Ekonomi

Fed'den bir son dakika açıklaması daha! Yavaşlama ya da durma olmayacak

Piyasalarda "Fed yavaşlayacak ve dolar güç kaybedecek beklentisini" çürüten bir açıklama daha geldi. Fed Üyesi Waller agresif olmaya devam edeceklerini çünkü enflasyon ya da ekonomik görünümde hedeflenen noktadan çok uzak olduklarını ifade etti. Waller, IMF ve BM'nin dünyanın geri kalan ülkelerinde yaşanan ekonomik sıkıntılarla ilgili Fed'i ihtiyatlı davranmaya çağırmasına cevap olarak ise diğer ülkelerin karşılaştıkları sorunların Fed'in sorumluluğunda olmadığını söyledi

Fed'in yavaşlayacağı ya da duracağı ile ilgili beklentileri tamamen reddeden Fed Üyesi Christopher Waller, Fed'in faiz politikasını yavaşlatması ya da durdurması için gerekli şartların oluşmadığını ve agresif olmaya devam etmek zorunda olduğunu söyledi. Waller, IMF ve BM'nin dünyanın geri kalan ülkelerinde yaşanan ekonomik sıkıntılarla ilgili Fed'i ihtiyatlı davranmaya çağırmasına cevap olarak ise diğer ülkelerin karşılaştıkları sorunların Fed'in sorumluluğunda olmadığını söyledi.

ABD Merkez Bankası Fed Üyesi Christopher Waller, enflasyonda istenen sonuç elde edilene kadar Fed'in faizleri artırmaya devam edeceğini belirterek, hedeflenen sonucun alınmasının çok yakın bir tarihte gerçekleşmesinin mümkün görünmediğini belirtti.

Fed'in faiz artırımlarında yavaşlayacağını ya da 75 baz puan yerine 50 baz puan artışlara gdeceği yönündeki beklentilerin gerçekçi olmadığını dile getiren Waller, bunun için enflasyonda beklenen sonuçların henüz alınmış olmadığını ifade etti.

Bilindiği üzere Fed, bu yıl politika faizini 1980'lerden bu yana hiç olmadığı kadar hızlı yükselterek kısa vadeli borçlanma maliyetleri için yüzde 3-3.25 aralığına getirmişti.

Beklentiler gelecek ay Fed'in 75 baz puanlık artışların dördüncüsünü gerçekleştirmesi yönünde.

Fed Yöneticisi Waller Fed'in artan piyasa oynaklığı nedeniyle ortaya çıkabilecek finansal istikrar endişelerini gidermek için faiz artırımlarını yavaşlatabileceği veya duraklatabileceği yönündeki spekülasyonları reddetti.

Şahin tutumunun sona erdirilmesi ve enflasyonda hedefe yaklaşılacağı konusunda Mayıs - Haziran aylarında daha iyimser olduğunu belirten Waller enflasyonda görmeyi umut ettikleri sonuçları henüz görmekten uzak olduklarını bu nedenle de Fed'in faiz artırımındaki agresif tutumunu sürdürmek zorunda olduğunu belirtti.

Faizi artırıp sonra belli bir seviyeye ulaştığında durdurulabileceğini ancak bundan sonra hangi adımı atacaksınız ve bunu neden yaptınız sorusunun gündeme geleceğini belirten Waller, enflasyonda beklenen işaret gelmeden Fed'in durmaması gerektiğini söyledi. Waller bir sonraki Fed toplantısına kadar ekonomik görünümde bir iyileşme beklenmesinin mümkün olmadığını belirterek, 2023 yılının başlarına kadar faiz artırımlarının aynı şekilde devam etmesini beklediğini dile getirdi.