Kent Haberleri

Faruk Özlü: Her asansör yılda 1 kez kontrolden geçmeli!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "500 binden fazla asansörün bulunduğu Türkiye'de 2013 yılında 152 bin asansörün denetimi yapılmıştı. Bu yıl ise bu rakamın 270 bin olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz." dedi.

 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "500 binden fazla asansörün bulunduğu Türkiye'de 2013 yılında 152 bin asansörün denetimi yapılmıştı. Bu yıl ise bu rakamın 270 bin olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz. Hedefimiz, her asansörün yılda bir kere periyodik kontrolden geçmesi." dedi.


Özlü Royal Cert tarafından düzenlenen "Asansör Güvenliği Paneli"nin açılışındaki konuşmasında, Bakanlık olarak asansörlerden basınçlı ekipmanlara, elektrik-elektronikten otomotive, gaz yakan cihazlardan makinelere kadar bin 500'e yakın sanayi ürününün denetiminden sorumlu olduklarını belirterek, asansörlerin dikey yapılaşmanın artmasına bağlı olarak günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini söyledi.


Bugün Türkiye'de 500 binden fazla asansör bulunduğunu aktaran Özlü, şunları kaydetti:


"Asansörler, her gün yaklaşık 55 milyon insan taşıyor. Bu yoğun trafiği dikkate alırsak, asansör güvenliğinin ne kadar önemli olduğu daha net anlaşılacaktır. Çok sayıda mekanik ve elektronik parçadan oluşan asansörlere, tıpkı otomobil veya uçaklara olduğu gibi, periyodik bakım ve kontrol yapmak gerekiyor.


Asansörlerin insanların canları, sağlıkları ve malları için bir tehdit oluşturmalarını hep birlikte engellemeliyiz. Bunun için, asansörlerin mevzuatına uygun olarak monte edilmesi, etiketlenmesi, uygunluğunun belgelendirilmesi, bakımlarının ve yıllık kontrollerinin zamanında ve doğru yapılması önem taşıyor. Bu denetimleri sistematik hale getirmek amacıyla, 2014 yılında 'Asansör Eylem Planı'nı kamuoyuna duyurduk.


Bu plan kapsamında yapacağımızı açıkladığımız eylemleri birer birer hayata geçirdik. Asansörleri kimlik numarası vermeye başladık. Bu konuda yerel yönetimlere sorumluluk verdik. Kontrollerin nasıl yapılacağına ve cezaların nasıl uygulanacağına dair esasları belirledik. Kontrol sonuçlarını anlık takip edebileceğimiz bir sistem oluşturduk."


-"Hedefimiz, her asansörün yılda bir kere periyodik kontrolden geçmesi"


Yapılan çalışmalarla yıllık kontrolü yapılan asansör sayısında hızla artış yaşandığını bildiren Özlü, 2013'te 152 bin asansörün denetiminin yapıldığını, bu yıl ise bu rakamın 270 bin olarak gerçekleşmesini hedeflediklerini aktardı.


Bakan Özlü, önemli olanın sayılar olmadığına işaret ederek, denetim sonucunda güvensiz çıkan asansörlerle ilgili gerekli bakım ve onarım çalışmalarının da artık titizlikle yapıldığının, kırmızı etiket alan asansörlerin, bir ay içinde gerekli düzeltmeler yapılmadığı takdirde kapatıldığının altını çizdi.


Türkiye'de bulunan yaklaşık 500 bin asansör içinde yıllık 270 bin rakamının yetersiz olduğuna işaret eden Özlü, konuşmasına şöyle devam etti:


"Bizim hedefimiz, her asansörün yılda bir kere periyodik kontrolden geçmesidir. Bunu hep birlikte başaracağız. Asansör firmalarımız, A tipi onay kuruluşlarımız, belediyelerimiz, bina yöneticilerimiz, vatandaşlarımız bu konuya gereken hassasiyeti gösterecektir. Şu anda asansörlü bina bulunan 931 belediyenin 909 tanesi, bir A tipi muayene kuruluşu ile protokol imzaladı.


Vatandaşlarımız, belediyelerinden bu kuruluşların ismini öğrenip asansörlerinin denetimini yaptırabilirler. Kimseyi suçlamak, cezalandırmak, zor durumda bırakmak niyetinde değiliz. Bu denetimler konusunda bu kadar hassas olmamızın iki nedeni var. Vatandaşlarımızın hayatı ve sağlıkları, bizim için her şeyden önemlidir.


Bir vatandaşımızın dahi burnunun kanamasına gönlümüz razı değildir. Vatandaşımızın güvenliğini sağlamak da devletin en temel vazifesi. Bu denetimler konusundaki hassasiyetimizin bir diğer nedeni ise, asansör sektörümüzü güçlendirmektir. Potansiyelinin çok yüksek olduğuna inandığımız bu sektörden çürük elmaları ayıklamak istiyoruz."


Özlü işini doğru yapanla yanlış yapanın aynı sepette olmasını istemediklerini dile getirerek, asansörler ve aksamlarının kendileri için önem taşıyan sektörlerden olduğunu, asansör sektörünün, montaj ve bakım işlemleriyle de ekonomik faaliyete katkı vermeye devam eden bir özelliği bulunduğunu, bu özelliğin sektöre yaygın bir kimlik kazandırdığı değerlendirmesinde bulundu.


-"Dünya çapında marka olabilecek firmalar istiyoruz"


Bakan Özlü, Türkiye'nin 14 yıldır çok hızlı büyüyen, gelişen, güçlenen bir ülke olduğuna işaret ederek, "Büyüyen tüm ekonomilerde olduğu gibi, inşaat sektöründe çok ciddi yatırımlar hayata geçmektedir. Ülkemizde, özellikle deprem bölgelerinde yenilenmesi gereken çok sayıda bina var." dedi.


Yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarına işaret eden Özlü, bina yenilenmese bile miadını dolduran asansörlerin yenilenmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti:


"Kentleşmenin ve orta sınıfın yükselmesiyle birlikte, konut ihtiyacı da sürekli artıyor. Son 14 yılda, sadece TOKİ eliyle, 3 bin 312 şantiyede 750 bin konut projesi hayata geçmiş. Sadece bu rakam bile, Türkiye'de asansör pazarının ne kadar hızlı büyüdüğünü ifade etmek için yeterli. Bu talebin ağırlıklı olarak yerli üretimle karşılanmasını çok önemsiyoruz.


Bu iç pazardan aldığımız güçle, dünyada ses getiren markalar oluşturmak istiyoruz. Sizden dünya çapında marka olabilecek firmalar istiyoruz, her türlü desteği vermeye hazırız. Türk firmalarının yurt dışına da çok sayıda asansör ve aksamı ihraç edebileceğine inanıyoruz. İç pazardan daha fazla pay almak ve ihracatı artırmak için, asansör üreticilerimizin konfor, tasarım, kalite, teknoloji gibi alanlara daha fazla önem vermeleri gerekiyor.


Mesela asansörü, sadece bizi yukarıdan aşağıya veya aşağıdan yukarıya taşıyan bir makine olarak görmek doğru olmaz. Asansörü, aynı zamanda mimarinin ve bina estetiğinin de önemli bir unsuru olarak görmek gerekiyor. Zira çoğu zaman bir binanın kalitesi ve güzelliğiyle ilgili ilk izlenimi asansörde ediniyoruz."


Yine asansör sektörün en temel sorununu, firmaların Ar-Ge altyapılarının ve markalaşma bilinçlerinin zayıflığı olarak değerlendiren Özlü, birçok sektörde olduğu gibi asansör firmalarının da sürekli bölünüp küçüldüklerini, bunun yerine firmaların şirket evlilikleri yaparak büyümeleri, ölçek ekonomisinden yararlanmaları ve markalaşarak dünyaya açılmaları gerektiğini söyledi.


Bakan Özlü sektöre, "Gerekli ortaklık konusunda, gerek Ar-Ge ve tasarım konusunda, Bakanlığımızın, KOSGEB ve TÜBİTAK gibi kurumlarımızın desteklerinden yararlanın." çağrısında bulunarak, üreticilerin ve bakım hizmeti veren firmaların işlerini iyi, doğru ve tam yapmaları gerektiğini dile getirdi.


Kaliteden, güvenlikten asla taviz verilmemesi gerektiğine işaret eden Özlü, "Biz denetimlerimizi hem nicelik olarak hem de nitelik olarak geliştireceğiz. Asansör denetimlerinin etkinliği hızla artıyor. Bunu daha da artıracağız. Böylece hem vatandaşlarımızın güvenliğini sağlayacağız hem de sektörün rekabet gücünü artıracağız." diye konuştu.


AA


Haber Sabah'ta şu şekilde yer aldı:


Bakan Özlü "Türkiye'de 500 binden fazla asansör bulunduğu tahmin ediliyor. 2013'te 152 bin asansörün denetimi yapılmıştı. Bu yıl rakamın 270 bin olarak gerçekleşmesini öngörüyoruz. Hedefimiz, her asansörün yılda bir kere periyodik kontrolden geçmesi" dedi.

YERLİ ÜRETİM ÖNEMLİ

Bakanlık olarak bin 500'e yakın sanayi ürününün denetiminden sorumlu olduklarını belirten Özlü, denetim sonucunda güvensiz çıkan asansörlerle ilgili gerekli bakım ve onarım çalışmalarının da artık titizlikle yapıldığının, kırmızı etiket alan asansörlerin, bir ay içinde gerekli düzeltmeler yapılmadığı takdirde kapatıldığının altını çizdi. Bakan Özlü, Türkiye'nin 14 yıldır çok hızlı büyüyen, gelişen, güçlenen bir ülke olduğuna işaret ederek, "Büyüyen tüm ekonomilerde olduğu gibi, inşaat sektöründe çok ciddi yatırımlar hayata geçiyor. Ülkemizde, özellikle deprem bölgelerinde yenilenmesi gereken çok sayıda bina var" dedi. Kentsel dönüşüm çalışmalarına işaret eden Özlü, bina yenilenmese bile miadını dolduran asansörlerin yenilenmesi gerektiğini belirtti. Özlü, "Bu talebin ağırlıklı olarak yerli üretimle karşılanmasını çok önemsiyoruz" dedi.


Sabah