Fatih, restorasyon çalışmalarıyla küllerinden doğuyor!
Üç dünya imparatorluğuna başkentlik yapmış, Büyük medeniyetlerin, farklı din, dil ve kültüre mensup milyonlarca insanın izlerini taşıyan Fatih'te yapılan restorasyon çalışmalarıyla ilçede tarih ve kültür ihya oluyor...
2004 ve 2009 Yerel Seçimleri'nde Fatih Belediye Başkanı seçilen Fatih ile Eminönü'nün birleşmesiyle Tarihi Yarımada'nın da içinde bulunduğu Fatih'e belediye başkanı olan Mustafa Demir, İstanbul'un mirasını barındıran ilçede kentsel dönüşümün diğer ilçelerden farklı bir dinamiği olduğunu söylüyor.
"Tarihi Yarımada olarak nitelendirdiğimiz bu bölgede her tarafı yıkıp yeniden yapmak mümkün değil. Bu yüzden dönüşümü kendi küllerinden yeniden yaratarak sürdürmek zorundayız. Ayrım gözetmeksizin bizden önce yaşamış tüm medeniyetlere ait tarihi eserleri korumak ve yeniden yaşatmak için var gücümüzle çalışıyoruz." Her tarafından tarih fışkıran semtte bu özen içinde yapılan bir dizi restorasyon çalışması Fatih'in ve Tarihi Yarımada'nın çehresini değiştiriyor.
Demir bu değişimi şöyle anlatıyor: "Beşikçizade Tekkesi, Emir Buhari Tekkesi, Sümbül Efendi Tekkesi, Sultanahmet Medresesi, Rüstempaşa Medresesi, Hadım Hasan Paşa Medresesi, Çevri Kalfa Sıbyan Mektebi gibi tarihi eserlerimizin restorasyonunu tamamladık. Sinan Paşa Medresesi, Ekmekçizade Ahmet Paşa Medresesi, Murat Molla Kütüphanesi, Alman Çeşmesi gibi tarihi eserlerimizde de çalışmalarımız devam ediyor.
Fatih Camii, Süleymaniye Camii gibi büyük camilerimizin de restorasyonu yapıldı, çevre düzenlemeleri devam ediyor. Bu liste uzayıp gidiyor. " Fatih'i Türkiye'nin herhangi bir semtinden ayıran özelliği, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olması. "Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu ile 1.500 yıl dünya imparatorluğuna başkentlik yapmış bir yer burası. Böyle bir yerde belediye başkanıysanız tabii ki turizm gelirini artırmak önceliğiniz olmalı. Biz bu bölgedeki eserlerin restorasyonunu gerçekleştirirken sürekli bunu göz önünde bulunduruyoruz. Çünkü İstanbul Kapalıçarşı'sıyla, Mısır Çarşısı'yla, Yerebatan Sarnıcı, Topkapı Sarayı, Ayasofya ve Sultanahmet'iyle İstanbul'dur. Dışarıdan biri gelip bunları görmeden giderse İstanbul'u gördüm diyebilir mi? Bu yüzden biz. İstanbul'un tümüne hizmet eder gibi çalışıyoruz." Mustafa Demir, ilçenin 2023 hedefinin turist sayısını 63 milyona, bırakılacak geliri de 86 milyara çıkarmak olduğunu söylüyor.
"Bu hedefi gerçekleştirebilmek için dünyada belki ilk vgönüllü turizm elçileriyle çalışıyoruz.
Akşam Cumartesi