Fatih Camii'nin kubbesi 12 yıldır restore edilemiyor!
1470 yılında yaptırılan Fatih Camii'nin, 17 Ağustos 1999 tarihindeki depremin ardından sıvaları dökülen ve hilali düşen caminin yan kubbeleri restore edilmesine rağmen aradan 12 sene geçmesine rağmen ana kubbenin restorasyonu tamamlanamadı
Ana kubbesi 1999 depreminin ardından çatlayan Fatih Camii'nin restorasyonu 12 yıldır bitirilmiyor. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından 1470 yılında yaptırılan Fatih Camii'nin, 17 Ağustos 1999 tarihindeki depremin ardından sıvaları döküldü ve hilali düştü. Caminin yan kubbeleri restore edildi... Caminin hilali, İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri tarafından Papa 16. Benediktus'un Türkiye'ye geldiği gün takıldı. Ana kubbe için de iskele kuruldu ancak aradan 12 sene geçmesine rağmen ana kubbenin restarosyonu tamamlanmadı.
SÜLEYMANİYE VE MİHRİMAH SULTAN CAMİLERİ İBADETE AÇILDI
Depremde hasar gören Süleymaniye Camii ve Edirnekapı Mihrimah Sultan Camii ibadete açılırken, Fatih Camii'nin ortasında iskelenin durması dikkat çekiyor. Fatih Camii'nde birçok siyasetçi ve yakınlarının cenazeleri kaldırılıyor.
FATİH SULTAN MEHMED İNŞA ETTİ
İstanbul Valiliği'nin resmi web adresi, "www.istanbul.gov.tr"de Fatih Camii'nin inşasına yönelik şu bilgiler veriliyor:
"Fatih Sultan Mehmed, İstanbul'u fethedip şehre girdiğinde, kendisini İstanbul'un sayılı kişileri ve bu arada Papa Yanados da karşılamıştı. Fatih, Yanados'u çağırarak bir süre onunla konuşmuş, istanbul'da bulunan Rumların dinlerine dokunmayıp dinlerini yaşamalarının temin edileceğini bildirmişti. Aynı zamanda Fatih, Yanados'u şehirdeki Rum kiliselerinin başına getirmiş, ona Patrik unvanını vermişti. Yanados kendisine verilen Havariyun Kilisesi'ne giderek durumu papazlarına bildirmişti, işte, Havariyun Kilisesi günümüzdeki Fatih ilçesinin ilk kurulduğu yer olmuştu. Havariyun Kilisesi harap hale gelince Fatih Sultan Mehmed burayı ilk inşaat yeri olarak seçmiş, kiliseyi yıktırarak Fatih Camii'ni yaptırmıştı. Zamanla Fatih Camii çevresinde yeni yeni binalar kurulmuş, böylece ilçenin çekirdeği meydana gelmiştir, ilçe, Fatih Camii'nin bittiği tarihten sonra Fatih adı ile anılmaya başlanmış."
"KİLİSEYİ YENİDEN ORTAYA ÇIKARMAK İÇİN AĞIRDAN ALINDIĞINA YÖNELİK ELEŞTİRİLER BİZE DE GELİYOR"
Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, İstanbul Vakıflar Bölge Müdürü iken yaptığı açıklamada, Fatih Camii'nde, Havariyun Kilisesi'nin yeniden ortaya çıkarmak için restorasyonun ağırdan alındığına yönelik eleştirilerin kendilerine de geldiğini, söz konusu iddialara itibar etmediklerini açıklamıştı.
Dr. Adnan Ertem, muhabirimizin, "Fatih Camii'nin ana kubbesi 1999 depreminin ardından çatladı ve yedi yıldır tamiri yapılmıyor. Caminin altında Havariyun Kilisesi'nin bulunduğu, ana kubbenin restore edilmeyerek Fatih Camii'nin yıkılmasının beklendiği iddia ediliyor. Ana kubbe neden restore edilmiyor Depremin ardından Fatih Camii'nin hilali düştü ve hâlâ takılmadı..." şeklindeki sorusuna, "Bu konuda çok fazla bilgim yok. Doğru olabilir, ama biz bir farklılık getiriyoruz. Şimdi eskisinden farklı bir çalışma var. Restorasyona başlayacağız, hilali de yerine oturtacağız. Bu endişeleri biz de aynı şekilde yaşıyoruz. Kiliseyi yeniden ortaya çıkarmak için ağırdan alındığına yönelik eleştiriler bize de geliyor. Bu iddiaların hiçbirisine itibar etmiyoruz" demişti.
Yeni Akit