22 / 11 / 2024
fuzul

Faraç Toktaş: Gaziantep'te emlak sektörü durdu!

Faraç Toktaş: Gaziantep'te emlak sektörü durdu!

Gaziantep Şahinbey Emlakçılar Derneği Başkanı Faraç Toktaş, emlak sektörünün ölü bir dönem yaşadığını söyledi. Toktaş, terörün birçok sektörü olumsuz etkilediğini belirtti.




Büyük bir durgunluk yaşan emlak sektörünün bu durumunun işi bilmeyen emlakçıların sektörü istila etmesine bağlayan Faraç Toktaş, sanayicilerin emlak sektörüne yatırım yapmamasından kaynaklanan bu durgunluğun emlak sektöründeki sahte emlakçıların piyasadan silinmesini sağlayacağını söyledi. Arazi ve konut alışverişinin durma noktasında olduğunu belirten Toktaş, kiralık ev bulmanın ise oldukça zor olduğunu dile getirdi. Toktaş, Kuzeyşehir ve Mavikent Konut projelerini de değerlendirirken, projelerin artı ve eksi yönlerini de anlattı.


Ülkenin en büyük gündeminin terör olduğunu ve bu durumun birçok sektörü olumsuz etkilediğini belirten Faraç Toktaş, Gaziantep’in emlak sektöründe bugüne kadarki en büyük durgunluğu yaşadığını kaydetti. Emlak sektörünün ölü dönemini yaşadığını söyleyen Toktaş, bu durumun gerçek anlamda emlakçılık yapanların avantajına olduğunu belirtirken, emlak işinden anlamadan emlakçılık işi yapanların da bu süreçte sektörden çekilmek zorunda kalacağını vurguladı.


EN DURGUN DÖNEM YAŞANIYOR


Emlak sektörünün en durgun dönemlerinden birini yaşadığına dikkat çeken Şahinbey Emlakçılar Derneği Başkanı Faraç Toktaş, “Ülkenin en büyük gündemi terör. Vatandaş bu konuyla ilgili olarak oldukça tedirgin ve endişeli. Tabi her gün gelen şehit haberleri yüreğimizi dağlıyor. Emlak sektörü şu anda bitmiş durumda. Bu konuda hata sektörümüzün temsilcilerinde. Bilinçsiz insanlar var bu sektörün içinde, işi bilmeden iş yapanlar var. Emlak hakkında hiçbir fikri, hiçbir bilgisi olmayan insanlar iş yapınca piyasanın böyle bir durgunluk yaşaması normalleşiyor. Ama piyasanın durgunlaşması da tabi iyi bir durum değil” ifadelerinde bulundu.


SANAYİCİ EMLAK İŞİNE YATIRIM YAPMIYOR


Özellikle son 1,5 yıldan bu yana emlak sektöründe büyük bir durgunluk yaşandığını ve bunun sebebinin işi bilmeyen emlakçıların sektörü istila etmesi olduğunu belirten Faraç Toktaş, “18 aydan beri emlak sektörü adeta ölü vaziyette. Bitmiş durumdayız, sektör böylesi zor dönemlerden daha önce de geçti. Şimdi de bu zorlu süreci atlatabiliriz, ancak işi bilmeyenlerin sektörden çıkmasını sağlayacak yasal alt yapı gerekiyor. Emlak sektörü sanayiye bağlı olarak ilerliyor, sanayicinin parası olursa emlak sektörüne yatırım yapıyor. Sanayicinin durumu iyi olmadığı için bu durgunluk uzun sürdü. Sanayici aldığı kredileri ödemenin derdine düşmüş durumda. Hal böyle olunca da emlak sektöründeki durgunluk da devam ediyor” şeklinde konuştu.


İŞİ BİLMEYENLER SEKTÖRDEN SİLİNECEK


Emlakçılık işinden anlamayanların emlak işine bu kadar kolay adım atmaması gerektiğini aktaran Toktaş, “Bizler, yani emlak sektörünün gerçek temsilcileri olarak bizler sektörümüzde yaşanan bu durgunluktan memnunuz. Çünkü böyle bir durgunluk yaşanmalı ki işi bilmeyen sahte emlakçılar piyasadan silinip gitsin. Sektörde sadece işi bilen, gerçek emlakçılar kalsın istiyoruz. Bilinçsiz insanlar emlaktan anlamadan emlakçılık yaptığını sanıyor. Bir ada, parsel numarası bile bilmeyenler derme çatma boş bir dükkana sandalye masa atmakla başımıza emlakçı kesiliyor. Üstelik bunların sektörden uzaklaşmasını sağlayacak yasal alt yapıya sahip değiliz. İşin asıl acı tarafı da bu” dedi.


KİRALIK EV YOK


Kiralık ev konusunda Gaziantep’in ciddi sorunları olduğuna işaret eden Toktaş, “Gaziantep’te ev kiraları şu anda oldukça yüksek, hem de kiralık ev bulmak konusunda sıkıntı yaşanıyor. Ev satışları durgun ve rakamlar yüksek olunca insanlar evi almak yerine kiralamayı tercih ediyor. Bu yüzden kiralık ev konusunda sıkıntılar var. Şehrin nüfusu 2 milyonu geçmiş durumda. Hal böyleyken bir de Suriyeli mültecileri eklersek kiralık evin neden olmadığını ortaya koymuş oluruz. Suriyeliler, depolarda, boş dükkanlarda yaşıyor. Gaziantepli ev sahiplerinin bir kısmı da Suriyelilere ev vermek istemiyor, bunun sebebi de ev sahipleri kiralarının ve elektrik su faturalarının aksamasından endişe ediyor olması” diye konuştu.


EKSİKLERİ VAR


Kuzeyşehir’in Gaziantep için verimli bir proje olacağına, ancak birtakım eksikliklerinin olduğuna dikkat çeken Faraç Toktaş, “Kentin konut sorununu çözmek için toplu konut projelerine ihtiyaç vardı. Kuzey Şehir Projesi bu anlamda başlatılan büyük projelerden birisi, ancak bir eksikleri olan bir proje. Kuzey Şehir Projesi kapsamında yapılacak olan 50 bin konutun tek bir bölgede değil, kentin konuta ihtiyaç duyulan birkaç bölgesinde yapılması gerekiyordu. Kilis yolunda da konuta ihtiyaç var, Karataş’ta da, diğer semtlerde de. Yani şehrin sadece belli bir noktasında değil, hemen her noktasında konuta ihtiyaç var. Buna göre hareket edilip konutlar bir tek yere yapılmasa daha mantıklı olur diye düşünüyorum” açıklamalarına yer verdi.


DAĞITILARAK YAPILABİLİRDİ


50 bin konutluk projenin şehrin farklı noktalarına paylaştırılarak yapılmasının daha mantıklı olduğunu söyleyen Toktaş, şu ifadelere yer verdi: “İnşaat sektörü 50 bin konutluk projenin tek bölgede yapılmasına seviniyor. Ancak bu kentin insanları akrabalık bağları güçlü olan insanlar. İnsanlarımız sadece sanayiye bağlı değil. Tarımla da son derece ilgiliyiz. Doğal olarak halkımız ev alırken kendi köyüne, arazisine yakın semtlerden ev alıyor, bu da birçok semtte konut ihtiyacını arttırıyor.” 


MAVİKENT ÖNEMLİ BİR PROJE


Mavikent Projesini çok önemsediklerini belirten Toktaş sözlerini şöyle sonlandırdı: “Şahinbey Belediyesi’nin Mavikent Konutları Projesi’ni oldukça önemsiyoruz, bu proje sayesinde kenar semtlerde yaşayan birçok aile daha konforlu evlerde yaşama imkanına kavuştu. Böyle yatırımların yapılması lazım. Bu ve buna benzer konut projelerinin çoğalması kentimiz ve vatandaşlarımız adına güzel gelişmelerdir.” 




Mahmut ÖZKILIÇ/Gaziantep Güneş 


Geri Dön