Kent Haberleri

Farilya'da 1.600 inşa halinde konut var!

Milliyet Gazete Yazarı Güngör Uras, Bodrum'da bulunan Farilya Köyü ile ilgili çalışmalar hakkında yorumlarınız yazıyor.


Farilya, Bodrum yarımadasında, Türkbükü ile Yalıkavak arasında bir koyun çevresindeki küçük bir köyün adı. Şimdilerde belediyesi var. M.Ö. 553-375 yıllarında Romalılar tarafından Vara adı ile kurulmuş. Burada Mikenler, Persler, Kayralılar, Medler, Mısırlılar, Suriyeliler, Makedonyalılar, Romalılar, Bizanslılar yaşamış. Rumların Yunanca, Farilya (Güneşin Doğuşu) adını verdikleri bu güzel koyun adını 1961 yılında Gündoğan’a çevirmişler. Ama buraya yakışan gene de Farilya adı.


Otuz yıldır Bodrum’a gelir gideriz. Önceleri şehir içinde evimiz vardı. 7 yıl önce Farilyalı olduk. Bir sitede 6 daireli bir binada 2 odalı yazlığımız var. Yaz kış gelip gidiyoruz. Bu yıl yollarımız asfaltlandı. Evlerimize şehir suyu bağlandı. Kanalizasyon sistemi evimizin yakınına kadar inşa edildi. Çöplerimiz toplanıyor. Yollar süpürülüyor. Denizimiz tertemiz. Belediye ile hiçbir işim yok. İlgim yok. Başkanı daha önce tanıma imkanım olmadı. Ziyaret ederek yaptıklarına teşekkür etmek istedim.


Çarşamba öğleden sonra randevu alarak makamına gittim. Çayını içtim. İbrahim Bilgi, Farilya’nın eski ailelerinden. Toprak sahiplerinden. Mavi yolculuk ve turizm işi yaparken 1999 yılında henüz 27 yaşında iken belediye başkanı seçilmiş. Üç dönemdir başkan. Yakışıklı, dinamik, beldesini seven bir Farilyalı.


Sorunlarını kendi çözen belediye


Adettir. Söze, “Ne sorunlarınız var Başkan bey?” diye girdim. “Hiçbir sorunumuz yok. Biz kendi sorunlarını çözebilen bir belediyeyiz” deyince şaşırdım. “Para derdiniz yok mu?” diye üsteledim. “Hayır” dedi. “Belediyeler arasında borcu olmayan ender belediyelerdeniz. Yıllık gelirimiz 5 milyon TL. Devletten gelen 500 bin TL. Kalanını belediye imkanlarıyla karşılıyoruz.”


“Yolları nasıl yaptınız?” diye sordum. “Yollar su boruları kazısı nedeniyle delik deşik olmuştu. Sezon başı 16 km yolu sıcak asfaltla yeniledik. 4 Milyon TL para harcadık. Kanalizasyon işi 8 yıl önce başladı. 2014’te tamamlanacak. Denize hiçbir atık bağlantısı yok. Kapalı sistemde beldenin tüm atıklarını denizden uzak tutuyoruz. Farilya’nın çevresindeki tüm kıyılar ve halka açık plajlar uzun süredir ‘Mavi Bayrak’lı alan” dedi. Gündoğan sınırlarında 8.600 iskanı alınmış, 1.600 inşa halinde konut varmış. Kışları 4.200 olan nüfus yazları 50 bine çıkıyormuş. Bu nüfusa yaz kış belediyenin 80 personeli hizmet veriyormuş.


Farilya Belediyesi çalışıyor


Başkan diyor ki, “Bodrum’un iki sorunu vardı: Susuzluk ve çöp”. Devlet sayesinde su sorunu çözüldü. DSİ Belediyeler Birliği el ele verdi 100 km uzaktaki Geyikli barajından Bodrum yarımadasına su getirildi. Gündoğan’da 3 ana depoya su bağlandı. Belediye bu depolardan konutlara bağlantı yapıyor. Muğla Valisi Fatih Şahin, Bodrum’un sorunlarına ilgi gösteriyor. Mumcular’daki katı atık tesislerinin tamamlanmasına çalışıyor.”


Farilya’nın bir özelliği “Gürültülü Beach Club” fırtınasından etkilenmemesi. Başkan İbrahim Bilgi (kendisi turizmci olmasına rağmen) 2000 yılında Meclis’ten bir karar çıkarttırmış. Gündoğan’da 24.00’ten sonra açıkta canlı-cansız müzik yasak. Bu demek değil ki Farilya’da turistik tesis yok. Otellerde 8 bin yatak var. 300 dolayında yeme içme yeri var.


Farilya’da kıyı boyu 5 km.lik bir yürüyüş yolu var. Farilya’da yaşayanlar sabahları bu yolda yürür. Birbirine “günaydın” der. Başkan bu yolu ve yol ile deniz arasında bulunan halka açık plajları, kumsalı daha da güzelleştirmek için proje hazırlatmış.


Makamına kadar gidip de Başkan İbrahim Bilgi’den bir şey istemeden ayrılmak olmaz diye düşündüm. “Farilya’da yaz aylarında ulusal ve uluslararası sanat etkinlikleri, müzik, tiyatro faaliyetleri için bir yer oluşturmasını” rica ettim. İlgi gösterdi. Şimdilik köyün içinde bulunan Atatürk alanındaki Jandarma Karakolu binasını başka yere taşıyarak alanı büyütebileceğini söyledi. Hizmet dönemi bitmeden de daha geniş bir gösteri alanı açmaya söz verdi.


İş yapanı alkışlamak için yapılanların başka belediyelere örnek olması için bunları yazıyorum.


Güngör Uras/Milliyet