Kentsel Dönüşüm

Fatih'te hasarlı binalar teşhis edildi, Kentsel Dönüşüm Yasası bekleniyor!

Fatih, Kentsel Dönüşüm Yasası'nı sabırsızlıkla bekleyen ilçeler arasında yer alıyor

8 bin yıllık tarihiyle İstanbul'un en eski semtlerinden Fatih, Kentsel Dönüşüm Yasası'nı sabırsızlıkla bekleyen ilçelerden. Binaların depreme dayanıklılık testlerini bitirmek üzere olduklarını belirten Başkan Mustafa Demir, 'Yapılan taramalar, Fatih'te bulunan 51 bin binadan 2 bin 580'inin yeniden yapılması gerektiğini ortaya koydu.' dedi.Van'da yaşanan depremlerin ardından gözler bir kez daha İstanbul'a çevrildi. 8 bin 500 yıllık tarihi ile İstanbul'un en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Fatih'te binalara deprem güvenliği araştırması yapıldı. İlçenin 11 yerinde kentsel yenileme çalışmasının devam ettiğini belirten Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, dayanıksız binaların yenilenmesi için Kentsel Dönüşüm Yasası'nı beklediklerini söyledi.

Fatih'te 51 bin bina bulunduğunu belirten Mustafa Demir, yapılan araştırmalar sonucunda 2 bin 580 yapının yeniden yapılması gerektiğini ifade etti. Binaların depreme dayanıklılık araştırmalarının bitmek üzere olduğunu kaydeden Demir, üç aşamalı tarama yapıldığını anlattı. Demir, 'Birinci aşamada gözle tarama yapıldı. İkinci aşamada binaların rölövesi, kolonlarının kirişlerinin hesabı yapıldı. Üçüncü aşamada ise binaların beton numuneleri alındı ve nihai notlar verildi. Sonuç olarak 2 bin 580 binanın sıkıntılı olduğu ortaya çıktı.' diye konuştu.

Depremde yıkılma riski taşıyan bu binaların ilçede dağınık halde bulunduğunu aktaran Demir, 'Acil olarak bu binaları yenilemek zorundayız. Bir yerde olsaydı orayı kentsel dönüşüm alanı ilan eder, hemen yeniden inşa ederdik. Yeni yıldan sonra çıkacak yasa ile birlikte bu binaların yenilenmesi için çalışmalara başlayacağız. Yani biz teşhisimizi yaptık, tedavi için yasayı bekliyoruz.' ifadelerini kullandı.

'KORKUDAN GÖZÜMÜZE UYKU GİRMİYOR'

20 yıldır Fatih'in Cibali semtinde oturan E.T. de evlerinin 1999'da yaşanan depremde zarar gördüğünü dile getirdi. Gözle görülen çatlaklara rağmen binada oturmaya devam ettiklerini belirten E.T., 'Biz her an evimizin başımıza çökme korkusuyla yaşıyoruz. Van'da deprem olduktan sonra uyuyamıyoruz bile. Ancak evimizin yıkılmasını da istemiyoruz. Burada büyüdük biz. Bu yüzden Adalar'da yeni ev yaptırıyoruz. Bittikten sonra oraya taşınacağız.' diye konuştu.

3 yıldır Fatih'te oturduğunu belirten Dilek çivici ise binalarının hasarlı olduğu halde oturmaya devam ettiklerini söyledi. Fatih'in merkezÜ® bir yerde olduğunu aktaran çivici, 'Binamızda çatlaklar var. Her sabah akşam bu çatlaklara bakarak eve giriyoruz. Buradan taşınmaya niyetimiz yok. Hem merkezÜ® hem de bütçemize uygun bir yer.' dedi.

Sulukule evlerinin teslimi martta

Öte yandan Fatih'te kentsel yenileme çalışmaları devam ediyor. İlçe genelinde 11 kentsel yenileme çalışmasının yapıldığını belirten Başkan Mustafa Demir, 'Sulukule olarak bilinen Hatice Sultan ve Neslişah mahallelerinde çalışmalarımız bitti. Mart ayında hak sahiplerine evlerini teslim edeceğiz. Birçok olumsuz şarta rağmen burada dönüşümü gerçekleştirdik. 5 bin insanın yaşayacağı bir yer olacak. Yüzde 98 oranında insanlarla uzlaşarak yaptık.' şeklinde konuştu.

Balat'ta da vatandaşlarla görüşmelerin sürdüğünü dile getiren Demir, ön projelerin Anıtlar Kurulu tarafından onaylandığını söyledi. Bölgedeki 750 binanın yenileneceğini belirten Fatih Belediye Başkanı, Ayvansaray projelerinden de bahsetti. Semtte yıkımların başladığını aktaran Mustafa Demir, Ayvansaray'daki turizm potansiyelinin artırılması için bölgeye otel de yapılacağına dikkat çekti. Demir, '2 yıl içinde Ayvansaray projesi bitecek. Burada 81 parsel ve 64 konut var. Zaten bölgeleye turistler geliyor. Ayrıca Süleymaniye Yenileme Projesi'nde kamulaştırma çalışmaları devam ediyor. Buradaki vatandaşlara kamulaştırmanın ilk ödemeleri de yapıldı.' dedi.

SEVGİ KORKUT /Zaman