29 / 04 / 2024

Fatih Belediyesi'nin Şehzadebaşı'ndaki arazisi TÜRGEV'e satıldı!

Fatih Belediyesi'nin Şehzadebaşı'ndaki arazisi TÜRGEV'e satıldı!

CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Ayşegül Okumuş Görgü, Fatih Belediyesi’nin Şehzadebaşı’nda bulunan 668 ada, 43 nolu parseli TÜRGEV’e sattığını söyledi.



CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Ayşegül Okumuş Görgü, Fatih Belediyesi’nin Şehzadebaşı’nda bulunan 668 ada, 43 nolu parseli TÜRGEV’e sattığını söyledi. Söz konusu parselin yanında bulunan parsellerin daha önce TÜRGEV tarafından satın alındığını belirten Görgü şunları söyledi: “Fatih Belediyesi arsayı geçen nisan ayında ihale ile satışa çıkardı. Belediye arsanın satılması için geçen yıl meclis kararı almıştı. Arsanın Nisan ayında TÜRGEV’e satıldığı yönünde duyumlar almıştık. Ancak arsanın tapu kaydı TÜRGEV’in üzerine geçmeden bu bilgiyi paylaşamıyorduk. Yeni aldığımız bilgiye göre arsanın tapusunu TÜRGEV seçimden sonra üzerine almış. Arsanın satış bedelini ise henüz öğrenemedik”


Beş yıldır arsa topluyor 

Fatih Belediyesi söz konusu arsayı 22 Nisan 2015 tarihinde, 2 milyon 165 TL muhammen bedel üzerinden satışa çıkarmıştı. TÜRGEV’in ihalede, muhammen bedelinin üzerine çıkıp çıkmadığı merak konusu.


Şehzadebaşı Caddesi üzerinde yer alan, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa Külliyesi’nden, Vezneciler Metro İstasyonu’na kadar sıralanan tarihi dükkanların arkasındaki arsaları TÜRGEV beş yıldır topluyor. Geçen yıl bir önergeye yanıt veren dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, konuyla ilgili olarak şunları açıklamıştı: “İstanbul Fatih 668 ada, 38 parselde kayıtlı taşınmaz 780 bin 460 lira bedelle anılan soru önergesinde ismi geçen vakıf tarafından 23 Aralık 2010 tarihinde satın alınmış olup, söz konusu taşınmazın satın alındığı bilgisi yasal süresi içerisinde Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bildirilmiştir.”

TÜRGEV’in bölgede şahıslara ait başka parselleri de aldığı iddia edilirken, son olarak Fatih Belediyesi’ne ait parseli de satın aldı. Belediyenin sattığı arsa ‘Dünya Miras Alanı’nda, ‘2. Derece Ticaret Alanı’nda kalıyor. Fatih Belediyesi’nin sattığı arsa ile aynı ada içinde kalan 37 ve 38 nolu parselleri 2011 yılında satın alan TÜRGEV (İSEGEV- İstanbul Eğitim ve Gençliğe Hizmet Vakfı), 2012’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak planların değiştirilmesini istemişti.


Planları değiştirdiler


TÜRGEV, 2011 yılında onaylanmış olan planlarda “Sosyal Kültürel Tesis Alanı”nda kalan söz konusu parsellerin, ‘2. Derecede Ticaret Alanı (T2)’na alınmasını istemişti. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, CHP grubunun muhalefetine karşın, 22 Kasım 2012 tarihli toplantısında TÜRGEV’in talebini oy çokluğu ile kabul etmişti. Söz konusu bölgeye TÜRGEV’in otel veya öğrenci yurdu yapacağı iddia ediliyor. Konuyla ilgili aradığımız TÜRGEV ve Fatih Belediyesi yetkililerinden herhangi bir açıklama gelmedi.


‘T2’ rumuzlu ticaret alanları

‘T2’ rumuzlu ticaret alanlarında günlük ve haftalık ihtiyaçlara cevap verebilecek ticaret ve hizmet amaçlı yapılar, konut, bürolar, lokanta, mağazalar, oteller, sinema, tiyatro gibi kültürel ve sosyal tesisler, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından görüş alınması ve plan yapım yönetmeliğine uyulması koşulu ile özel sağlık tesisleri yapılabilir. Bu Alanlarda Emsal: 0.60 ve kat sayısı 2’yi geçemez.


Yurt



Geri Dön