Ekonomi

Fed faizleri 25 baz puan artırdı! Altın fiyatları ve döviz kurları yükselişe geçti!

ABD Merkez Bankası politika faizini 25 baz daha artırarak son 16 yılın en yüksek seviyesine çıkardı. Fed’in faiz kararının ardından piyasalar hareketlendi. Ons altın 2 bin 43 seviyelerine çıkarken, euro/dolar paritesi de yükseldi.ABD Merkez Bankası Fed politika faizini 25 baz artışla yüzde 5-5,25 aralığına çıkardığını duyurdu

Piyasaların günledir beklediği faiz kararı açıklandı. ABD Merkez Bankası Fed politika faizini 25 baz artışla yüzde 5-5,25 aralığına çıkardığını duyurdu. Uzmanlar, bunun son 16 yılın en yüksek seviyesi olduğunu belirtiyor.

Fed bir sonraki faiz kararını ise 14 Haziran 2023 tarihinde açıklayacak. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) konuya ilişkin yaptığı açıklamada, maksimum istihdam ve uzun vadede yüzde 2 enflasyon hedefine ulaşılması için faiz artırım kararı alındığı belirtildi.

ILIMLI BÜYÜME İŞARETİ

Fed’den yapılan açıklamada, ekonomik aktivitenin ilk çeyrekte ılımlı bir büyüme işaret ettiğine vurgu yapılarak iş kazanımları son aylarda güçlenip işsizlik oranı düşük kalırken, enflasyonun ise yüksek kalmaya devam ettiğine işaret edildi. Açıklamada, ABD bankacılık sistemine ilişkin de değerlendirmelere yer verilerek bankacılık sisteminin sağlam ve dayanıklı olduğu, daha sıkı kredi koşullarının ise ekonomik aktiviteler, işe alımlar ve enflasyon üzerinde baskı oluşturmasının normal olduğu belirtildi.

Ayrıca bu etkilerin belirsizliğini koruması nedeniyle enflasyon risklerine karşı dikkatli olmaya devam bildirildi. Fed’in açıklamasında Komite’nin yıllık enflasyonu yüzde 2 hedefine çekme konusundaki kararlılıklarının altı bir kez daha çizildi.

2007’DEN BERİ EN YÜKSEK SEVİYE

ABD Merkez Bankası Fed, enflasyondaki tırmanış nedeniyle geçen yıl varlık alım operasyonunu tamamlayarak faiz artışlarına başlamıştı. Fed, geçen yıl mart ayındaki toplantısında 25 baz puanlık faiz artışı yaparak 2018 yılından itibaren ilk kez faiz artırımına gitme kararı almıştı.

Geçen yıl mayıs toplantısında ise 50 baz puanlık artış yapmıştı. Bu da 2000 yılından itibaren en hızlı faiz artışı olmuştu. Haziran toplantısında 75 baz puanlık faiz artışına giden Fed, geçen yıl, temmuz, eylül ve kasım aylarında gerçekleştirdiği toplantılarda da politika faizini aynı oranda yükseltmişti.

Geçen yılın son toplantısında 50 baz puanlık artışa giderek faiz artış hızını yavaşlatan Banka, bu yılın ilk toplantısında 25 baz puanlık artışa giderek faiz artışının hızını düşürdü. Son artışla birlikte Fed’in, politika faizini 2007'den en yüksek aralığa çıkardığı belirtildi. Böylece geçen yılın mart ayından bugüne kadar 10 kez faiz artırımına giden Fed, faiz oranını toplamda 500 puan yükseltmiş oldu.

ABD'de enflasyon, geçen yıl haziranda yıllık bazda yüzde 9 ile 1981'den itibaren en yüksek seviyeyi görmüştü. Son olarak ise mart ayında enflasyon yüzde 5 olarak gerçekleşti.

PİYASALAR HAREKETLENDİ

Fed’in faiz kararının ardından piyasalar da hareketlendi. Faiz kararı öncesi 2 bin 24 seviyelerinde olan ons altın, 2 bin 36 seviyelerine yükseldi. Saat 08.00 itibariyle ise 2 bin 43 seviyelerinde bulunuyor.

1,04 olan Euro/dolar paritesi ise 1,07 seviyesine yükselirken, serbest piyasada euro 21,661 liradan, dolar ise 19,476 liradan alıcı buluyor.