Sektörel

Fay hattına ve dere yataklarına artık bina yapılmayacak!

Kentsel dönüşüm uzmanı mimar Dr. Nihat Şen, ülkemizin fay hattı üzerinde olması nedeniyle olası deprem riskleri nedeniyle fay hattına ve dere yataklarına bina yapılmaması kararını desteklediğini ve olumlu bulduğunu açıkladı.En son yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından binlerce bina yıkıldı ve binlerce insan enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi

Türkiye fay hattı üzerinde ve her an bir ilimizde olası bir deprem riski ile karşı karşıya yaşıyoruz. En son yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından binlerce bina yıkıldı ve binlerce insan enkaz altında kalarak yaşamını yitirdi. Kent dönüşüm uzmanları ise yıllardır fay hattı, dere yatakları üzerinde bina yapılmaması gerektiği konusunda uyarılar yapmasına rağmen aynı hatalar yıllardır yapılmaya devam ediyor.

Yıllardır bu işin nasıl olması gerektiği konusunda uyarılarda bulunduklarını söyleyen kentsel dönüşüm uzmanı mimar Dr. Nihat Şen, Bakanlığın bu önerileri dikkate alıp uygulamaya koymasının ise sevindirici olduğunu ifade etti.

Şen, 1999 deprem felaketlerinin de Kuzey Anadolu fay hattı üzerine ve dere üzerine bina yapılmayacağının tescili olduğunu vurgulayarak, “Fay hatları ve dere yataklarında bulunan binalar eğer yıkıldıysa oralara bina yapılmayacak” dedi.

BAKANLIK DENETİM YAPACAK

Türkiye’deki mevcut yapı stoğunun yüzde 40-45’inin ruhsatsız, kaçak, riskli binalardan oluştuğunu kaydeden Şen, yapı denetiminin 2001 yılında hayata geçirildiğini belirterek artık inşaatların yapı denetim yetkilenmiş firmalar tarafından denetlendiğini, bundan birkaç yıl önce merkezden atamaların başladığını ancak bundan sonraki inşaatlarda inşaatın metrekaresine göre inşaatın büyüklüğüne göre konusunda tecrübeli mühendis mimarlar tarafından hazırlanmış projeler ve her kademesi teknik kişiler tarafından onaylanmış şekilde ilerleyeceğini söyledi.

Bakanlığın sürekli denetim yapacağını kaydeden Şen, her yerde ve her inşaatta tecrübesine göre hangi kata, metrekareye göre kimin görev alacağının belirlendiğini vurgularken, onayı ve denetimi olmayan inşaatın yapılmayacağını, vatandaşların artık güvenle oturabileceğini söyledi.

Şen, Bakanlığın açıkladığı paketin olumlu olacağını belirtirken, kentsel dönüşümün yavaş gitmesini maliyet artışlarına ve vatandaşların ekonomik durumuna bağladıklarını, sıfır faizli kredi ve destek paketinin verilmesini söylediklerini ve bu yüzden açıklanan 11 ili kapsayan paketin memnuniyet verici olduğunu belirtti.

ÇARPIK KENTLEŞME SORUNU

Ekonomik riskler nedeniyle bina yenileyemiyorsa, devletin hem destek hem de kredi paketini açıklamasının sevindirici olduğunu kaydeden Şen, yapı stoğumuzun yüzde 40’ının hala güvenli olmadığının altını çizdi. Şen, İstanbul için maliyetin yarısı bizden kampanyasını hatırlatırken, açıklanan paketin ise sadece deprem bölgesini ilgilendirdiğini, çarpık kentleşmeye dikkat çekerek ‘bina yenilemeden ziyade alan bazlı dönüşümden’ yana olduklarını ifade etti.

Şen, uzun vadeli planlamalar yapılmadığı için yollar, altyapılar ve sosyal donatıların yetersiz olduğunu, bu nedenle şehirlerimizin de daha kimlikli daha yaşanabilir, insanı gereksinimleri, can güvenliğini ön plana alan yapılara dönüşmesinin gerektiğini, 6306 sayılı yasanın mutlaka yenilenmesi gerektiğini, kentsel dönüşüm için finansman sağlamak amacıyla banka kurulması gerektiğini ve yerel yönetimlerin de kentsel dönüşüm sürecine dahil edilmesi gerektiğini savundu.