Ekonomi

Fed, Bej Kitap’ta ekonomik görünümdeki karamsarlığa vurgu yaptı!

ABD Merkez Bankası tarafından açıklanan Bej Kitap raporunda, faiz oranları ve enflasyonun ekonomik aktivite üzerinde baskı yaratmaya devam ettiği, birçok katılımcının ekonomik görünüme ilişkin belirsizliğin ve karamsarlığın arttığı ifade edildi.Bu rapor, Amerikan ekonomisinin mevcut durumunun bir değerlendirmesini içermektedir

Fed, Bej Kitap raporunun Kasım sayısını yayınladı. Bu rapor, Amerikan ekonomisinin mevcut durumunun bir değerlendirmesini içermektedir.

Bankanın 12 şubesinden alınan analizlerle derlenen raporda, ekonomik aktivitenin son rapordan bu yana yatay seyrettiği veya bir miktar toparlandığı vurgulandı.

Faiz oranları ve enflasyonun ekonomik aktiviteyi yavaşlatmaya devam ettiği tespit edilen raporda, birçok katılımcının ekonomik görünüme ilişkin daha fazla belirsizlik veya artan karamsarlık ifade ettiği kaydedildi.

İmalat faaliyetinin bölgelere göre değişiklik gösterdiği ancak ortalamaya göre biraz arttığına dikkat çekilen raporda şu tespitler yapıldı:

"Enflasyon, düşük ila orta gelirli tüketicileri giderek daha düşük fiyatlı malları ikame etmeye itti. Daha yüksek faiz oranları, genel olarak ılımlı bir hızda düşen ancak bazı bölgelerde sert bir şekilde gerileyen ev satışlarını daha da olumsuz etkiledi ve kiralama faaliyetleri de yavaşlamaya başladı. Giderek zayıflayan talep ve sıkılaşan kredi standartları ortamında banka kredilerinde ılımlı düşüş görüldü."

"Daha mütevazı ücret artışı bekleniyor"

Rapora göre, çoğu bölgede istihdam biraz arttı, ancak iki bölgede personel sayısı sabit kaldı ve genel işgücü talebi zayıfladı.

İstihdam piyasasının halen sıkı olduğunun görüldüğüne dikkat çekilen raporda, "Ücretler ılımlı bir hızda arttı, ancak birkaç bölgede ücret baskılarında en azından bir miktar gevşeme yaşandı. Görünümle ilgili görüşler, istikrarlı veya yavaşlayan istihdam artışına ve en azından daha mütevazı ücret artışına işaret etti." denildi.

Fiyat değerlendirmelerini de içeren Bej Kitap raporu, çoğu bölgede tüketici fiyatlarının ılımlı veya keskin bir şekilde arttığını bildiriyor.

Raporda, yine de fiyat artış hızının tedarik zincirlerindeki iyileşmeler ve zayıflayan talebin etkisiyle dengeli bir şekilde yavaşladığı aktarılarak "Bazı bölgelerde konut kira artışı ılımlı olmaya başlarken zayıf talep nedeniyle konut fiyatları daha yavaş arttı veya doğrudan düştü. Enflasyonun ileriye dönük istikrarlı kalması veya ılımlı seyretmesi bekleniyor." ifadesine yer verildi.

Barınma yardımı kimler alabilir? Barınma yardımı şartları nelerdir?
PlayStation Plus, bin 99 TL’lik oyunları ücretsiz veriyor!
PlayStation Plus'ta 1099 TL’lik oyunlar ücretsiz! 1 Aralık 2022 fiyat listesi...