27 / 07 / 2024

Farshid Moussavi'ye İstanbul'da yoğun ilgi!

Farshid Moussavi'ye İstanbul'da yoğun ilgi!

The Function of Ornament ve YEM Yayın tarafından Biçimin İşlevi adıyla Türkçeye çevrilmiş olan The Function of Form kitaplarının yazarı, Farshid Moussavi, İstanbulda Biçim ve Bezeme başlıklı konferansta konuştu


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


The Function of Ornament ve YEM Yayın tarafından Biçimin İşlevi adıyla Türkçeye çevrilmiş olan The Function of Form kitaplarının yazarı,  Farshid Moussavi Mimarlık(FMA) kurucusu ve başkanı, uluslararası düzeyde kabul görmüş bir mimar ve Harvard Üniversitesinde mimarlık profesörü, durmak bilmeyen araştırmacı Farshid Moussavi, Yapı-Endüstri Merkezinin davetlisi olarak geldiği İstanbulda Biçim ve Bezeme başlıklı konferansta konuştu.

Yoğun ilgi gören Konferansta Moussavi, kitaplarının ardında yatan fikir ve araştırmayı izleyiciler ile paylaştı ve projelerini de aynı düşünce güzergahı üzerinden detaylandırdı. Moussavi Konferansın sonunda da Biçimin İşlevi kitabını imzaladı.

Yapı dünyasının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezi, dünyanın önde gelen tasarımcı ve mimarlarını, tasarımın her alanındaki ilgililer ile bir araya getirerek, sektördeki mesleki iletişim ortamı kalitesinin yükseltilmesini ve dünya tasarım pratiği bileşenlerinin Türkiyede de eş zamanlı olarak tartışılabileceği ortamların yaratılmasını amaçlıyor. Bu kapsamda, dünyaca ünlü mimar ve tasarımcıları ağırlayan Yapı-Endüstri Merkezinin yeni konuğu, Siemens Ev Aletleri ana sponsorluğunda İran asıllı  dünyaca ünlü mimar Farshid Moussavi oldu. Moussavi, Biçim ve Bezeme başlıklı konferansta, biçim ve işlev ilişkisini irdeledi.

YEM Yayın tarafından Biçimin İşlevi adıyla Türkçeye kazandırılan The Function of Forma paralel olarak yazdığı The Function of Ornament ve hazırlık aşamasında olduğu The Function of Style başlıklı kitaplarının arkasında yatan fikir ve araştırmayı izleyiciler ile paylaşan Moussavi, projelerini de aynı düşünce güzergahı üzerinden detaylandırdı.

Moussavi konferansının açılış konuşmaları, Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol ile Siemens Ev Aletleri Pazarlama Müdürü Ayşe Özkaya tarafından gerçekleştirildi.

Farshid Moussavi sunumuna Function of Ornament (Bezemenin İşlevi), Function of Form (Biçimin İşlevi) ve Function of Style (Üslubun İşlevi) kitaplarının arkasında yatan araştırma birikimini ve mimarlık üretimi yaklaşımlarını özetleyerek başladı. Mimarlık, form ile işlevi zamanda bir araya getirir diyen Moussavi, üsluba inanan mimarlar ile buna gerek görmeyen mimarlar olarak özetlediği bir dizi aktörün projelerinden örnekler sıraladı. Farklı dönemlere ve coğrafyalara ait geleneksel yapılar ile Hadid, Gehry, Gaudi ve Corbusiernin imza niteliğini taşıyan üretimlerini yan yana sergileyen Moussavi ilgili mimarları Okul, hastane, konut Ne yaparlarsa yapsınlar birbirine benzer diyerek eleştirdi.

20. yüzyılın ideal formlar ürettiğini dile getiren Farshid Moussavi, stadyumların dairesel planlarının, ofis yapılarının engellenemez düşeyliğinin Koolhaas terminolojisi ile jenerik kentler ürettiğine dikkat çekti. Ekonomik dengelerin sürekli değiştiği bir zamanda mimarlığın güdümleyicisi piyasa olamaz diyen Moussavi, mimarlık için Darwinist bir yaklaşım olarak tanımladığı önerisinden söz etti.

18. yüzyıldan bu yana mayo, bisiklet, stetoskop, tren ve hatta M-16 silahı tasarımlarının geçirdiği çok bileşenli evrime dikkat çeken mimar, modaya bağlı olmadan evrilen tasarım ürünlerinden yola çıkarak Mimarlığa neden böyle bakmayalım sorusunu sordu.  Moussavi yenilikçilik (inovasyon) fikrinin temelini oluşturduğu Yokohama Uluslararası Feribot Terminali, John Lewis Alışveriş Merkezi, Carabanchel Sosyal Konutları ve bu yıl FMA bünyesinde katıldıkları yarışmayı kazanarak gerçekleştirme şansına kavuştukları La Défense yakınındaki Nanterre Konutları projelerini detaylarıyla paylaşarak sunumunu tamamladı.

Moussavinin YEM Yayın tarafından Türkçeye çevrilen ve YEM Kitabevi aracılığı ile satışta olan Biçimin İşlevi adlı kitabının lansmanı da bu konferansta yapıldı. Biçim işlevi izler sözünden yola çıkarak, 19. yydan beri mimarlar ve kuramcıların kendilerine sorup durduğu Biçim, işlevi değilse neyi izler sorusunu kendine de soran mimar, cevabı çevre, kültür ve kentler çerçevesinde ele alarak bulmaya çalıştığı süreçte elde ettiği bulguları, Biçimin İşlevi kitabında okuyucu ile paylaştı ve konferans katılımcılarına kitabını imzaladı.

Ev aletlerinde ecoPlus felsefesiyle enerji ve su tasarrufu konunda örnek olabilecek ürünler geliştiren, artan çevre kirliliğinin önlenmesi ve sürdürülebilir doğal kaynakların korunması konusunda somut adımlar atan yenilikçi teknolojiler konusunda ve sadece Türkiyede değil, dünyada da ankastre ürünler pazarının lideri olan Siemens Ev Aletleri, mimarlık ve yapı kültürünün geliştirilmesine yönelik çalışmalarını, ünlü mimar Farshid Moussavi konferansına verdiği destek ile sürdürdü. Alanında öncü projelere her zaman destek veren Siemens Ev Aletleri, Yapı-Endüstri Merkezi işbirliğiyle dünyanın önde gelen tasarımcı ve mimarlarını, sektörün önde gelen aktörleri ile bir araya getirmeye önümüzdeki günlerde de devam edecek.

Etkinliğe dair daha detaylı bilgi için www.yapi.com.tr ve www.mimarizm.com

Etkinliğin video kaydına ve fotoğraflara ulaşmak için: www.yemetkinlik.com/moussavi


Farshid Moussavi

İran doğumlu olup aslında bir dünya vatandaşı olan Moussavi çok yönlü bir kariyere sahip ve dünyaca ünlü bir mimar, profesör, yazar, akademisyen ve araştırmacı. Farshid Moussavi, Mayıs 2011de FMAyı kurmadan önce, Foreign Office Architects (FOA) kurucu eşbaşkanlık görevini yürütüyordu.  Ünlü mimar, Dundee Üniversitesi, University College of London Bartlett Mimarlık Okulu ve Harvard University Graduate School of Designda mimarlık okuyup, FOAnın eşbaşkanı olmadan önce, Renzo Piano Building Workshop ve Office of Metropolitan Architecture (OMA)da çalıştı. Bir akademisyen olarak A.B.D.de UCLA, Columbia Üniversitesi ve Princeton Üniversitesinde misafir mimarlık profesörü olarak görev yaptıktan sonra, Viyana Güzel Sanatlar Akademisi başkanı olmuştur. 2005ten bu yana ise Harvard Üniversitesi Graduate School of Design profesörüdür. FMA olarak ABD ve Tahranda geniş yelpazede önemli projelere imza atan mimar, FOA bünyesinde İspanya Carabanchel Sosyal Konut Programı, İngiltere Birmingham New Street İstasyonu yeniden yapılandırılması, Leicester John Lewis Department Store ve Yokohoma Uluslararası Feribot Terminali  yapılarında görev almıştır.


Geri Dön