca sosyal alanlar ve bir sanat merkezi yapılacağı belirtilerek œBu bina için tanınmış mimarlardan Renzo Piano, Richard Rogers, Ceasar Pelli ve SOM mimarlık firmalarına mimari konsept çalışması yaptırılacak ve bu projelerden bir tanesi hayata geçirilecek denildi. Binanın kendi enerjisini yenilenebilir enerjiyle üreteceği ve bu nedenle de yeşil bina sınıfında olacağı vurgulandı.

Maliye arsasına 128 milyon teklif

Maliye"nin Maltepe"deki arazisine 127 milyon 600 bin liralık teklif geldi. Dün yapılan açık artırma ihalesinde araziye en yüksek teklifi Gür-Tem Madencilik verdi.

çekişmeli geçen açık artırma üç tur sürdü. Son turda Gür-Tem verdiği 127 milyon 600 bin teklifle ihale birincisi oldu. Son kararı Özelleştirme İdaresi   verecek.
Star

Turgut İlaç üretimden çekiliyor

1959 yılından buyan Türk ilaç sanayinin önde gelen üreticilerinden olan Turgut İlaç, 2011 sonu itibariyle sektörden çekiliyor.

Firmanın Levent'teki   20 dönümlük araziye Turgut İlaç, Metal Yapı ve Yeşil İnşaat ortaklığı ile Türkiye'nin en yüksek kompoze çelik binası dikilecek

Türkiye'nin önde gelen ilaç üreticilerinden Turgut İlaç, sektörden çekilme kararı aldı. Ortağı Actavis'in yatırım sözünü yerine getirmemesi üzerine Turgut İlaç, 1959 yılında başladığı ilaç üretiminden 2011 yılı sonu itibariyle çekiliyor. Bu tarihe kadar da 600 çalınanın iş akdini fesh edilecek. Turgut İlaç'ın, Actavis'e kiraladığı İstanbul'un Finans Caddesi olarak adlandırılan Büyükdere Caddesi üzerindeki Fako İlaç tesisinin bulunduğu 20 dönümlük araziye de ofis merkezi, rezidans ve sanat merkezi yapılacak. Turgut İlaç, inşa edilecek bina için Ayazağa arazine 3.2 milyar lira teklif veren firmalar arasında yer alan Metal Yapı ve Yeşil İnşaat ile anlaştı.

Ünlü mimarlar yapacak

Arazinin üzerine 450 milyon dolar yatırımla 60 bin metrekarelik bina kurulacak. Verilen bilgiye göre, araziye Türkiye'nin en yüksek kompoze çelik binası yapılacak. Yeşil bina ve yenilenebilir enerjinin olacağı bina için dünyanın önde gelen mimarlarından Renzo Piano, Richard Roger, Ceasar Pelli, Som ile görüşülecek. Binanın inşaatına 2012 ocak ayında başlanacak ve 2015 Ocak ayında bitirilecek.
1.5 milyar dolarlık gelir

Ofislerin yanı sıra rezidans, müze ve sanat alanlarının da olacağı binadaki ofislerin metrekaresi 10-15 bin euro arasında satılacak. Arsa maliyeti ve satış gelir dikkate alındığında projenden elde edilecek gelirin 1.5 milyar doları bulacağı belirtildi. Kat karşılığı yapılacak binanın yüzde 50'si Turgut İlaç'ın sahibi olan Kaya Turgut'a, yüzde 50'si de Metal Yapı ve Yeşil İnşaat'a ait olacak. Metal Yapı ve Yeşil İnşaat'ın yüzde 50 içindeki payı hakkında ise bilgi verilmemesi dikkat çekti.

Türk-Osmanlı   eserlerini müzede sergileyecek

Kaya Turgut, binada sergi salonu ve müze olmasını özellikle istediğini söyledi. Turgut, 'Eğer ilaç üretimine devam etseydim, müze bununla alakalı olacaktı. Ancak devam etmeyeceğim. Bu yüzden müzede elimde olan Türk Osmanlı eserlerini sergilemek istiyoruz. Ayrıca Tophane seramikler ile ilgili koleksiyonum var' dedi
Bugün