Ekonomi

Fed'in faiz kararından sonra altın yükseldi. Piyasalarda neler olacak?

Fed'in faiz artımı kararı piyasaları nasıl etkiledi? Döviz, altın ve diğer piyasalarda neler olacak? Şahin faiz politikası ne zaman son bulacak? Dolar ne zaman gevşeyecek. Doların gevşemesi diğer piyasaları nasıl etkileyecek? İşte uzman isimden merak edilen sorulara dair açıklamalar...Dolar ise 18,62 lira seviyesinde işlem görüyor

Amerikan Merkez Bankası Fed'in faiz kararını açıklamasının ardından 987 liradan işlem gören gram altın 999 lira seviyesini test etti. Dolar ise 18,62 lira seviyesinde işlem görüyor. Fed'in son aldığı faiz kararının piyasalara etkisi konusunda açıklamalarda bulunan Ekonomist Belgin Maviş dolar ve altın piyasasıyla ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Maviş, "Ben 50 baz puan düşünüyordum. Fed piyasa beklentileri dahilinde 75 baz puan faiz artırdı. Yıl sonu Fed’in politika fonlama faiz oranını yüzde 4-4,50 bekleyenler için bu imkan oluştu. Burada yön belirleyici olan enflasyon olacaktır" diye konuştu. Maviş milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada Aralık ayında alınacak karar ile ilgili olarak iki olasılık bulunduğunu bunlardan birinin ABD'deki ara seçimler ikincisinin ise enflasyonun seyri olduğunu belirtti.

Fed'in bu iki veriye göre hareket edeceğini belirterek, "Fed Başkanı Powell büyümeye değil, enflasyona odaklanacağız dedi. Şu an için bir kez daha 75 baz puan artış yapılmasına yönelik ihtimal var bu da enflasyon ve seçime bağlı olacak" şeklinde konuştu.

Merkez bankalarının altına yöneldiğini kaydeden Maviş, piyasanın faiz artışında sona gelindiğini düşünülebileceğini belirterek Powell'ın bilanço azaltma miktarında azaldım yapıp yapmayacağının altında belirleyici rol oynayacağını söyledi. Fed'in bilanço azaltma miktarını artırırsa aylık bazda ons altında yukarı yönlü hareketlerin oluşacağını kaydeden Maviş, "1750 dolarlık bir hareket görebiliriz. Bilanço azaltma miktarında değişim yaparsa bu tabi ki altın tarafında baskıyı beraberinde getirir. Doların seyri burada önemli olacaktır" dedi. Şu anda ons altında yönün net olmadığını kaydeden Maviş, dolar endeksinde geri çekilmenin ons altında yükselişe neden olacağını söyledi. Dolar endeksinde önümüzdeki süreçte geri çekilme beklediğini kaydeden Maviş, altın fiyatının iki çarpandan etkilendiğini belirtti. Maviş, içerideki dolar/TL seyri ve ons tarafındaki fiyatlama konusunda dolar/TL de seyrin yüksek ancak yatay görünümde olduğunu bildirdi. Maviş, ons altında 1700 dolarındaki hareketlerin gram altında bin lira üzerindeki fiyatlamayı beraberinde getireceğini sözlerine ekledi.