Dış Piyasalar

Fed faiz artışına son verecek mi? İşte piyasalardaki hakim görüş!

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artışı sona erebilir. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin birçoğu, Fed’in kalıcı enflasyona karşın, gelecek hafta yapacağı toplantıda faiz artış serisine 15 ay sonra son vereceğini tahmin ediyor. Ankete katılım sağlayan ekonomistlere göre, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 13 Haziran-14 Haziran tarihlerinde yapacağı toplantıda faiz oranlarını yüzde 5-5,25 bandında sabit tutacak

Bloomberg tarafından 2 Haziran-7 Haziran tarihleri arasında 46 ekonomistle yapılan anket, Fed’in haziran ayı toplantısında pas geçeceği beklentisini gösterdi.

Ankete katılım sağlayan ekonomistlere göre, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) 13 Haziran-14 Haziran tarihlerinde yapacağı toplantıda faiz oranlarını yüzde 5-5,25 bandında sabit tutacak.

Nomura Securities ekonomistleri, Aichi Amemiya, Jeremy Schwartz ve Jacob Meyer ankete verdikleri cevapta, “FOMC faiz artırmamayı seçiyor. Fakat Ekonomik Projeksiyonlar Özeti (SEP) ilave artış öngörüsünün sinyalini veriyor” dedi.

 

Mayıs toplantısının faiz artışı döngüsündeki son artışı simgelediğini aktaran ekonomistler, bunun yanı sıra, enflasyonist baskıların azalması ve düşen kredilerden kaynaklanan ters rüzgarlar nedeniyle FOMC’nin daha sonra faiz artırma kararı almayabileceğini ifade etti.

Buna rağmen piyasalar temmuz ayında çeyrek puanlık bir faiz artışını fiyatlıyor.

Fed Başkanı Jerome Powell, önceki ay sıkılaşma kampanyasının askıya alınacağına işaret ederek, geçmiş hamlelerin gecikmeli etkilerini ve meydana felen banka iflaslarının kredi mevcudiyeti üzerindeki yansımalarını değerlendirmek için beklemeyi seçtiklerini belirtmişti.

İşte diğer detaylar...

FED BEKLENTİSİ ONS ALTINDAN DENGELERİ ALT ÜST ETTİ

Öte yandan, piyasalar temmuz ayında bir başka 25 baz puanlık faiz artırımı için yaklaşık yüzde 52 oranınsa şans görüyor. Yatırımcılar aynı zamanda, ekonomik ve faiz oranı görünümüne yön vermesi konusunda gelecek hafta paylaşılacak ABD enflasyon verilerini dört gözle bekliyor.

 

Yine de sarı metal, büyük merkez bankalarının ısrarlı enflasyonist baskılar yüzünden faiz oranlarını uzun bir süre daha yüksek tutması öngörüldüğü için, mayıstaki zirvesinden yüzde 5'in üzerinde düşüşüne devam ediyor. Bununla birlikte veriler, Çin ihracatının mayısta tahmin edilenden daha fazla düştüğünü gösterdi. Bu durum, dış talep azalırken ülkenin zorlu toparlanma yoluna işaret ediyor.

FED’İN FAİZ BEKLENTİSİ NE YÖNDE?

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu ayki toplantıda faiz artırımına gitmeyeceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi ve Amerika’da borç limiti krizinin aşılmasının ardından emtia piyasasında da talep endişeleri düştü.

Emekliye kademeli zam tablosu sonunda belli oldu! Tüm oranlar tek tek hesaplandı!

Kiracılara müjde! İşte kira artışının önüne geçecek yöntemler!

Borsa İstanbul yüzde 105 ile dünyada en fazla kazandıran borsa oldu!