Fay Yasası çağrısı! “Gözlerimle gördüm!” diyen ünlü jeologdan dehşet ifadeler!
Büyük deprem felaketinden sonra, yaşanan ihmalkarlık ve aymazlıkların nelere mal olduğu ortaya çıktı. Depremden hemen sonra bölgeye giden uzman bir isim, “Fayın üzerinde kalan tek bir bina yok. Fay, alçak, yüksek demeden hepsini parçalamış” diyerek, üç ilçeyi tek tek saydı ve felakete nasıl davetiyeDepremin hemen ardından bölgeye giden Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim ÜyesiProf Dr Candan Gökçeoğlu, yaşananları tek tek anlattı
Yaşanan felaketin ardından kahreden ihmalkarlık ve rant düşkünlüğünün boyutları da ortaya çıktı. Depremin hemen ardından bölgeye giden Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim ÜyesiProf Dr Candan Gökçeoğlu, yaşananları tek tek anlattı.
Kahramanmaraş merkezli depremin, yaklaşık 150 kilometre ötedeki Hatay’ı yıktığını bildiren Gökçeoğlu, “Bu, oradaki Amanos fayının tekrar kırılması demek, devasa hasar demek” diye konuştu.
Yaptıkları gözlemler sonunda bölgedeki Amanos segmentinin de kırıldığını ve bunun da Hatay’da büyük bir depreme sebebiyet verdiğini ifade eden Gökçeoğlu şunları söyledi:
“Bizim saha gözlemlerimiz sonucunda gördük ki, Amanos segmenti de kırılmış. Bunu sahada çok net gördük. Yani aynı anda 3 büyük segment, 3 büyük fay kırılmış. İlk depremde Pazarcık fayı kırılıyor, muhtemelen birkaç saat içinde Amanos fayı da kırılıyor. Bunlar birlikte hareket ediyorlar. Dolayısıyla asıl büyük deprem Pazarcık’ta meydana geldiği için biz Hatay’ı yani Amanos’taki depremi kaçırıyoruz. Yani orada da bir deprem oluyor beraberinde.”
FAY, ÜÇ İLÇEDE ÜZERİNE OTURTULAN NE VARSA PARÇALAMIŞ!
Gökçeoğlu, Hatay’ın Hassa, Gaziantep’in ise İslahiye ve Nurdağı ilçelerinde yaşananları gözlerinle gördüğünü vurgulayarak, “Hassa, Islahiye, Nurdağı… Buraların tamamı fay üzerine oturtulmuş. Yani bu ilçeleri fay kesiyor. Fayın kestiği bölgelerde ayakta duran tek bir yapı yok. Buralarda bina iyi yapılmış, kötü yapılmış, bina yüksekmiş, alçakmış.. Hepsini parçalamış. Zaten işin tabiatı bu. Parçalar!” diye konuştu.
“FAY YASASI’NA İHTİYACIMIZ VAR!”
Bu nedenle Türkiye’de bir an önce bir fay yasası çıkarılması gerektiğinin altını çizen Gökçeoğlu,
“Bizim önce fay konusunda bir yasaya ihtiyacımız var. Öncelikle yapılaşmada bunu engellemeliyiz. Ondan sonra da ilgili mühendis arkadaşların tasarımını buna göre yapması ve bu tasarımlara uygun inşaatların yapılması sonucunda da demek ki büyük hasarlar görmeyeceğiz. Tabi bir de fayın üzerine oturmadığımız sürece” ifadelerini kullandı.