Ekonomi

Fed çarşamba günü piyasaları ters köşeye mi yatıracak?

Makro ekonomik verilerin beklenenden iyi gelmesi üzerine piyasalar hesaplarını Fed'in tutumunu yumuşatması ve faiz artırımlarında küçük adımlar atması ya da yavaşlaması üzerine yaptı. Peki Fed'in piyasaları ters köşe yapma ihtimali var mı?Enflasyon verilerinin beklenenden iyi gelmesi ve ekonomiye dair diğer verilerin de beklendiği kadar sert olmaması Fed'in yumuşaması için olumlu veriler olarak öne çıkarken, piyasaların Fed'in yumuşama beklentisiyle hareket etmesi ve finansal genişleme sağlayacak şekilde hareket etmesi Fed'i ikilemde bıraktı

Bloomberg'de yer alan makaleye göre Fed son gelen verilerin ardından bir ikilem ile karşı karşıya. Enflasyon verilerinin beklenenden iyi gelmesi ve ekonomiye dair diğer verilerin de beklendiği kadar sert olmaması Fed'in yumuşaması için olumlu veriler olarak öne çıkarken, piyasaların Fed'in yumuşama beklentisiyle hareket etmesi ve finansal genişleme sağlayacak şekilde hareket etmesi Fed'i ikilemde bıraktı.

Fed'in piyasalarda gördüğü bu rahatlama ve enflasyon hedefinin hala uzağında olmasını, şahit tutumunu sürdürmeye neden olarak sunabileceği belirtiliyor. Fed'in faiz kararını açıklayacağı 1 Şubat 2023 tarihinden sonra Avrupa Merkez Bankası ve İngiltere Merkez Bankası'nın da faiz oranlarını yarım puan artırması bekleniyor. Fed'den, yavaşlayan enflasyon işaretleri ve cuma günü açıklanan istihdam raporunun ardından faiz artırımı hızını düşürmesi bekleniyor.

ÇEYREK PUAN ARTIŞ İHTİMALİ YÜKSEK

Politika yapıcılar, gösterge federal fon oranlarını Çarşamba günü yapılacak toplantıda çeyrek puan artırarak yüzde 4,5 ila yüzde 4,75 aralığına yükseltmesine kesin gözüyle bakılıyor. daha önce bir Fed yetkilisi olumlu verilerin ışığında Fed'in faizleri 75 baz puanlık artırdığı günlerin geride kaldığını bundan sonra çeyrek puanlık artışlarla yoluna devam edeceğini açıklamıştı.

POWELL'IN AÇIKLAMASI BELİRLEYİCİ OLACAK

Piyasalar için asıl belirleyici olan toplantı sonrası yapılacak basın toplantısında Fed Başkanı Jerome Powell'ın, merkez bankasının faiz oranlarını ne kadar yükseltmeyi planladığı ve yetkililerin ara vermeden önce neleri görmesi gerektiğine dair kilit sorulara vereceği yanıtlar olacak. Fed'in faiz artırımı kararı öncesi Salı günü Çalışma Bakanlığı ücretler ve yan hakların geniş bir ölçüsü olan İstihdam Maliyeti Endeksi'ni açıkladığında enflasyonla ilgili bir başka önemli veriyi daha değerlendirecek. Yine Fed'in kararını açıklamasından önce çarşamba günü, Aralık ayı iş ilanlarına ilişkin rakamların yanı sıra Ocak ayı imalatçı anketi de açıklanacak. Ve bütün bu verilerin ışığında verilen faiz kararının ardından bütün gözler Powell'ın açıklamasına olacak.