Ekonomi

Fed'in eli rahatladı mı? Faiz kararında artırım pas geçilir mi?

Fed faiz kararını 1 Şubat'ta açıklayacak. Piyasalarda olumlu bir hava estiriliyor. Peki piyasalar haklı çıkacak mı? Fed'den beklenen yumuşama adımı gelecek mi? ABD'den gelen enflasyon ve büyüme verilerinin ekonominin uygulanan sıkı para politikasından çok fazla etkilenmediği şeklinde yorumlanması faiz kararının pas geçilebileceği ya da 25 baz puanla sınırlı kalacağı beklentisini yeniden gündeme getirdi

Piyasalar Fed'in şahin tutumunun yumuşaması için yeterli veriye ulaşıldığını düşünüyor. ABD'den gelen enflasyon ve büyüme verilerinin ekonominin uygulanan sıkı para politikasından çok fazla etkilenmediği şeklinde yorumlanması faiz kararının pas geçilebileceği ya da 25 baz puanla sınırlı kalacağı beklentisini yeniden gündeme getirdi.

Piyasalarda ABD'de beklenen resesyonun beklendiği ölçüde şiddetli olmayacağı dolayısıyla Fed'in politikasında yumuşama adımlarının da beklenenden erken geleceğine dair beklentiler hakim.

Fed'in yakın takip ettiği veri olumlu geldi

Amerikan Merkez Bankası Fed'in yakından izlediği enflasyon göstergesi çekirdek PCE piyasadaki beklentilere paralel olarak Aralık ayında yıllık yüzde 4,4 arttı. ABD'den gelen enflasyon göstergeleri Fed'in faiz artırım yolunda elini rahatlatacak mı piyasaların beklediği zirve erken gelecek ve yıl sonunda faiz indirimleri olacak beklentileri gerçekleşecek mi? Son gelen çekirdek enflasyon verisi de piyasalarda, ılımlı faiz artışlarına geçişe yorumlandı. Enflasyondaki düşüşün ise sürdüğüne işaret eden analistler, bu durumun Fed'in faiz artırım hızını yavaşlatmasına imkan verdiğini ifade ediyor.

Beklentiler doları düşük tutuyor

ABD'den gelen verilerin, enflasyonu düşürmek için uygulanan faiz artışının ekonomiyi beklendiği kadar kötü etkilememesinin aslında dolar açısından olumlu bir gelişme olduğunu belirten analistler,  şu anda piyasalarda fiyatlanan konu faiz olduğu için indirim süreci beklentisinin doları zayıf tuttuğunu kaydetti.

Fed kararı 1 Şubat'ta açıklanacak

Fed'in faiz kararı 1 Şubat'ta açıklanacak. Faiz artırımının 25 baz puan olması şeklinde piyasalarda hakim bir beklenti var. Faiz artımının bu düzeyde kalmasının Borsa İstanbul'a yabancı yatırımcının girişinden, kripto paralar ve değerli metallerdeki fiyat hareketlerine kadar pek çok yatırımı etkilemesi bekleniyor. Fed yetkilileri geçtiğimiz günlerde, hedeflenin yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulaşılması için Fed'in alması gereken uzun bir yol olduğu yönünde açıklamalar yapmışlar ve yıl boyu faiz indirimine gidilmeyeceğinin sinyallerini vermişlerdi.

Altın, borsa, kripto faiz kararını bekliyor

Analistler piyasaların faiz kararını fiyatladığını belirterek, faiz artımının 25 baz puanda tutulmasının büyük olasılık olduğunu, ardından yapılacak açıklamalarla geleceğe dönük politikanın sinyallerinin verilmesinde yumuşamaya dair bir dil kullanılmasının altın, borsa ve kripto paraları da olumlu etkileyeceğini ifade ediyor.