Sektörel

Fatih Öktem: Yalıtımı lüks görmek ciddi bir yanlış!

Yalıtımsızlığın büyük bir enerji kaybı ve cari açığa neden olduğunu belirten İzocam Genel Müdür Yardımcısı Fatih Öktem, "Yalıtımı lüks görmek ciddi bir yanlış" dedi...


Ülkemizde 8 milyon bina ve 20 milyon daireden bahsediliyor. Türkiye'de bulunan binaların sadece yüzde 20'si yalıtımla tanışmış ancak ısı, su, yangın ve gürültü yalıtımım tam anlamıyla uygulayanı bulmak çok zor. Yüzde 80'i yani 6 milyon bina tamamen yalıtımsız. Enerjinin yüzde 85'i yurt dışı kaynaklı. 60 milyar dolar civarında ithalaümız var. Bunun yüzde 35'i konutlarda, yüzde 35-40'ı sanayide, geri kalanı araçlarda kullanılıyor. 


Türkiye'de 75 milyon insan yaşıyor. Avrupa'daki aym iklimdeki ülkelere göre karşılaştırıldığında Türkiye'nin normal olarak yalıtım büyüklüğü 35-40 milyon metreküp olması gerekiyor. Biz henüz 12 milyon m3'teyiz. Devlet denetiminin yok denecek kadar az olduğu Türkiye'de yalıtım kriterleri layıkıyla uygulanmıyor. 


Ciddi şekilde atlandı Koç Grubu'nun 1965 yılında kurduğu ve daha sonra 2006 yılında Fransız Saint Gobain Isover ve Kuveytli Alamana Industries ortaklığına sattığı 48 yıllık geçmişi olan îzocam'ın Genel Müdür Yardımcısı Fatih Öktem ile yalıümdaki sorunları konuştuk. Türkiye'de 12 milyon yalıtım malzemesi üretiliyor. Pazar büyüklüğü, ABD ve Avrupa'ya göre kıyaslandığında küçük bir pazara sahip Türkiye'de izocam bu miktarın yüzde 25'ini tek başına karşılıyor. İzocam ayrıca Mısır, îsrail ve Yunanistan'da pazar lideri. 


2017 yılma kadar binaların enerji sertifikası alması ile ilgili mevzuatın Türkiye'de adına sevindirici bir belge olduğunu belirten Fatih Öktem, "Ancak devlet burada da önemli bir hususu atladı. Siz yalıtımsız binanıza F Belgesi aldığınızda yükümlülüğü yerine getiriyorsunuz,. ancak yalıtım adma hiçbir şey yapmamış oluyorsunuz. 2017'ye kadar D, E ve F Eneri Belgesi alanlara devletin A, B ve C kategorilerine girmeleri konusunda müeyyide koyması gerekiyordu. Maalesef bunu atladı. 2017 yılından sonraki işlemler yalıtım işlevini uzatacak" şeklinde konuştu. 



Asla vergi kaybı olmaz Kentsel dönüşümün yalıtım konusunda önemli bir fırsat olduğuna vurgu yapan Öktem, "TOKİ, yalıtım konusunda örnek projeler üretiyor. Fakat bu örnek tabana yayılamıyor. TS-825 kriterlerine göre yalıümı yeni binalarımızla birlikte mevcut binalarımızda da uygulansa sorunlar çözülecek" diye konuştu. Yalıtımın bugünkü şartlarda genele yayılmasının zor olduğunu, ancak teşvik ve denetimle yalıümda çağ atlanabileceğine değinen Öktem şöyle konuştu: "Yalıtım Türkiye'de hâlâ lüks olarak algılanıyor. Yalıtım ürünleri üzerinde yüzde 18 KDV var. Avrupa'da yalıtımdan bırakın vergi almayı, size geri ödemesiz kredi veriliyor. Yalıtım sektörü üzerindeki yüzde 18'lik bu vergi yükü yüzde 1-2'lere düşürülmeli. Sektör temsilcileri olarak diyoruz ki, doğru bir hesaplama yapılırsa, başta devletin vergi kaybı gibi görünen olay, kısa zamanda devletin kazana haline dönüşür." Cari açığı finanse etmek artık zorlaşıyor TÜRKİYE'nin cari açığına katkı sağlayacak yalıtıma yönelik ayak sürümeleri hayretle karşıladıklarını ifade eden Öktem, "Yalıtım seferberliğine başlasak cari açığımız birden yıllık 3-5 milyar dolar aşağı gelir. Normal bir yalıtımda bu rakam 20 - 30 milyar dolarlara kadar tasarruf sağlanabilir. Artık dışarıdan fonlama yaparak cari açığı finanse etmek zorlaşıyor. Yani para bulmak zor. 



O zaman ya daha fazla kaliteli ürünler yapıp dışarıya ihracat yapacaksınız, ya da yurt içinde tasarruf' ifadesini kullandı. izocam BİNADA mantolamanın tam anlamıyla bir yalıtım olmadığına dikkat çeken Fatih Öktem, "Yalıtım binanın temelinden çatıya kadar ısı, su, yangın ve gürültü yalıtımı incelenerek gerçekleştirilen bir faaliyettir. Yalıtım, binanın betonu, demiri, tuğlası gibi olmazsa olmaz bileşenlerinden biridir. Biz binaları yaptıktan sonra yalıtım kısmına geçiyoruz. Avrupa'da, ABD'de böyle değil. Bina bittiğinde yalıtım da biter. Orada yapılan binalar yalıtımı da yapılmış şekilde teslim ediliyor" dedi. 



Türkiye'de yanlış olanın ev alırken mutfakta fayans ve dolaba bakıldığını, yalıtım konusunun hiç sorgulanmadığının altını çizen Öktem, "Evte İtalyan seramik, fransız mutfağı aranacağına ilk önce yalıtıma bakılmalı" diye konuştu. Yapı ve yalıtım malzemesi farklı İNŞAAT sektöründe malzeme noktasında yanlış algıların hala devam ettiğine değinen Fatih Öktem, "İnsanlar gazbeton veya farklı malzemelerle bina yaptıklarında yalıtımı gerçekleştirdiklerini zannediyorlar. Yalıtım malzemesi olmadığı halde, yalıtım malzemesi diye konumlandıran tamamen ticari kaygılarla üretilen, satılan ürünler var. 



'Sıvayı sür yalıtım sorununu çöz' diye olmadık usulleri sektöre baskılıyorlar. Böyle bir şey yok. Yalıtım malzemesi ayrı, yapı malzemesi ayrıdır" şeklinde konuştu. İşsizliğin çaresi yalıtıma destekte TÜRKİYE'de en zor istihdam alanının vasıfsız işgücü olduğunu, bu gücün de en yaygın inşaat ve tarımda bulunduğunu hatırlatan İzocam Genel Müdür Yardımcısı Öktem, "İnşaat sektörü bünyesindeki yalıtıma verilecek destek önemli. Enerji verimliliğinin yanında emek yoğun inşaat sektörüne istihdamda da katkı sağlanmış olacak. Özellikle inşaat sektöründe, inşaat malzemeleri ve yalıtım malzemeleri alanı önemli bir istihdam kaynağı. Bu iki sektörde daralma olduğunda, işsizlik yükseliyor" dedi.


Sözcü Gazetesi