Ekonomi

FED'in faiz artışına yönelik flaş açıklama! Her şeyin kaderi buna bağlı!

Atlanta Federal Rezerv Başkanı Raphael Bostic, dünkü bir yıldan fazla bir sürenin en düşük enflasyon verilerinin ardından küçük bir faiz artışından yana olduğunu söyledi.  Bostic,  “Bu veri enflasyonun ılımlılaştığını gösteriyor ve kısıtlayıcı alana daha yavaş ilerlemek için alan sağlıyor” analizinde bulundu

Bostic, CBS'ye verdiği bir röportajda, Aralık verilerinin enflasyonda bir yavaşlama olduğunu göstermesinin ardından oranların düşürülmesinden yana olduğunu söyledi. Bostic,  “Bu veri enflasyonun ılımlılaştığını gösteriyor ve kısıtlayıcı alana daha yavaş ilerlemek için alan sağlıyor” analizinde bulundu.

Aralık ayında yıllık enflasyonun yüzde 6,5'e düşmesinin ardından, Federal Rezerv yetkililerinin 31 Ocak-1 Şubat'taki toplantısında faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor. 

Bu sene Açık Piyasa Komitesi’nde oy hakkı bulunmayan Bostic 25 baz puanlık faiz artışını destekleyebileceğini aktardı.

Fed üst üste 4 toplantıda 75’er baz puanlık faiz artırımının ardından son toplantıda faizi 50 baz puan artırarak yüzde 4,25-4,5 aralığına çekmişti. Fed yetkilileri faizlerin bu sene yüzde 5’in üzerine yükseleceği ve bir süre orada duracağını iddia etmişti.

Piyasalarda da 25 baz puanlık artış beklentisi güçlendi.

 

FED FAİZ KARARI 2023 NE ZAMAN, SAAT KAÇTA AÇIKLANACAK?

Fed faiz kararı için 2023 yılı toplantı takvimi belli oldu. Buna göre; FED 2023’te ilk toplantısını 31 Ocak ve 1 Şubat 2023 tarihlerinde yapacak. Toplantıda alınan kararı FED Başkanı Powell’ın 1 Şubat 2023 akşamında açıklaması bekleniyor.

OCAK 2023 FED FAİZ KARARI BEKLENTİSİ

2022 yılının son Fed toplantısında faiz 50 baz puan artırıldı. Üst üste 7 kez faiz artıran Fed, politika faizini ise yüzde 4,25-4,50 aralığına yükseltti.

17 Fed yetkilisi 3 ayda bir ABD'nin işsizlik, enflasyon, ekonomik büyüme ve faiz oranlarıyla ilgili önümüzdeki 3 yıl ve uzun döneme ilişkin tahminde bulunuyor. Buna göre ABD MB Fed yetkilileri, önümüzdeki üç yıl için faiz tahminlerini artırdı.

Fed'in açıkladığı "Ekonomik Projeksiyon Raporu"na göre, bu yıl sonu için ortalama faiz tahmini yüzde 4,4 olarak bırakıldı. Gelecek yıl sonu için ortalama faiz tahmini yüzde 4,6'dan yüzde yüzde 5,1'e, 2024 yılı için yüzde 3,9'dan yüzde 4,1'e ve 2025 yılı için yüzde 2,9'dan yüzde 3,1'e çıktı.

Yetkililer uzun dönem tahminini yüzde 2,4 olarak açıkladılar.

FED 2023 FAİZ TOPLANTISI TAKVİMİ

FED 2023 yılında ilk kez 31 Ocak ve 1 Şubat tarihlerinde toplanacak. Yeni yılda toplam 8 faiz toplantısı yapacak olan MB FED bu toplantılarını; Şubat, Mart, Mayıs, Haziran, Temmuz, Eylül, Kasım ve Aralık ayında yapacak.

FED FAİZ ARTIRIRSA NE OLUYOR?

Fed faiz artırdığında dolar yükselir. Faiz artması durumunda piyasada dolar arzı azalır ve dolar diğer para birimlerine göre değer kazanmış olur. Eğer FED faizi yükseltme kararı alırsa dolar, TL’ye karşı yükselir.

FED'in faiz artırımı dünya piyasalarını elbette etkiler. ABD Merkez Bankası'nın ne karar vereceğinden ziyade faizlerde ne kadar bir oynama yapacağı da merak edilen konu başlıkları arasında yer almaktadır.

Garanti Bankası'ndan çılgın müjde! Hemen başvuran mutluluktan kanatlanacak!
Aile Bakanlığı'ndan zil takıp oynatacak son dakika müjdesi! Şimdi T.C Kimlik kartıyla başvuran yardımı havada kapacak!
Ziraat Bankası'ndan nefes kesecek son dakika müjdesi! 31 Mart 2023'e kadar başvuran yaşadı!