27 / 04 / 2024

Fatma Toru İstanbul'da kentsel dönüşümü anlattı!

Fatma Toru İstanbul'da kentsel dönüşümü anlattı!

Fatma Toru İstanbul'da kentsel dönüşümü anlattı. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, İstanbul'da kentsel dönüşümü anlattı stanbul'da "Yerinde Dönüşüm Yaşanabilir Kentler" konulu 2. Kentsel Dönüşüm Zirvesi gerçekleştirildi.



Zirvede sunum yapan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, 19 milyonluk yapı stokundan 7 milyonluk kısmının yenilenmesi gerektiğini söyledi Platin Sponslasyon fevre ve Şehircilik Bakanlığı, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü, rapu Kadastro Genel Müdürlümü, Türkiye Değerleme Uzmanları 3irliği ve Harita Mühendisleri İşadamları Derneği desteği ve Yıldız reknik Üniversitesi (YTÜ), Piri ^eis Harita Gayrimenkul ve CBS Derneği işbirliğiyle düzenlenen "2. Kentsel Dönüşüm Zirvesi 2014" İstanbul'da gerçekleştirildi. YTÜ Dditoryumu'nda yapılan zirveye, Piri Reis Derneği Onursal Başkanı Halil ibrahim Okutan, Esenler 3elediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Gaziosmanpaşa Belediye GOP) Başkanı Hasan Tahsin Usta, 3ayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, Meram Belediye BaşZirvenin "Yerinde Dönüşüm Yalanabilir Kentler" adlı son oturumunda belediye başkanları, "Yerel Yönetim Uygulama Örnekleri" konulu konuşma ve sunumlarını gerçekleştirdi. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, "Bildiğimiz üzere şehirler canlı birer organizmadır. 

Bu organizmanın zaman içerisinde her organizmada olduğu gibi hastalıklı kısımları da olmaktadır. 

Bu dokulara da operasyonel girişimler yapılması gerekmektedir. 


Ülkemizde özellikle şehirleşme açısından 1980'li yıllar bir kırılma dönemini oluşturmaktadır. 1990 yılında ilk olarak Portakal Çiçeği ve Dikmen Vadisi projeleriyle kentsel dönüşüm uygulamalarına başlanmış oldu. Gerçek anlamda ve mevzuat boyutunda düzenlemelerle beraber 1990 yılındaki depremler bu konuda etkili oldu. 

Bu sayede ülkemiz de kentsel dönüşüm kavramıyla tanışmış oldu. 


O günden bugüne baktığımızda küreselleşme ile hızla büyüyen, tüketilen şehirlerimizde kentsel dönüşüm hem toplumumuz adına hem de bireysel olarak şahıslar adına kurumlar olarak tarihi bir fırsat olarak karşımıza çıktı. Hepimizin bunu çok iyi değerlendirmesi gerekir" dedi.

 

YAPI STOKU İYİ DURUMDA DEĞİL 


Türkiye'de genel olarak yapı stokunun çok iyi durumda olmadığını belirten Başkan Toru, 19 milyonluk yapı stokumuzun yaklaşık 7 milyonluk kısmının acilen yenilenmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Toru, "8 aylık bir belediye başkanı olarak kentsel dönüşümün zorluklarını biliyorum. Gerek sosyal, gerek teknik, gerekse ekonomik açıdan belediyeler için oldukça zor bir durum. Ölaya rantsal boyutta bakmamak lazım. Belediyeler için zor olan bu durumu gerek akademisyenlerin gerekse toplumun her kesimindeki insanlarımızın kolaylaştırması gerekiyor. Şehirlerimizin daha da yaşanabilir bir hale gelmesi adına bu bir zorunluluk diye düşünüyorum. Son yıllarda şehirlerimizdeki yoğun yapılaşma nedeniyle meskûn sahalarda artık çözüm üretilemez hale gelindi. 


Kentsel dönüşüm uygulamaları bir imar uygulama aracı olarak karşımızda durmakta ve bence en önemli imar aracı şu anda kentsel dönüşümdür. Bunu da bizim çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor. 


Üygulamada aksaklıklar zaman içerisinde mutlaka karşımıza çıkıyor. Yasal olarak bunların tanzim edilmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı. Başkan Toru, daha sonra Meram ilçesindeki kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili sunumunu yaptı. Konuşma ve sunumların ardından Piri Reis Dernek Başkanı Selami Balcı, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru'ya plaket takdim etti. 


Anadolu Manşet


Geri Dön