Kent Haberleri

Fatih'teki 8 metruk bina için yıkım çalışmaları başladı!

Fatih Belediye Başkanı Demir: "Başlangıçta 8 metruk binayla ilgili Anıtlar Kurulu tarafından yıkım onayı verilmesinin ardından belediye olarak yıkım çalışmalarına başlandı. Yıkılan tarihi öneme sahip binalar aslına uygun olarak tekrar yapılacak" dedi.

Fatih'te tehlike arz eden 8 metruk binanın yıkımına belediye ekiplerince başlandı.


Balat Yıldırım Caddesi'nde, yıkılma tehlikesi olan ve güvenli bulunmayan metruk binaların yıkımı için sabah saatlerinde belediye ekiplerince önlem alınarak, bölge araç ve yaya trafiğine kapatıldı.


Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, yaptığı açıklamada, başlangıçta 8 metruk binayla ilgili Anıtlar Kurulu tarafından yıkım onayı verilmesinin ardından belediye olarak yıkım çalışmalarına başlandığını söyledi.


Demir, yıkılan tarihi öneme sahip binaların aslına uygun olarak tekrar yapılacağını bildirdi.



- "Binaların projeleri hazırlandı"

İlçe genelinde tespit edilen 125 metruk binanın, öncelikle tescilli eserler ise röleve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlandığını, bunların Anıtlar Kurulu tarafından onaylanmasının ardından yıkım çalışması yapıldığını anlatan Demir, çalışmayla yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olup can ve mal güvenliği için tehdit oluşturan binaların ilçeden temizlenmesinin amaçlandığını ifade etti.


Demir, ilk etapta 8 binanın iş makineleri kullanılmadan balyoz gibi aletlerle sökülmek suretiyle yıkılacağını belirterek, şunları kaydetti:


"Balat'ta zamanla metruk hale dönüşmüş ve toplum açısından artık tehlike arz eden, gece buralarda kalan insanlar için, hem çevre hem bizim açımızdan da tehlike arz eden binalarla ilgili çalışmalarımızı bitirmiştik. Nedir bu çalışmalar? Bu binaların projelerini alarak bunu Anıtlar Kurulu'na sunduk. Anıtlar Kurulu gelip bizzat yerinde incelemek suretiyle karar veriyor. Bunlardan 8'inin yıkılma kararını verdi. Biz şimdi onları yıkıyoruz. Geride 31 binamız daha var Balat çevresinde, onlarla ilgili de karar süreci devam ediyor. Bunların hepsi yıkılmayacak şüphesiz çünkü önceden alınmış bazı kararlar ve görüşmeler var."



- "Bu doku muhafaza edilecek"

Demir, yıkılan binaların mimari dokusunun eski yapılardaki gibi korunacağını vurgulayarak, "Binaların ön tarafları özellikle mimari açıdan son derece güzel binalar. Bir kısmının ön tarafının muhafaza edilip arka taraflarının yıkılıp sonra tekrar yapılıp restore edilmesi yönünde karar alınacak. Bunun için de 2015'ten beri çalışıyoruz, bu projelerin onaylanması açsından. Bu gün nihayet sıkıntılı bölgeleri bertaraf edeceğiz. Yıkılan binaların yerine milimetrekaresine kadar aynısının yapılması gerekir. O konuda çok rahatız, bu doku muhafaza edilecek. Yıldırım Caddesi'ndeki basit yapım onarımla ayakta duracak binaları zaten yaptık biz Fatih Belediyesi olarak ve son derecede başarılı bir uygulama. Bunun dünyada da uygulamaları böyle. Bugün burada gördüğümüz bizim açımızdan da talihsizlik ama aynısıyla tekrar iade edeceğiz. Amacımız buranın kültürünün, tarihinin ve bunların günümüzde temsilcileri olan bu binaları korumak." diye konuştu.


Bina sahibi Sibel Aymak, tarihi evde doğduğunu, binanın ve semtin kendisi için çok büyük önemi olduğunu belirterek, "Binamızın yıkım haberini duyduğumda koşarak buraya geldim. Buralar çok kıymetli ve Tarihi Yarımada'nın adeta kalbi sayılır. Umarım yıkım çalışmalarının ardından binamızın aynısı eskisi gibi faaliyete geçer." dedi.


Çalışmalar, Fatih Belediyesi ve Anıtlar Kurulu ekiplerinin denetiminde, işçilerin hassasiyetiyle çevredeki binalara ve insanlara zarar vermeden yürütülüyor.


AA