Ekonomi

Fed'in faiz kararından sonra gözler TÜİK'te. Enflasyon rakamı doları nasıl etkileyecek?

Fed'in faiz konusundaki kararından sonra döviz piyasası üzerinde TÜİK'in açıklayacağı enflasyon rakamları da etkili olacak. Ekim ayı enflasyonu kaç çıkacak ve dolar üzerinde nasıl bir etkisi olacak? Akman, "Uzun süredir 18

Ekonomist Cüneyt Akman, Amerikan Merkez Bankası Fed'in faiz kararını açıklamasının ardından doların izleyeceği rotayı açıkladı. Akman, "Uzun süredir 18.50'lerde baskılanan doları kurunun ve diğer yabancı paraların yavaş yavaş önünün açılması ve biraz salınmaları gerektiğini ekonomi yönetimi de kavrayacak ve önünü açacak" diye konuştu.

Fed kararının beklendiği gibi 75 baz puan artış yönünde geldiğini belirten Akman, Aralık ayında da 50 baz puan artış olacağını ve ardından hızlı artışlara ara verileceğini söyledi. Akman, sene sonuna kadar Fed'in öngörüldüğü şekilde 125 baz puan faiz artırımı yapmış olacağını, bir yanda da enflasyon hedefine son derece bağlı olduğunu kaydetti.

En büyük risk dış ticaret açığı

Ekonominin Fed'in kararlarından çok etkilendiğini dile getiren Akman bunun öncelikli nedenlerinden birinin dış ticaret açığı olduğunu söyledi. Baskılanan döviz ve düşük faiz politikası nedeniyle dış ticaret açığının ciddi oranda arttığını ve artmaya devam edeceğini kaydeden Akman bunun sürdürülemez bir durum olduğunu söyledi. Ekonomi yönetiminin de bu nedenle dövizi bir miktar salacağını ancak bunu seçime kadar kontrollü bir şekilde götüreceğini ifade etti.  Ekim ayında 8 milyar dolar dış ticaret açığı verildiğini bunun da yüzde 430 oranında artış anlamına geldiğini kaydeden Akman, "İhracat yüzde 2,8, ithalat yüzde 39 civarlarında artmış. Ocak-Temmuz'da ihracat yüzde 15 artmış aynı dönemde, ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70'lere düşmüş. Ocak- Ekim arasında yüzde 70'lerin de altında bir rakam var" diye konuştu.

"Doların 20 liranın üzerine çıkması lazım"

İhracatın yeterli artmadığını buna karşılık ithalatın da hız kesmediğini dile getiren Akman, toplamda dış ticaret açığının yıllıkta 103 milyar dolara yükseldiğine işaret etti.  Bu sene sonu itibariyle dış ticaret açığında türkiye tarihinin rekorunun kırılacağını kaydeden Akman, "Döviz kurunun bu seviyede tutulması bunun en önemli sebeplerinden biri. Girdi maliyetlerindeki yükselişe, kur yükselişinin eşlik etmesi gerekiyor. Avrupa'da bir resesyon var ve talep azalıyor. Dövizi şimdilik tutuyorlar geçmişte de denendi ve belirli süre yapıldı fakat korkunç sonuçları oldu. Türkiye bu dış ticaret açığını devamlı veremez. Avrupa'daki resesyonu durduramayacağımıza göre ne yapmamız lazım. Doların önünün açılması lazım. 20'lerin üzerinde çıkması lazım" şeklinde konuştu.

Enflasyon yüzde 85 civarında gelecek

Akman ayrıca 3 Kasım 2022 tarihinde TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon rakamının da yüzde 85'ler civarında geleceğini ve bunun da önemli bir sorun olduğunu kaydetti. "Hem döviz kurunu tutup hem yüksek enflasyon olursa bunanla baş edemezsiniz. Enflasyona da düşük faiz politikalar yol açtı. İlk düğmeyi yanlış iliklerseniz sonra bütün düğmeler yanlış oluyor" diyen Akman kontrollü bir ekonomiye geçilmiş olsa bile doların kısa bir sürede 20 TL'nin üzerini görebileceğini seçimden sonra ise çok ciddi bir dolar kuru artışı yaşanacağını belirtti.

Euro bölgesinde enflasyon rekor kırdı!

ABD enflasyon rakamları açıklandı! Enflasyon tahminlerin üzerinde geldi!

Geçen yıl 100 liraya dolan gıda sepeti şimdi kaç liraya doluyor?