Ekonomi

FATF Türkiye’yi gri listede bıraktı! Çok büyük itibar kaybı

Mali Eylem Görev Gücü – The Financial Action Task Force (FATF), ‘Türkiye’yi kara para aklamak ve terörün finansmanı ile mücadelede yetersiz gösterilen çabalar nedeniyle’ ‘gri listede’ bırakma kararı aldı.Mali Eylem Görev Gücü, bu karardan bir yıl sonra yeniden Türkiye’nin kara para aklama ile mücadele politikalarında, bankalarda, altın ve değerli taş tüccarları dahil yüksek riskli sektörleri denetlemesinde ve kar amacı gütmeyen tüm kuruluşlara yönelik muamelesinde ‘ciddi’ eksikliklerin devam ettiği sonucuna vardı

Merkezi Paris’te bulunan ve OECD’ye (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) bağlı FATF Türkiye’yi, ‘sistemik yaptırımlardan kaçınmak, kara para aklamak ve terörün finanse edilmesi ile ilgili endişeler’ nedeniyle Kasım 2021’de ilk kez ‘gri listeye’ almıştı.

Mali Eylem Görev Gücü, bu karardan bir yıl sonra yeniden Türkiye’nin kara para aklama ile mücadele politikalarında, bankalarda, altın ve değerli taş tüccarları dahil yüksek riskli sektörleri denetlemesinde ve kar amacı gütmeyen tüm kuruluşlara yönelik muamelesinde ‘ciddi’ eksikliklerin devam ettiği sonucuna vardı.

Mali Eylem Görev Gücü, Türkiye’yi terörün finanse edilmesi konusundaki kovuşturmasını artırmaya IŞİD ve El Kaide gibi Birleşmiş Milletler tarafından belirlenen terör örgütlerine karşı davalara öncelik vermeye çağırdı

TÜRKİYE DE KURUCU ÜYELERDEN

FAFT, kara para aklamak, terörün finanse edilmesi ve uluslararası finansal sistemlerin bütünlüğüne yönelik olası tehditlerle mücadele etmek amacıyla, 1989 yılında kuruldu. Türkiye’nin de kurucu üyeleri arasında olduğu kurum, her yıl kara para aklanması ve terörün finansmanının önüne geçilmesi yolunda ülkelerin yaptığı çalışmaları inceliyor ve bu konuya ilişkin dünya tablosu çıkarıyor.

Gri Liste, kara para aklamak ve terörün finansmanı konusunda eksiklikler bulunan ve risk içeren ülkelerin yakın gözetim altına alınması anlamına geliyor. Bu listeye alınan ülke, stratejik ve yasal eksikliklerini giderme yönünde taahhüdünü takvime bağlayarak, gerekli adımları atarsa, listeden çıkartılıyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü Yönetim Kurulu Üyelerinden Oya Özarslan, FATF’in 2019 yılında yayınladığı raporda, Türkiye için yaptığı önerilerin yerine getirilmemesinin kısa ve orta vadelerde çok ciddi sonuçlar doğuracağını söylemişti.

Özarslan, “Türkiye’nin gri listede yer alması her şeyden önce ciddi bir itibar kaybıdır. Uzun yıllar başkanlığını yaptığım Uluslararası Şeffaflık Derneği olarak bizler, Türkiye’nin kara para aklamakta şüpheli gruplarla ilişkisini gözden geçirmesini hep söylüyorduk. Burada El Kaide ve IŞİD gibi terörist grupların da terörizmin finansmanına yönelik faaliyetlerinin, yeteri şekilde takip edilmediği söyleniyor.” demişti.