Genel

Faturalarda kayıp-kaçak müjdesi!

Kayıp – kaçak bedelleri için Hukuk Genel Kurulu 2013/7-2454 E.2014/679 karar sayılı kararı ile tüketicilerin lehine karar verildi. Genel Kurul, kayıp–kaçak bedellerinin tüketiciden alınamayacağına hükmetti.

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi de görüş değiştirerek 2014/8489-8854 sayılı kararı ile elektrik enerjisinin nakli esnasında meydana gelen kayıp ile başka kişiler tarafından kaçak kullanmak suretiyle ortaya çıkan maliyetin kurallara uyan abonelerden tahsili yoluna gitmenin hukuk devleti ve adalet düşünceleri ile bağdaşmadığını öngördü. Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kayıp–kaçak bedelinin tüketiciden tahsil edilemeyeceğine hükmetti.


Adana Barosu Tüketici Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Turgay Mumcuoğu, düzenli olarak elektrik faturasını ödeyen aboneye yüksek yargıdan güzel haberler geldiğini söyledi. Adana ve Silifke'deki iki tüketicinin başvurusu ile bu ‘emsal' niteliğindeki kararların verildiğini ifade eden Mumcuoğlu, elektrik faturalarını düzenli ödeyen vatandaşların ‘bireysel' olarak Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri ile Tüketici Mahkemelerinde haklarını aramalarını istedi. Söz konusu kararların tüketicilerin yüreğine su serptiğini dile getiren Mumcuoğlu, şöyle devam etti:


 "Daha önce kanundan kaynaklandığı için mahkemeler ‘kayıp–kaçak bedeli iptal edilmediği sürece geri alamaz' diye karar veriyordu. Şimdi bu görüş değişti. Onu beklemeye gerek kalmadan 'kayıp-kaçak bedelleri tüketicilere iade edilmesi gerekir' şeklinde karar verdiler. Bu karar Haziran 2014'te çıktı, bireyseldir. Herkesin bu hakkını alması için başvurması lazım. Kayıp-kaçak bedelleri düşük olduğu için 2 ile 3 bin liraya kadar olan limitler için Tüketici Sorunları Hakem Heyetlerine müracaat edilmeli. Vatandaş bu rakamın üzerindeki bedeller için Tüketici Mahkemelerine giderek haklarını geri alabilir."



Finans Gündem