Ekonomi

Fed yetkilisinden piyasaları ters köşeye yatıracak açıklama

Piyasaları ters köşeye yatıracak Fed açıklaması. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, Fed'in Aralık ayı toplantısında yapacağı faiz artırımına ilişkin dikkat çeken bir açıklama yaptı.

ABD'de enflasyon verisinin açıklanmasının ardından Fed'in Aralık ayı toplantısına politika faizini ne kadar artıracak? Faizin zirvesi beklenen den düşük mü kalacak? Faiz indirim kararı ne zaman verilecek? gibi sorular tartışılmaya başlandı ancak Fed'in şahin kanadından gelen açıklama bu tür soruların erken olduğunu ve enflasyonu baskı altına almak için alınması gereken uzun bir yol olduğunu belirtti.

Fed'in beklentinin altında gelen üretici fiyat enflasyonu nedeniyle yumuşayacağı ya da en azından faiz adımlarını küçülteceğine dair beklentilerle ilgili Fed yetkilisinden gelen açıklama piyasadaki soru işaretlerini artırdı. St. Louis Fed Başkanı James Bullard, politika yapıcıların yani Amerikan Merkez Bankası'nın faiz oranlarını daha da artırması gerektiğini ve enflasyonu düşürmek için faizlerin ‘yeterince kısıtlayıcı’ seviyeye çıkarılması gerektiğini ifade etti.

"Daha fazla faiz artışına ihtiyaç var"

Kentucky’de düzenlenen bir etkinlikte konuşan James Bullard, enflasyonunun kısıtlayıcı seviyeye ulaşması için daha fazla faiz artışına ihtiyaç olduğunu ileri sürdü. Bullard, politika faizinin henüz yeterince kısıtlayıcı seviyede olmadığını bu seviyeye ulaşması için faiz artırımlarının devam etmesi gerektiğini ifade etti. St. Louis Fed Başkanı James Bullard katıldığı etkinlikte, enflasyon üzerinde kısıtlayıcı seviyelerin yüzde 5 ile 7 aralığında olabileceğine dair bazı grafikler paylaşırken konuşmasının bütününde ise belli bir oran telaffuz etmemesi dikkat çekti. Fed’in şahin üyelerinden biri olan James Bullard, daha önce de bu sene daha fazla artırım olması gerektiği yönünde açıklamalarıyla gündeme gelmişti. Bullard, Aralık ayı toplantısına kaç puan artıracağına ilişkin bir sinyal vermedi.

50 baz puan faiz artışı bekleniyor

Ancak bazı yetkililer ABD'de enflasyon verilerinin beklentilerden düşük gelmesinin ardından, faiz artış miktarının düşürülebileceğini yönelik açıklamalar yapmıştı. 2 Kasım 2022 tarihinde 4. kez 75 baz puanlık faiz artırımına giden Fed 40 yılın zirvesindeki enflasyonu kontrol altına almak için 1980 yılından bu yana en agresif para politikasını izliyor. Hatta faiz artışı konusunda yapılan anketlerde 50 baz puan artış olacağına ilişkin veri yüzde 80' seviyelerine çıkmıştı. (BloombergHT)

Piyasalar erken zafer sarhoşu mu? Fed arı kovanına çomak sokar mı?

ABD'den gelen iyimser veri Fed'i yavaşlatacak mı? Fed yeni faiz kararını ne zaman açıklayacak?

Fed'in faiz kararından sonra altın yükseldi. Piyasalarda neler olacak?

Fed Başkanı Aralık ayı için yumuşama sinyali verdi