Kent Haberleri

Fatih'te binaların dış cepheleri bölgenin dokusuna göre yenileniyor!

İstanbul'un tarihi semti olan Fatih'te binaların dış cepheleri bölgenin dokusuna göre yenileniyor. Belediye Başkanı Mustafa Demir de "Yenilenen alan, Fatih'in yüzde 12'sini kapsıyor" diye konuştu...

Fatih, 8500 yıllık tarihiyle İstanbul'un en eski yerleşim alanlarından biri. Farklı inanç ve kültürlere ait tarihi eserleri bir arada barındıran ilçede son yıllarda büyük bir değişim yaşanıyor. Kentsel yenileme ve restorasyon projeleriyle Fatih kabuk değiştiriyor. Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir de devam eden dönüşüm projeleri ve ilçenin değişen yüzüyle ilgili SABAH'a çarpıcı açıklamalarda bulundu. Fatih'in İstanbul'u, diğer metropollerden farklı kılan özellikleri barındırdığını anlatan Başkan Demir, "Farklı kültür ve inançlardan insanların huzur içinde yaşadığı bir yer. Kilise, sinagog ve caminin aynı sokakta olduğu başka bir yer yok dünyada" dedi.


MÜLKİYET PROBLEMİ

Tarihi Yarımada'daki değerlerin yaşatılması, soyut ve somut kültürel mirasın geleceğe taşıması gibi bir sorumlulukları bulunduğunun altını çizen Mustafa Demir, bu amaçla 2005'ten beri kentsel yenileme çalışmalarının sürdüğünü anlattı. Yenileme alanlarının Fatih'in yüzde 12'sini kapsadığını belirten Demir şu bilgileri verdi: "Şu an 7 ayrı bölgede dönüşüm var. Fener-Balat, Ayvansaray Türk Mahallesi, Süleymaniye ve Yalı Mahallesi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Çok tartışılan Sulukule'yi bitirdik. Ayvansaray'ı 2014'ün sonunda, Yalı Mahallesi'ni ise 2015'te tamamlamayı hedefliyoruz. Kentsel dönüşüm ilan ettiğimiz alanlar, tarihi eserlerin yoğunlukta olduğu yerler. Bu yüzden yapılan tüm projelerin Anıtlar Kurulu tarafından onaylanması gerekiyor. Ayrıca mülkiyet problemini de aşmak biraz zaman alıyor." Yalı Mahallesi projesinin Anıtlar Kurulu tarafından onaylandığını belirten Demir, "Orayı özgür bırakıyoruz. Kendi içinde dönüşecek bir potansiyeli var çünkü. Süleymaniye'de ise mülk sahiplerini de dönüşüme dahil etmek için çalışmamız var. Hızlandırma için bir yasal düzenleme de gerekebilir" diye konuştu.


KAPALIÇARŞI'YA 200 MİLYON TL

Son 9 yılda tam 168 tarihi eserin restorasyonunu gerçekleştirdiklerini belirten Belediye Başkanı Demir şöyle devam etti: "Bunlar arasında ilk aklıma gelenler Emir Buhari Tekkesi, Rüstem Paşa Medresesi ve Alman Çeşmesi. Şu ana kadar restorasyon çalışmalarına 150 milyon TL harcadık. Kapalıçarşı'daki restorasyon projesi, tarihi eser anlamında şu ana dek yapılmış en büyük proje. Sadece proje için 20 milyon TL harcadık. Toplam maliyeti de bunun 10 katı olacak." İlçedeki tarihi dokuya uygun olarak ana arterler üzerindeki binaların dış cephelerinde yapılan yenileme çalışmalarına da değinen Mustafa Demir şöyle konuştu: "Bir şehirde yaşayan insanlar hakkında fikir sahibi olmak için mimarisine, mutfağına ve musikisine bakarsınız. Buna '3 M' diyoruz. Tarihi eserler dışındaki binaların da bölgenin dokusuna uygun olmasına gayret ediyoruz. Tarihi Yarımada'daki ana arterlerde, Sirkeci Meydanı ve Ankara Caddesi'nde binaların dış cephelerinde yenileme yapılıyor. Zira oradaki binaları yıkıp yeniden yapmak mümkün değil. Diğer ilçelerin yaptığı cephe düzenlemelerinden farkımız, üniversite desteğiyle her bina için farklı tasarım yapıyoruz. Ben buna yüz nakli diyorum. Şu anda Tarihi Yarımada'ya yüz naklini gerçekleştiriyoruz. Ve bu yüz naklini gittikçe detaylandırıyoruz. Ana arterlerden ara sokaklara giriyoruz artık."


'İHANET OLUR'

Bu değişimi gören insanların kendilerine gelerek "Biz de binamızın cephesini yenilemek istiyoruz" dediğini anlatan Mustafa Demir sözlerini şöyle tamamladı: "İlçedeki mülklerin değerleri çok fazla. Buna karsın binalar çirkin, birbirine benziyor. Binaların mimarisini insanların kendi seçeneğine bırakmak ihanet olur. Yurt dışında Tarihi Yarımada muadili yerlerde dış kapının kolunu bile izinsiz değiştiremezsiniz. 9 yıldır estetik kurulumuz çalışıyor. Tarihi Yarımada'nın geçmişten günümüze kadar yüklendiği misyonla oluşturulmuş bir konseptimiz var. Bunu devam ettiriyoruz."


'HEDEFLERİME ULAŞTIM'

Mustafa Demir: "Göreve geldiğim ilk günkü heyecanı taşıyorum. Geriye dönüp baktığımda 'Hedefime ulaştım' diyebilirim." 



Sabah