04 / 05 / 2024

FED, konut piyasasının desteklenmesini tartıştı

FED, konut piyasasının desteklenmesini tartıştı

Fed'in 22-23 Eylül'de faizle ilgili yaptığı toplantının tutanakları açıklandı



Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin, geçen ay yaptığı faiz toplantısında, ekonomideki toparlanmanın gücü konusundaki belirsizlikler arasında tutsat kredisi faiz oranlarının düşürülmesi ve konut piyasasının desteklenmesini amaçlayan canlandırma programının kesilmesi ya da genişletilmesi konusunda fikir ayrılığına düştüğü ortaya çıktı.

Fed'in 22-23 Eylül'de faizle ilgili yaptığı toplantının tutanaklarına göre, Fed'in bazı üyeleri tutsat finans kuruluşları tarafından ihraç edilen tahvil ve menkul kıymetleri alım imkanı sağlayan programın "genişletilmesinin" ekonominin daha hızlı düzelmesine yardımcı olabileceğini savundular. Bir üye ise, ekonomide düzelme işaretlerinin artması yüzünden programda "kısıntıya" gidilmesinin gerekli olduğuna inandığını belirtti.

Fed yetkililerinin, ekonomideki düzelmenin tahmin edilenden daha zayıf olmasının büyümenin maliyetini göreli olarak artırabileceğine karar verdiği ifade edilen tutanaklarda, yetkililerin, destekler geri çekildiğinde ya da etkileri azaldığında ekonomideki düzelmenin muhtemel gücü hakkında önemli belirsizlikleri dile getirdikleri kaydedildi.

Hanehalklarının halen önemli sıkıntılarla karşı karşıya olduğu, sadece tüketicilerin harcama konusuna kuşkuyla yaklaşmadığı, aynı zamanda iş adamlarının "ürünlerine olan talep artsa bile yatırım konusunda şüpheleri" bulunduğunun işaretlerini verdiği bildirilen tutanaklara göre, Fed yetkilileri, "ekonomideki düzelmenin muhtemelen ölçülü olacağına ve istihdam piyasasının çok yavaş düzeleceğine" inanıyorlar.

Enflasyonun düşük kalmaya devam etmesi gerektiği vurgulanan tutanaklarda, gelecekte büyümenin hızı konusundaki bütün kaygılara rağmen, Fed yetkilileri, 1930 yılından bu yana en kötü resesyonun sona erdiğini ifade ettiler.

Barclays Capital Research'den ekonomistler, Fed tutanaklarının, Fed yetkilileri arasındaki "görüş ayrılığının büyüdüğünü" gösterdiği yorumunu yaptılar. Capital Economics'ten Paul Ashworth, "Tutanaklar, şahinler ve
güvercinler arasında açıkça artan gerilimi işaret ediyor" dedi.

Fed'in para politikası organı Federal Açık Piyasa Komitesi, 23 Eylül'deti toplantıda, yüzde 0 ile yüzde 0,25 aralığında bulunan gösterge faiz oranını değiştirmeme kararı almıştı.

Fed, ABD ekonomisinin ciddi bir gerilemeden sonra düzelme yolunda olduğunu ve tutsat faizlerini düşürmek amacıyla, tutsat finans kuruluşları Fannie Mae, Freddie Mac ve Ginnie Mae'nin ihraç ettiği tahvil ve menkul kıymetleri alım imkanı sağlayan 1,45 trilyon dolarlık tutsat programını 2010 yılının ilk çeyreğine kadar uzattığını, ancak opsiyonları açık tutmaya devam edeceğini açıklamıştı. Fed, tahvil ve menkul kıymet alımıyla ilgili bu programı bu yılın sonunda tamamlamayı amaçlıyordu.
AA


Geri Dön