Genel

Faturalarda çifte cezaya son!

Yediden yetmişe toplumun tüm kesimini ilgilendiren Tüketici Kanunu 'nun uygulama yönetmelikleri tamamlandı. Elektrik, doğalgaz, internet şirketlerinin aç-kapa soygununa neşter vurularak faturada çifte cezanın önüne geçiliyor.


Yediden yetmişe toplumun tüm kesimini ilgilendiren Tüketici Kanunu'nun uygulama yönetmelikleri tamamlandı. Elektrik, doğalgaz, internet şirketlerinin aç-kapa soygununa neşter vurularak faturada çifte cezanın önüne geçiliyor. Şirketler, faturasını zamanında ödeyemeyen vatandaştan gecikme cezasının yanında açma-kapama, tazminat gibi ücretler talep edemeyecek. Vatandaş mevcut uygulamada doğalgaz faturasını ödeyemediğinde yaklaşık 30 lira, elektrikte 20, suda 30, telefonda 40, internette ise 20 lira açma parası ödemek durumunda kalıyor. 

Faturanın bir kez ödenmemesi durumunda vatandaşın doğalgazını, elektriğini kesen şirketler "açma-kapama" işlemi ile kasasını dolduruyor. Şirketler son bir yılda faturalara yansıttıkları açma-kapama tutarı ile yaklaşık 150 milyon lira gelir elde etti. 


En üst rakamdan alıyorlar

Şirketlerin hemen hepsi, açma-kapama bedelini üst kurulların belirlediği tarifenin en üst rakamından alıyor. Yapılan incelemelere göre elektrikte 4 aboneden biri, doğalgazda 3 aboneden biri, suda her 5 aboneden biri faturasını geciktiriyor. Eskiden elektrik faturalarında 3 dönem fatura ödenmemesi durumunda uygulanan kesinti şimdi tek dönemlik gecikmede uygulanıyor. 


Keyfi uygulama sona eriyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Tüketici Kanunu'nun uygulanmasına yönelik yönetmelikleri büyük oranda tamamladı. Bu kapsamda hazırlanan Abonelik Sözleşmeleri Yönetmeliği ile yeni yıldan itibaren şirketlerin bu keyfi uygulaması sona erecek. Yönetmelikle birlikte dağıtım şirketleri, tahsilat yapan şirketler, tüketiciden faturası dışında herhangi bir bedel isteyemeyecek.

Buna göre, bir aylık gecikmenin ardından kesme ihbarı yapıp, hemen ardından şalteri indiren tedarikçi firmalar bu işlem için para talep edemeyecek. 



Paranızın iadesini isteyin

Tüketici dernekleri, bugüne kadar açma-kapama bedeli ödeyen vatandaşların iadesini talep etmeleri çağrısı yapıyor. Bundan sonuç alınamazsa da ikametlerinin bulunduğu yerdeki Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurabilirler. Yönetmeliğe göre, tüketiciler abonelik sözleşmelerini de ceza ödemeden feshedebilecek. Satıcı veya sağlayıcı, güvence, depozito veya teminat adı altında alınan ücretlerin güncel tutarlarını kesinti yapmaksızın iade etmekle yükümlü olacak. 



Yeni Asır