Kentsel Dönüşüm

Fazlı Kılıç Kağıthane'de kentsel dönüşümü ve şehir planlamasını anlattı!

Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç Bahçeşehir Üniversitesi Hükümet ve Liderlik Okulu'nun düzenlediği Yerel Yönetimler Akademisi 4. haftasında Kağıthane'de kentsel dönüşümü ve şehir planlamasını anlatan Başkan Kılıç, öğrencilerin sorularını cevapladı.


Yerel Yönetimler Akademisi 4. hafta 2. oturumunda Kağıthane'de kentsel dönüşümü ve şehir planlamasını anlatan Başkan Fazlı Kılıç, öğrencilerin sorularını cevapladı. "Kentsel Dönüşüm ile Değişen Kağıthane" tanıtım filminin izlenmesinin ardından başlayan programın ilk oturumda katılımcılarla buluşan Kağıthane Belediye Başkam Fazlı Kılıç "Yerel Yönetimlerde Şehir Planlaması" konulu konuşmasında modern yapıları, yeşil alanları, tarihi dokusu ile şehrin prestijli merkezlerinden biri olan Kağıthane'de yaşanan dönüşümü anlattı. Iş merkezleri, eğitim kurumları, tarihi ve yeşil dokusu ile modern zaman kent anlayışının örneklerinden birini sergileyen Kağıthane'deki uygulamaları anlatan Başkan Kılıç, doğal afetlere karşı doğru yapılaşma konusunda bilgi verdi. 


Bir kentin dönüşmesinde en önemli şeyin plan ve şeffaflı olduğunu belirten Başkan Kılıç, "Göreve geldiğimizde ilk iş olarak kentin imar çalışmalarını ihtiyaca uygun olarak tamamladık. İmar planlarını şeffaf ve hızlı bir şekilde tamamlayarak hizmete sunduk. Bunları yapınca yatırımcının önündeki belirsizlikler ortadan kalktı. Kamunun yapacağı yatırımlar netleşti. Demiryolu, deniz suyu ve dönüşüm projesi olarak adlandırdığımız marka projelerle, çarpık yapılaşma ve sanayi tesisleriyle hatırlanan tarihi ilçeyi geleceğe hazırladık " dedi. Kentsel dönüşümü 3 şekilde gerçekleştirdiklerini belirten Başkan Kılıç, "Sanayi dönüşümü, gecekondu önleme bölgeleri oluşturarak kamusal alanda dönüşümü sağlamak, ada bazında mevcut yapıları yılüp yapmak kaydıyla yüz 30 imar artışı sağlıyoruz" diye konuştu. 

İlk önce mal sahipleri ve belediyelerin içinde olduğu bir dernek kurulduğunu söyleyen Başkan Kılıç, "Yapılan çalışmalar mal sahiplerine bu dernek vasıtasıyla anlatıldı; proje kapsamında kentsel tasarımlar yapıldı; çalıştaylar düzenlendi; mal sahipleri, özel sektör, kamu kurum ve kuruluşlarının görüşleri doğrultusunda imar planlan oluşturuldu. 7/24 yaşantının devam edeceği bir aks oluşturmayı hedefledik" şeklinde konuştu. 



YÜZDE 36'SI DÖNÜŞTÜ 


180 bin yapı stokunun yüzce 36'sını dönüştürdüklerini ifade eden Başkan Kılıç, "Geri kalan kısmının tamamlanması ve bu bölgenin yüksek duvarlarla birbirinden ayrılmasından ziyade mahalle kültürünün yaşatılması en büyük isteğimizdi. 


Çalışmalarımız ve planlarımızı da bu isteğe yönelik gerçekleştirdi. İstanbul Büyükdere Caddesi'nde A Plus ofislerin geliştiği bir ticaret aksı gelişti. İlçemizin doğusu Biiyükdere Caddesi'ne komşu olduğundan Cendere Caddesi'ni planlarken Büyükdere Caddesi'ne paralel ikinci bir ticaret aksı oluşturmak ve içinde B Plus ofislerin olduğu 7/24 yaşamın devam edeceği bir aks oluşturmayı hedefliyoruz. Bunun Büyükdere Caddesi ile Cendere Caddesi arasında kalan mahallelerimizin Gültepe, Çeliktepe, Seyrantepe gibi geri dönüşümünü tetikleyecek etkiye sahip olacağını düşündük. Zaten düşündüğümüz gibi de oldu. Bu mahallelerde hızlı bir dönüşüm gerçekleşti" ifadelerini kullandı. 


TEKNOLOJİ ÜSSÜ 


Cendere ve Merkez Mahallesi'nin bir zamanlar fabrikalarla hatırlanan bir bölge olduğunu ifade eden Başkan Kılıç, "Sanayi alanlarının dönüştürülerek buraların eğitim ve teknoloji alanları olarak geliştirilmesine yönelik çalışmaları sürdürüyoruz.Cendere'de eğitime başlayan üniversitelerimiz var. Bu bölge yalnız Kağıthane için değil Türkiye için de önemli. AR-GE çalışmalarının yapılacağı bir merkez olarak hizmet verecektir" dedi. 



Dokuz Sütun