Ekonomi

FED'in koridorları bu olayla çalkalanıyor! Dolarda asıl şimdi işler karışacak

Amerika'da merakla beklenen enflasyon verileri açıklandı. Hem aylık hem de yıllık bazda beklentilerin üstünde gerçekleşen enflasyon verisi, faiz kararını açıklaması beklenen FED'de de kafa karışıklığı yarattı. Enflasyon rakamlarında hem yıllık bazda hem aylık bazda beklentilerin üzerine çıkıldı

Amerika Birleşik Devletleri'nde çok önemli olarak görülen enflasyon rakamları bugün kamuoyuna duyuruldu. Enflasyon rakamlarında hem yıllık bazda hem aylık bazda beklentilerin üzerine çıkıldı. Bu da yaklaşık 1 aydan bu yana faiz konusunda hararetli toplantılar gerçekleştiren FED'de kafa karışıklığına neden oldu. 

REKOR TAZELEDİ 

ABD’de enflasyon Haziran’da tahminlerin üzerinde gerçekleşerek rekor tazeledi. Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre enflasyon yıllık yüzde 9,1’e yükseldi. Bu, 1981 yılının sonundan beri görülen en yüksek seviye olarak kayda geçti.

BEKLENTİLER DAHA AŞAĞIDAYDI 

Ekonomistlerin medyan beklentisi yüzde 8,8’di. Fakat açıklanan verilerle birlikte enflasyon da rekor tazelemiş oldu. Enflasyon önceki ay yüzde 8,6 olmuştu. Enflasyon aylık bazda da yüzde 1,3 ile 2005’ten beri en büyük artışı kaydetti. Beklenti yüzde 1,1’di. Çekirdek TÜFE yıllık yüzde 5,9’a geriledi. Beklenti yüzde 5,7’ydi. Çekirdek enflasyon aylık bazda yüzde 0,7 arttı.
 

DOLAR YÜKSELDİ 

Veri sonrası ABD tahvil faizleri ve dolar yükselirken vadeli endeksler düştü. Tahminleri aşan enflasyon rakamı fiyat baskılarının daha da arttığını ve ekonominin genele yayıldığını gösterdi. Bu da ABD Merkez Bankası’nın agresif faiz artırımlarına devam edeceğinin bir göstergesi.

DOLARDA İŞLER ASIL ŞİMDİ KARIŞACAK

Dolarda işlerin asıl şimdi karışması bekleniyor. Çünkü gözler Amerikan Merkez Bankası'nda olacak. Eğer Amerikan Merkez Bankası sert tedbirler alırsa dolar da bu yönde ilerleyecek. Yani yatırımcıların dolara olan dikkatinin daha fazla olması gerekiyor. 
 

BAŞKAN BİDEN DE TEDİRGİN

Biden, yaptığı yazılı açıklamada, haziranda yüzde 9'u aşan enflasyon verisine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Başkan Biden, "Bugünkü manşet enflasyon okuması kabul edilemez derecede yüksek olsa da güncelliğini yitirmiş durumda." ifadesini kullandı.

Enerji kaleminin tek başına enflasyondaki aylık artışın neredeyse yarısını oluşturduğuna işaret eden Biden, bugün açıklanan verilerin benzin fiyatlarındaki düşüşün tam etkisini yansıtmadığına dikkati çekti.

Biden, buğday gibi diğer emtiaların fiyatlarında da hazirandan bu yana keskin düşüş yaşadığını aktardı.

Enflasyonun en acil ekonomik sorunları olduğunu vurgulayan Biden, bu durumun dünyanın hemen her ülkesinde etkili olduğunu ifade etti.

Yağ fiyatlarına zelzele etkisi! 1,2,3,4,5 litre Ayçiçek yağı ne kadar?

Dolar bugün ne kadar? 13 Temmuz dolar kaç TL? İşte dolarda son durum!

13 Temmuz benzin, motorin, LPG fiyatları! Benzine indirim var mı? İşte güncel fiyatlar!