Ekonomi

Fed tutanakları: Yetkililerin vurgusu, daha fazla faiz artışı yönünde!

Haziran ayına ait toplantı tutanaklarında, neredeyse tüm yetkililerin 2023'te faiz artışlarının devam edeceği beklentisi öne çıktı ve faizlerin artacağı yönünde bir beklenti belirtildi. Toplantı tutanaklarına göre, birçok yetkili Haziran ayını atlamayı "uygun veya kabul edilebilir" olarak değerlendirdi ve bu yıl ek faiz artışlarının uygun olduğunu belirtti

Fed'in Haziran ayına ait toplantı tutanakları yayınlandı ve bu tutanaklar, yetkililerin genellikle 2023'te daha fazla faiz artışı beklediğini ancak artışların daha yavaş bir hızda gerçekleşeceğini öngördüğünü ortaya koydu. Toplantı tutanaklarına göre, birçok yetkili Haziran ayını atlamayı "uygun veya kabul edilebilir" olarak değerlendirdi ve bu yıl ek faiz artışlarının uygun olduğunu belirtti.

Fed, 2023'te ekonomide hafif bir durgunluk beklentisini sürdürdü. Yetkililer, büyüme için risklerin aşağı yönlü olduğunu ve işsizlik için ise yukarı yönlü olduğunu ifade etti.

Haziran toplantısında, 15 ay süren sıkılaşmanın ardından Fed politika faizini değiştirmeme kararı aldı. Başkan Jerome Powell, bu yıl 50 baz puanlık bir faiz artışının masada olduğu sinyalini verdi.

Ekonomik büyümeye yönelik endişeler nedeniyle politika yapıcılar faiz artışı yapmadı, ancak genel olarak faiz artışlarının devam etmesinden yana olduklarını ifade ettiler.

Yetkililer, bu kararla birlikte ekonominin Fed'in maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedefine ne kadar yaklaştığını izlemek için zaman kazanmayı tercih etti. Tutanaklarda ayrıca, "Ekonomi yüksek faiz oranları ve sıkılaşan kredi koşullarıyla karşı karşıyaydı ve bu durum, ekonomik aktivite, istihdam ve enflasyon üzerinde baskı yaratabilir. Bu etkilerin ne kadar süreceği belirsizdir" ifadelerine yer verildi.

Ayrıca tutanaklarda, bankacılık sektöründeki stresin azaldığı ve Mart başından bu yana koşulların düzeldiği vurgulandı.

Mayıs ayında, ABD'de yeni siparişlerin, hükümet verilerine göre beklenenden daha az artış göstermesi, ekonomik yavaşlama endişelerini artırdı. Aynı zamanda, bir özel sektör anketine göre, Çin'in hizmet faaliyetleri Haziran ayında son beş ayın en yavaş hızında genişledi.

Bu hafta ilerleyen günlerde açıklanacak olan aylık ABD istihdam raporu da dahil olmak üzere, daha fazla ekonomik veri, Federal Rezerv'in faiz politikasını belirlemede yardımcı olabilir.

Pekin ve Washington arasındaki gerilimin artmasıyla birlikte yüksek teknolojili mikroçiplere erişim konusunda endişeler yaşanırken, Çin'in yarı iletken endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bazı metallerin ihracatını kontrol edeceği açıklandı. Bu gelişmelerin etkisiyle Philadelphia SE Yarı İletken Endeksi yüzde 1,7 değer kaybetti. Aynı şekilde Intel yüzde 2,5 ve Texas Instruments yüzde 1,3 değer kaybetti.

Öte yandan, Meta (Facebook'un yeni adı) hisseleri, Twitter'a rakip uygulaması Threads'in Perşembe günü piyasaya sürülmesi öncesinde yüzde 3,5 değer kazandı. Meta gibi büyük ölçekli şirketlerin hisseleri, bu yıl büyük hisse senedi endekslerinde şimdiye kadar görülen en büyük ilk yarı artışı da dahil olmak üzere önemli kazançlara öncülük etti.

EasyCep, yenilenmiş iPhone X modelleriyle bütçenizi şaşırtacak! İşte 5 Temmuz 2023 fiyat listesi...
Suzuki Swift Hibrit fiyatlarına dev zam! 5 Temmuz 2023 fiyat listesi...
Temmuz ayı emekli maaşı zammı: 9400, 9600, 9800, 10000 TL maaş alanların yeni emekli maaşları!
Ziraat Bankası 2023 yılında ne kadar promosyon verecek?