Sektörel

Fatma Güldemet Sarı MIPIM fuarına katıldı!

Türk firmaları ve belediyelerinin adeta çıkarma yaptığı Mipim Fuarı’na katılan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, “Dünya Türkiye’nin gücünü ve potansiyelini keşfediyor” dedi.

Tüm dünyadan gayrimenkul yatırımcılarını ve profesyonellerini bir araya getiren Fransa’daki dev Mipim Fuarı’na bu yıl Türkiye’den ilk defa Çevre ve Şehircilik Bakanı düzeyinde katılım oldu. Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Fatma Güldemet Sarı, bundan sonra desteklerini yoğun olarak sürdüreceklerini dile getirdi. Türkiye’nin fuarda firmaları ve belediyeleriyle bütün gücünü ortaya çıkardığı günler yaşandığını belirten Bakan Sarı, “Dünya Türkiye’yi keşfediyor. Türkiye’nin gücü ve potansiyeli keşfedildikçe, bunlardan yararlanmaya devam ediyoruz” dedi. Sarı, Ankara’daki terör saldırısına değinerek, şunları söyledi:  ''Türkiye’nin terörle boğulmuş bir ülke olmadığını göstermek için buradayız. Terörün amacı kaos yaratmaktır. Buna fırsat vermeyeceğiz. İstanbul bu yıl fuarda Paris ve Londra’nın arasında, gerçek yerini buldu. Köprü, havalimanı, Avrasya Tüneli gibi devasa projelerimiz sergileniyor. Türk inşaat sektörünün gücünün tüm dünya daha iyi farkına varıyor.”


‘Tüm şehirler gelsin’

Kendisinin mimar olduğunu hatırlatan ve çalışırken de fuarı yakından takip ettiğini anlatan Bakan Sarı, bu kapsamda fuarın şehirleri tanıtmak ve şehircilik yatırımlarını anlatmak için çok iyi bir fırsat olduğunu dile getirdi.  Sarı, “Türkiye’deki bütün belediyelerin katılmasını önemsiyorum. Biz de her bir ilimiz için projeler üretmeye çalışıyoruz. Marka şehirler yaratma noktasında çalışıyoruz” dedi.  Bakan Sarı, fuar kapsamında yatırımcıların ve fonların da arasında yer aldığı 160 kişilik bir grupla öğle yemeğinde buluşup, Türkiye’nin fırsatlarını ve Türk firmalarının uluslararası alanda önünün açılması için yapılması gerekenleri konuştu. Gayrimenkul sektörü temsilcilerini her zaman dinlediğini ve taleplerini bildiğini aktaran Bakan Sarı, “İmar Kanunu, kentsel dönüşüm gibi yasaları bu yıl içinde revize etmek için çalışıyoruz. Akademisyenlerden görüşler alıyoruz. Çalıştaylar yapıp, kanunları yeniden düzenleyeceğiz” dedi.


Yatırımlar ve fonlar buluştu

Başbakanlık Toplu konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, fuarda hem şehirlerin yatırım olanakları bulduğunu, hem de bu şehirlerde yatırım yapan gayrimenkul şirketlerinin büyük ölçekli fonlarla buluştuğunu anlattı. Fuar alanının konumunun Paris ve Londra arasında olduğuna dikkati çeken Turan, “Bu durum konumumuzu gelecek yıllar için de çok daha iyi konumlara taşıyacağımızı işaret ediyor” dedi.  Turan, iştirakleri olan emlak Konut GYO’nun MIPIM’de yer almasının önemine değinerek, burada bulunan Türk firmalarının birçoğunun Emlak Konut veya TOKİ bünyesinde yatırım yapan şirketler olduğunu söyledi. Fuarda ülkeler üzerinden değil şehirler üzerinden yatırım olanaklarının sunulduğuna dikkati çeken Turan, bu yüzden İstanbul markasıyla öne çıktıklarını aktardı. 

 

Dev fuara kamu ve Anadolu çıkarması

Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenen 27. Uluslararası Mipim Fuarı’na Türkiye bu yıl damgasını kamu ile vurdu. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi, Emlak Konut GYO ve yerel yönetimler fuarı adeta çıkarma yaptı.  Bu sayede gayrimenkul firmaları kamu tarafından bekledikleri desteği bulmuş oldu. Fuara stantla katılan Türk gayrimenkul firmaları, mimarlık ofisleri, belediye ve şirketlerinin sayısı 22 oldu. Katılımcı sayısı geçen yılla aynı olurken, azalan gayrimenkul firmalarının yerini belediyeler yoğun katılımlarıyla doldurdu. Hem şehirlerini tanıtmak, hem de büyük projelerine yatırımcı çekmek için Mipim’e akın eden belediyeler, milyarlarca liralık projelerini dünyaya anlatıyor.Fuara Antalya, Balıkesir, Bursa, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Konya ve Ordu şehirleri stantla katılıyor. Mipim 2016’ya stant ile katılım gösteren firmalar arasında ise Tahincioğlu, Beyoğlu Investors Group, Efekta Mimarlık, Esas Gayrimenkul, Hill International, İzka İnşaat, Lal Gayrimenkul Değerleme, Özak Yenigün Ziylan Ortaklığı, Öncüoğlu+ACP Mimarlık, Özer+Tulgan Mimarlık, ProPlan, Real Estate, Sabri Paşayiğit Design Office, Tabanlıoğlu Mimarlık ve TSKB Gayrimenkul Değerleme bulunuyor. Antalya, Balıkesir, Hatay, Ordu, Bursa, Kocaeli ve Konya Büyükşehir Belediyeleri ile Beyoğlu Belediyesi şehir ve ilçelerini tanıttıkları fuarda, projelerini de sergiliyor. 


İlgi yoğun...

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, son dönemde Almanya, Hollanda ve çok sayıda başka Avrupa ülkeleri ile görüştüklerini belirterek, “Bandırma’da düşündüğümüz liman ve sanayi ile ilgili Hollandalı bir şirketin yetkilileri ‘Buraya 15 milyar dolar yatırım yapmaya hazırız’ diyorlar. Yabancı yatırımcıda algımızın kötü olduğuna dair bir şey yok” dedi.  Son 5 yıldır Suriye’de yaşananlar nedeniyle zor günlerden geçen Hatay, büyükşehir belediyesi öncülüğünde yaptığı projelerle ülkede ve dünyada oluşan ‘güvenli değil’ algısını yıkıyor. 


Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, hem Avrupa’dan hem Uzakdoğu’dan şehirlerine ilgi olduğunu belirterek, kendilerine Suriye savaşı sonrası Hatay’a nasıl yatırım yapabileceklerini sorduklarını söyledi. Savaş, “Bu dönem tam zamanı. Negatif algıyı pozitife çevireceğiz” dedi.

 
Beyoğlu projeleri 25 milyar dolar

Beyoğlu’nda yatırım yapan şirketlerin bir araya gelerek kurduğu Beyoğlu Investors Group (BIG) fuara ikinci kez katıldı. Bölgede özel sektör tarafından yapılan projeler BIG standındaki makette sergilendi. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Mipim’de Beyoğlu’nda 2023’e kadar tamamlanacak 25 milyar dolarlık 9 projeyi tanıttıklarını söyledi. Bu projeler arasında Tarlabaşı 360, Piyalepaşa İstanbul, Galataport, Haliçport, Dolapdere, Karaköy ve Okmeydanı kentsel dönüşümü de var. 


Sağlık turizmi dikkat çekiyor

Bursa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, “Sağlık turizmi konusunda yabancı yatırımcılar ilgili” dedi. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ünye Limanı ile ilgili Roterdam merkezli bir firma, Çikolata Park ile ilgili daha önce görüştükleri şirketler ile görüşme yaptıklarını açıkladı.


Milliyet 


Haber Vatan'da şu şekilde yer aldı;


MIPIM fuarında şirketlerin beklediği kamu desteği bu yıl geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı ile TOKİ ve Emlak Konut’un varlığı moral verdi


Fransa’da düzenlenen gayrimenkul fuarı MIPIM’de bu yıl kamunun desteği de dikkati çekti. MIPIM’e katılan Türk firmaları geçtiğimiz yıllarda fuara kamudan destek olmadığı konusunda eleştirilerde bulunuyordu. İlk kez bir Çevre ve Şehircilik Bakanı fuarda yer aldı. Bakan Fatma Güldemet Sarı fuarda yerel yönetimlerin ve firmaların standlarını dolaştı ve yatırımcılarla görüştü. TOKİ Başkanı ve Emlak Konut GYO Genel Müdürü’nün de hazır bulunması yabancı yatırımcılar açısından güven teşkil etti.

 

Gücümüz ortaya çıktı

 

Bakan, yatırımcılar ve fonların da yer aldığı 160 kişilik bir grupla öğle yemeğinde buluştu. Bakan Sarı, Ankara’daki terör saldırısına değinerek, “Türkiye’nin terörle boğulmuş bir ülke olmadığını göstermek için buradayız. Terörün amacı kaos yaratmaktır, buna fırsat vermeyeceğiz” dedi.

 

Kanunlar bu yıl revize edilecek

 

Gayrimenkul sektörü temsilcilerini her zaman dinlediğini ve taleplerini bildiğini aktaran Bakan Fatma Güldemet Sarı, “İmar Kanunu, kentsel dönüşüm gibi yasaları bu yıl içinde revize etmek için çalışıyoruz. Akademisyenlerden görüşler alıyoruz. Çalıştaylar yapıp, kanunları yeniden düzenleyeceğiz” dedi.


Vatan



Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, fuarda Esas Gayrimenkul standını ziyaret etti.

Bu yıl 27'nci kez düzenlenen MIPIM Fuarı'na ikinci kez katılan Esas Gayrimenkul, 2018'de açmayı planladığı Adana Esas 01 Burda ve Balıkesir Esas 10 Burda projeleri hakkında detayları paylaştı.

MIPIM'in gayrimenkul sektörünün en önemli fuarlarından olduğunu belirten Esas Gayrimenkul CEO'su Kazım Köseoğlu, "40 bin metrekare araziye yapılacak olan Esas 01 Burda'nın, 60 bin metrekare kiralama alanı ve 2 bin 500 araç kapasitesiyle, Adana'nın cazibe merkezlerinden biri olmasını planlanıyoruz.

Balıkesir Adon bölgesine gerçekleştireceğimiz Esas 10 Burda'nın ise 34 bin metrekarelik arazisi, 42 bin metrekare kiralama alanı ve bin 800 araç kapasitesiyle bulunduğu bölgenin çehresini değiştireceğine inanıyoruz" dedi.

Yurtdışı projeleri ile ilgili de bilgiler paylaşan Köseoğlu, şunları anlattı: "İngiltere'de 6 alışveriş merkezi ve 7 ofis binası ile New York Manhattan'da 1 otel, 2 ofis binası projelerimizi de fuarda lanse ettik. Hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz."


Sabah



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Dünyanın en büyük gayrimenkul organizasyonlarından MIPIM’e evre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı da katıldı.


Fransa’nın Cannes kentinde bu yıl 27’ncisi düzenlenen dünyanın en büyük gayrimenkul organizasyonlarından MIPIM’e ilk defa Türkiye’den sektörle ilgili bir bakan katıldı.


Geçtiğimiz yıllarda dönemin ekonomi ve maliye bakanlarının katıldığı fuarda bu defa Türk hükümetini Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı temsil etti.


İMAR KANUNU YENİLENECEK


Türkiye için açılan özel alanda Hatay, Antalya, Balıkesir, Bursa, Kocaeli, Konya ve Ordu belediyelerinin projelerini inceleyen Sarı, İstanbul Tanıtım Çadırı’nda ise 96 metrekarelik kent maketini inceledi. Uçağı kaçırdığı için bir gün gecikmeyle MIPIM’e gelen Sarı, dün 160’a yakın yönetici ve işadamıyla öğlen yemeğinde buluşarak Türkiye’deki yatırım imkanlarını anlattı. Ziyaretlerinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sarı, SÖZCÜ’nün gayrimenkul sektörünün yabancıya satış, mevzuat ve kentsel dönüşümle ilgili taleplerini hatırlatması üzerine şöyle konuştu:


“Gayrimenkul sektöründen hem ikili görüşmelerde hem de sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan toplantılarda talepler geliyor. Sektörü ilgilendiren hemen hemen tüm mevzuatlar yenilenecek. İmar Kanunu, İmar Yönetmeliği ve Kentsel Dönüşüm kanunlarını yıl sonuna kadar revize edeceğiz. Sivil toplum örgütlerimiz, belediyelerimiz, akademisyenlerimiz ve sektör oyuncularımızla görüşmelerin büyük bir kısmı tamamlandı. Değişikliklere son halini verip çalıştaylar düzenledikten sonra kamuoyuna duyuracağız.”


Sözcü



Haber Star Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Dünya gayrimenkul fuarının kalbinin attığı Cannes’da Türk kamu ve özel yatırımcılarına Bakan’dan moral geldi. İlk kez MIPIM’i ziyaret eden bakan olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Güldemet Sarı, Türkiye’yi ileriye götürecek projeleri sürdürmenin gerekliliğine vurgu yaptı.


Bakan Sarı, İmar Yönetmeliği, İmar Kanunu, Kentsel Dönüşüm Kanunu gibi hemen hemen bütün mevzuatlar üzerinde çalışmalarının sürdüğünü belirterek “Hepsini bu bir yıl içinde revize edeceğiz” dedi.

 

LOKOMOTİF SEKTÖR

 

Türkiye’nin potansiyelini ve gücünü bütün dünyaya tanıtmak için bu fuarları önemsediklerini aktaran Sarı, Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak kendisinin her fırsatta gayrimenkul sektörünü desteklediğini de söyledi. Sarı, Türkiye’nin bütün belediyelerinin bu fuara katılması gerektiğini de kaydederek, bu tecrübenin yerinde yaşanarak edinilmesinin önemli olduğunu söyledi. İnşaatın, dünyanın lokomotif sektörlerinden biri olduğuna dikkati çeken Sarı, gayrimenkul sektörünün inşaatla büyüdüğünü, bu yüzden çok önemsediklerini ve herkesin bu fuara aktif katılımcı olmasını istediklerini kaydetti.     


SUR İNŞA EDİLECEK   

 

Bakan Sarı şunları söyledi: “Silopi’de sokağa çıkma yasağının kalkmasından sonra, terörle mücadeleyi çok başarılı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra hayat normalleşti.Ayrıca Sur’u da yeniden inşaa edeceğiz. Biz de orada bakanlık ve TOKİ Başkanlığı ile çalışmalara başladık.”


Star