Fatih Terim'in Olimpiyat Stadı projesi!
Galatasaray'dan sonra Beşiktaş'ın da zorunlu evi olan ancak misafirlerini gittiğine gideceğine pişman eden Atatürk Olimpiyat Stadı ile ilgili gündeme bomba gibi düşecek bir plan üzerinde duruluyor.
Galatasaray'dan sonra Beşiktaş'ın da zorunlu evi olan ancak misafirlerini gittiğine gideceğine pişman eden Atatürk Olimpiyat Stadı ile ilgili gündeme bomba gibi düşecek bir plan üzerinde duruluyor. Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim'in üzerinde düşündüğü, kamuoyunda büyük ses getirecek olan bu plana göre yatay olan stadyumun zemini, dikeye dönüştürülecek. Büyüklük açısından dünyanın sayılı statları arasında gösterilen Olimpiyat sahasının çevresinde pist olması nedeniyle, sahanın kendi içerisinde yer değiştirmesinin önünde bir engel bulunmuyor. Bu plan hayata geçerse, mevcut durumda şeref tribünü ve kapalı tribünlerin olduğu yer, kale arkasına dönüşecek. Projeye göre mevcut kale arkalarında yeniden düzenlemeye geniş bir alan oluşturulacak. Buraya yeniden tribün ve alan elverirse tesis inşaa edilecek.
MİLLİLER'İN YUVASI OLACAK
Fatih Terim’in bir süredir üzerinde durduğu proje çerçevesinde, stadın tıpkı İngiltere’deki Wembley Stadyumu gibi tamamen Milli Takım’a ait bir merkez olması planlanıyor. A Milli Takım’ın yanı sıra Ümit Milli Takım ve diğer yaş grupları da maçlarını burada oynayacak. Ayrıca stat dışındaki iki antrenman sahası ve tesislerin kullanımıyla Olimpiyat Stadı 24 saat yaşayan bir komplekse dönüşecek.
HEDEF BİR TAŞLA İKİ KUŞ VURMAK
Şükrü Saracoğlu ve TT Arena’da, Milli Takım seyirciliğinden çok takım taraftarlığının yapılmasından rahatsızlık duyan, son olarak kaleci Volkan’ın sahayı terketmesine yol açan tacizler yüzünden milli maçları Anadolu’da oynayabileceklerini söyleyen Fatih Terim, Olimpiyat planı yürürlüğe sokulursa bir taşla iki kuş vurulacağını öngörüyor. Bu şekilde hem Ay-Yıldızlı ekibe bir “Milli stat” kazandırılacak hem de yeni düzenlemeden sonra Olimpiyat futbola elverişli bir hale getirilecek. Hem taraftar hem de oyuncular için “işkence” olarak nitelendirilen stat, bir futbol mabedine çevrilecek ve aktif olarak uzun yıllar Milli Takım’a hizmet edecek.
100 MİLYON DOLARLIK REVİZE PROJE RAFA KALKMIŞTI
Gençlik ve Spor eski bakanı Suat Kılıç döneminde statla ilgili 100 milyon dolarlık bir yenileştirme projesi yapılmıştı. Bu projeye göre stadın üstü kapatılacak, tribünler ve tesis komple tadilattan geçecekti. Projeye göre aydınlatma, videoboard, ses sistemi, zemin vb. tüm yardımcı unsurlar revize edilecek, seyirci ısıtması eklenecek, stat konforu uluslararası düzeye çıkarılacaktı. 2020 Olimpiyat adaylık sürecinin başarıya ulaşamaması, Avrupa Futbol Şampiyonası’ndan vazgeçilmesiyle birlikte Spor Bakanlığı nezninde proje rafa kaldırıldı.
AKREDİTASYONLAR İPTAL OLABİLİR
1999’da başlanan, 2002’de biten stat o dönem 130 milyon TL’ye mal edilmişti. Olimpiyat Stadı, Olimpiyat Komitesi (IOC) ve Atletizm Federasyonu (IAFF) akreditasyonu taşıyor. Yeni düzenleme, stadın sadece futbola ev sahipliği yapan bir yere dönüşmesi ve bu akreditasyonların iptali anlamını taşıyor. Ayrıca stadın üst kullanım hakkı Olimpiyat Hazırlık ve Düzenleme Kurulu’na (HDK) ait. Mevcut proje için yasanın değiştirilmesi gerekiyor. Daha önce stadın TFF'ye devredilmesi gündeme gelmişti.
ÇATI MALİYETİ BÜYÜK PROBLEM
Çatı maliyeti büyük problem Şu anda taslak halinde olan projeye göre, stadın yeniden tasarlanmasıyla rüzgar sorunu ortadan kalkacak. Ayrıca stadın üstünün tamamen kapatılması da gündeme gelebilecek. Ancak çatıyla ilgili yüksek maaliyet en önemli engel olarak gösteriliyor.
HaberTürk