Ekonomi

Fed beklenen faiz kararını açıkladı, faiz artırımları 2023'te de sürecek

Piyasaların takip ettiği önemli verilerden biri olan ABD Merkez Bankası Fed'in faiz kararı açıklandı. Faiz kararı piyasanın beklentileri çerçevesinde gerçekleşti.Fed Aralık ayı toplantısında faizi 50 baz puan artırma kararı aldı

ABD Merkez Bankası faiz kararını açıkladı. Fed Aralık ayı toplantısında faizi 50 baz puan artırma kararı aldı. Fed'in faiz artırımlarına 2023 yılında da devam edeceği belirtiliyor.

Yapılan faiz artışıyla ABD'de faiz 4,25 - 4,50 aralığına çıktı. Fed'in beşinci faiz artırımında faizin 50 baz puan artıracağına dair beklentiler yüzde 80 düzeyindeydi. Piyasaların beklentisi doğrultusunda gerçekleyen faiz artımının piyasalar üzerinde çok etkili olmayacağı ancak Powell'ın yapacağı açıklamaların piyasanın yönü açısından daha belirleyici olacağı vurgulanıyor. Faiz kararında enflasyon risklerinin halen sürmesinin etkili olduğu bildiriliyor.

Powell  yavaşlama sinyali vermişti

ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Başkanı Jerome Powell, faiz artırımında yavaşlamanın Aralık ayında başlayabileceğini söylemişti. Washington'daki Brookings Enstitüsü’nde geçtiğimiz günlerde konuşan Fed Başkanı Powell, faiz artış hızı ve ülkedeki enflasyon ortamını değerlendirmişti. “Enflasyonu düşürmeye yetecek kısıtlama düzeyine yaklaşırken, faiz artış hızımızı yumuşatmak mantıklı” diyen Powell, faiz artırımında yavaşlamanın Aralık ayında başlayabileceğini açıklamıştı. Diğer taraftan, fiyat istikrarını iyileştirmek için önlerinde daha yol olduğunu belirten Powell, enflasyonun düştüğüne yönelik daha fazla kanıta ihtiyacı duyduklarının altını çizmişti.

Faizde zirve noktası daha yüksek olabilir

Faizde zirve noktasının beklenenden biraz daha yüksek olabileceğini kaydeden Powell enflasyonda kesin yavaşlamayı görmeleri gerektiğini kaydetmişti. Faiz artışında yavaşlamanın Aralık ayında başlayabileceğini dile getiren Fed Başkanı Powell fiyat istikrarını iyileştirmek için önlerinde daha çok yol olduğunu dile getirmişti. Powell, enflasyonun düştüğüne dair daha fazla delile ihtiyaç olduğunu aktarmıştı.

 

Fed sonrası altın ve doların yönü nasıl olacak? Elinde dolar ve altın olanlar için kritik uyarı geldi! 

Altın fiyatları Fed'e odaklandı! Faiz 50 baz puan artarsa ne olur? 75 baz puan artarsa ne olur?

Altın fiyatları yükselmeye başladı peki 2023'te dolar duracak, altın yürüyecek mi? Euro, dolar ve altında neler olacak?