26 / 12 / 2024

Faruk Özlü: Yapmamız gereken depreme dayanıklı konutlar inşa etmektir!

Faruk Özlü: Yapmamız gereken depreme dayanıklı konutlar inşa etmektir!

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü yaptığı açıklamada, "Yapmamız gereken depreme dayanıklı konutlar inşa etmektir" dedi.



Merkez üssü Kaynaşlı ilçesi olan 12 Kasım 1999 tarihinde yaşanan 7,2 büyüklüğündeki depremin izlerini silen Düzce yeniden doğdu. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, "Asrın felaketi" olarak tanımlanan ve 17 Ağustos 1999'da yaşanan  7,4 büyüklüğündeki Marmara Depremi'nden etkilenen Düzce, yaralarını sarmaya çalışırken bu kez 12 Kasım 1999'da 7,2 büyüklüğündeki depremle yeniden sarsıldı. Üç ayda iki büyük deprem yaşanan Düzce'de her iki afette toplam 980 kişi yaşamını yitirdi, konutların yüzde 82'si, iş yerlerinin yüzde 87'si hasar gördü.

Şehirde, aradan geçen 21 senede aynı acıların tekrar yaşanmaması için çeşitli önlemler alındı. Birinci derece deprem bölgesi olan ve fay hattı üzerinde yer alan Düzce'de vatandaşlara deprem bilinci eğitimleri de verildi.
Yüksek kat kriterleri belirlenerek yeni yapılanmanın bu şartlara uygun olması için titiz çalışmalar yürütülen şehir teşvik yasasıyla birçok yatırım alarak ekonomik anlamda da gelişti. 

Deprem döneminde Bolu'ya bağlı bir ilçe olan Düzce, 9 Aralık 1999 tarihinde Bolu'dan 6 ilçeyle beraber ayrılarak il statüsüne kavuştu ve 170 bin olan nüfusunu aradan geçen 21 senede 392 bine çıkardı. 

- "Düzce'de maksimum kat yüksekliği zemin artı dörttür"

Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, Anadolu Ajansı muhabirine, 12 Kasım 1999 depreminin üzerinden 21 yıl geçtiğini ve bu geçen sürede yeni deprem yönetmeliklerine göre kentin konut stoğunun yenilediğini belirtti.

Yaptıkları çalışmalarda Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca çıkarılan yönetmeliklere harfiyen uyulması konusunda çaba gösterdiklerini dile getiren Özlü, "Verdiğimiz ruhsatlarda, yapılan inşaatlarda denetimler yapıyoruz. Yapıların depreme dayanıklı olması konusunda özel hassasiyetimiz var çünkü 1999 depreminde Düzce büyük zarar görmüştü. Depremden sonra bugün 'Bahçeşehir' dediğimiz bölge yapıldı. Bu çerçevede özellikle yüksek katlara müsaade etmiyoruz. Bugün Düzce'de maksimum kat yüksekliği zemin artı dörttür. Bütün Düzce için kentsel dönüşüm strateji belgesi hazırladık. Dönüşüme tabi tutulacak olan 8 bölgemiz var. Kentsel dönüşüm deprem konusunda yapmamız gereken en önemli çalışmaların başında geliyor." dedi.

- "Asla taviz vermiyoruz"

Depremin doğal bir afet olduğunu ve "bir daha olamayacak" algısını yanlış bulduğunu belirten Özlü, şöyle konuştu:

"Yapmamız gereken depreme dayanıklı konutlar inşa etmektir. Düzce Belediyesi, Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz ile birlikte yeni yapılan yönetmeliklere uygun bir şekilde yapılmasını denetliyoruz. Asla taviz vermiyoruz. Kat yüksekliğimizi 18 kattan 4 kata düşürdük. Bugün Düzce'nin her bölgesinde izin verdiğimiz kat yüksekliği zemin artı dörttür. Deprem, toprağın jeolojik yapısından oluşan bir hadise. Yapmamız gereken konutların dayanıklı yapılmasıdır."

Özlü, depremlerde yaşamını yitiren Düzcelilere  Allah'tan rahmet dileyerek, "Mekanları cennet olsun. Yakınlarına da başsağlığı diliyorum. Allah bir daha bu tür acılar yaşatmasın." dedi.

 

Türkiye’de her iki konuttan birinin deprem sigortası yok!


Geri Dön