Ekonomi

FED yetkililerinden flaş mesaj!

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, ılımlı ücretlere rağmen oranların devam etmesi gerektiğini söyledi. Bostic bir sonraki toplantıda ikinci bir 50 baz puanı desteklediğini söyledi. Fed Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook da yavaşlayan enflasyona rağmen enflasyonun çok yüksek kaldığını savundu.   

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, CNBC'ye verdiği bir röportajda Aralık ayı istihdam verilerinin görüşünü değiştirmediğini ve faiz oranlarının devam etmesi gerektiğini söyledi. 

Enflasyonun hala çok yüksek olduğuna dikkat çeken Bostic, Fed'in 1 Şubat'taki toplantısında yüzde 2 hedefini tutturmak için  25 veya 50 baz puanlık bir artıştan yana olduğunu söyledi. Bostic, faiz oranlarının yüzde 5-5,25 aralığına yükselebileceğini öngördü. 

Bostic, faiz oranlarının bir süre daha yüksek  kalması gerektiğini kaydederek, merkez bankasının karlarını erken açıklamaması gerektiğini söyledi. 

Bostic, bir durgunluk beklemediğini belirterek, “Eğer olursa da bu hafif ve kısa soluklu olacaktır” dedi. Bostic’in 2023 büyüme tahmini ise yüzde 1 oldu.

Bostic’in bu yıl faiz oranlarını belirleyen FOMC’de oy hakkı bulunmuyor.

Yönetim Kurulu Üyesi Lisa Cook, toplantıda yaptığı konuşmada enflasyonu yüzde 2'ye indirme kararı aldıklarını duyurdu. Enflasyonist baskıların hafiflediğine dair birkaç işaret olmasına rağmen, bunların çok yüksek kaldığını kaydetti. 

Fed yetkilileri dört "agresif" 75 baz puanlık artışın ardından Aralık ayında faiz oranlarını 50 baz puan artırmıştı. Politika yapıcılar , bir sonraki adımın enflasyon ve istihdam verilerine bağlı olacağını söylüyor.

ABD’DE HİZMET SEKTÖRÜ AKTİVİTESİ 2020’DEN BERİ EN DÜŞÜK SEVİYEDE!

ISM hizmet endeksi geçen ay 49,6’ya geriledi. Bu, Mayıs 2020’den beri en düşük seviye olarak kayda geçti. Endeks Kasım’da 56,5 değerini almıştı. Endeksin 50’nin altında kalması sektörde daralma olduğuna işaret ediyor.

İstihdam endeksi son 3 ayda 2. kez 50’nin altında kalarak bazı sektörlerde istihdamın azaldığına işaret etti. Ödenen fiyat endeksi 70’ten 67,6’ya geriledi.

Önceki aya kıyasla yaklaşık 7 puanlık daralma, pandemi sonrası görülen en büyük daralma olarak kayda geçti. Sert geçen kış ayının seyahatleri de engellemesinin endeksteki düşüşte etkili olmuş olabileceği belirtiliyor.

Bu hafta açıklanan ISM imalat endeksi de 2. ayda da daralmayı sürdürmüştü.

ISM Endeksi’nde daralmanın devam etmesi, talep görünümüne yönelik endişelerin de artmasına neden oluyor.

Emekliye ilaç olacak kampanya! 10 bin 300 TL ödeme yapılacak! 
Denizbank'tan anında faizsiz kredi fırstı! Hemen başvurun, bu fırsatı bir daha bulamazsınız!
Aile Bakanlığı'ndan havalara uçuracak son dakika müjdesi! Şimdi TC Kimlik Kartı ile başvuran hemen 1500 TL alıyor!