Ekonomi

FED tutanakları sinyal verdi: Faiz artışları sürebilir

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) son toplantısındaki tutanaklar, ülkede enflasyon önemli ölçüde düşene kadar faiz artırımlarının devam edeceğinin sinyalini verdi. Politika faizinin 75 baz puan artışı ile yüzde 2,25-2,50 aralığına yükseltildiği ve son toplantının tutanakları değerlendirildiğinde, enflasyon düşene kadar faiz artırımlarının devam edeceğinin sinyallari verildi

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesinin (FOMC) 26-27 Temmuz tarihinde düzenlenen toplantısına yönelik tutanaklar yayımlandı.

Politika faizinin 75 baz puan artışı ile yüzde 2,25-2,50 aralığına yükseltildiği ve son toplantının tutanakları değerlendirildiğinde, enflasyon düşene kadar faiz artırımlarının devam edeceğinin sinyallari verildi.

Tutanaklarda, iş gücü piyasasının gücünün, gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) verilerinin gösterdiğinden daha güçlü olabileceği ve bunun GSYH verisinde yukarı yönlü bir revizyon olasılığını artırdığı belirtildi.

ENFLASYON BASKILARI AZALIYOR...

Fed yetkililerinin enflasyon baskılarının azaldığına dair bugüne kadar çok az kanıt olduğu konusunda hemfikir olduğuna işaret edilen tutanaklarda, arz darboğazlarının fiyat baskılarına katkıda bulunmaya devam ettiği kaydedildi.

Tutanaklarda, toplam talepteki yavaşlamanın nedeninin enflasyon baskılarını azaltmada önemli bir rol alacağı vurgulandı.

Tutanaklarda, "Enflasyonun Komite'nin hedefinin oldukça üzerinde kalmasıyla, yetkililer, Komite'nin maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerini yerine getirmek için kısıtlayıcı bir politika duruşuna geçmenin gerekli olduğu kanaatine vardılar." ifadesi yer aldı.

FAİZ ARTIŞ ORANLARI BİR NOKTADA AZALTILMALI

Tutanaklarda, faiz artışlarının hızı ve gelecekteki politika sıkılaştırmasının boyutunun, ekonomik görünüme yönelik gelen verilerin etkilerine ve görünüme yönelik risklere bağlı olacağına dair bilgilere yer verildi.

Fed tutanaklarında, "Yetkililer, para politikası duruşu daha da sıkılaştıkça, kümülatif politika ayarlamalarının ekonomik faaliyet ve enflasyon üzerindeki etkilerini değerlendirirken, faiz artışlarının hızını bir noktada yavaşlatmanın uygun olacağını kararlaştırdılar." ifadelerimi kullandı.

ABD'de haziran ayında yüzde 9,1 ile 41 yılın zirvesine ulaşan enflasyon, Fed'in üzerindeki baskıyı artırmıştı.

Fed, haziran toplantısından sonra temmuz toplantısında da politika faizinde 75 baz puanlık artışa gitmiş ve federal fon oranını yüzde 2,25-2,50 aralığına yükseldi.

Fed faiz kararından sonra bilanço ortaya çıktı! İşte detaylar!

Fed'in faiz kararına kripto para piyasası ne tepki verecek?

Son Dakika! Fed faiz kararını açıkladı!