Fed'in politikası kredi ve para piyasası koşullarına bağlı!
Fed'in, politika faizini sabit tutması ve Temmuz'da 25 baz puanlık artışa gitmesi beklenirken, kredi ve para piyasası koşullarındaki sıkılaşmanın boyutunun Banka'nın bundan sonraki politikalarını etkileyebileceği de belirtiliyor.Konu ile ilgili olarak aktarılan son dakika detaylarına göre, Rabobank Kıdemli ABD Stratejisti Philip Marey, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Haziran'da bir duraklamaya yönelik eğilimi göz önüne alındığında, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) faizlerde değişiklik yapmasını beklemediğini kaydetti
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) merakla beklenen toplantısında, politika faizini sabit tutması ve Temmuz'da 25 baz puanlık artışa gitmesi beklenirken, kredi ve para piyasası koşullarındaki sıkılaşmanın boyutunun Banka'nın bundan sonraki politikalarını etkileyebileceği belirtiliyor.
Konu ile ilgili olarak aktarılan son dakika detaylarına göre, Rabobank Kıdemli ABD Stratejisti Philip Marey, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Haziran'da bir duraklamaya yönelik eğilimi göz önüne alındığında, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) faizlerde değişiklik yapmasını beklemediğini kaydetti.
Yine paylaşılan detaylara göre, bununla beraber, beklenenden daha güçlü ekonomik verilerin, şimdiden FOMC üyelerinin yaklaşık yarısını ek faiz artırımlarının gerekli olduğuna ikna ettiğini kaydeden Rabobank Kıdemli ABD Stratejisti Philip Marey, kredi koşullarında öngörülen sıkılaşmanın henüz gerçekleşmediğini ve faiz artırımlarının yerine geçemediğini, bu nedenle "şahinleri" haziran ayını atlamaya ikna etmek için FOMC'nin temmuz ayı faiz artırımına kapıyı sonuna kadar açık bırakabileceğini belirtti.
Yine verilen bilgilere göre, ekonomideki yeniden ivmelenme ve bankacılık krizinin kredi koşulları üzerindeki ılımlı etkisi sebebiyle Temmuz ayında FOMC'nin enflasyonu kontrol altına almak amacıyla faiz artırım döngüsünü yeniden başlatmasını beklediğini belirten Rabobank Kıdemli ABD Stratejisti Philip Marey, FOMC'nin yılın geri kalanında faiz artırımlarına ara vermeden önce 25 baz puanlık bir artış daha yapabileceğini belirtti.
Rabobank Kıdemli ABD Stratejisti Philip Marey açıklamasında şu ifadeleri kullandı "Şu ana kadar Fed'in kredi sıkılaştırmasına ilişkin beklentileri gerçekleşmedi. Kredi koşullarındaki sıkılaşma Fed'in işinin geri kalanını yapmayacaksa ek faiz artışlarına ihtiyaç duyulabilir."
"Borç tavanı konusunun çözülmesi, Fed'in endişeleneceği konulardan birini daha azalttı"
Yine paylaşılan detaylara göre, ING Group Uluslararası Başekonomisti James Knigtley de borç tavanının askıya alınmasından sonra sıkı para piyasası koşullarının Fed'in işinin bir kısmını yaptığını belirtti.
Yine verilen detaylara göre, ,borç tavanı konusunun çözülmesinin Fed'in endişeleneceği konulardan bir tanesini daha azalttığını kaydeden Knigtley, özellikle likidite yönetimi ile ilgili olarak gözlemlenmesi gereken sonuçlar olduğunu bildirdi.
Knigtley ayrıca para piyasası koşullarındaki sıkılaşmanın Fed'in faiz artışı yapması için üzerindeki baskıyı azaltabileceğini de belirtti.
Aktarılan detaylara göre, Banka'nın haziran ayı toplantısında faiz artırımlarını pas geçebileceğini dile getiren Knightley, enflasyonda yavaşlama olmaması durumunda gelecek ay 25 baz puanlık bir faiz artışı riskinin söz konusu olabileceğini belirtti.
"Banka krizi kredileri kısıtladı"
FWD Bonds'un Başekonomisti Chris Rupkey de açıklamasında Fed'in haziran ayında faiz artırımlarına ara vereceği öngörüsünde bulundu.
Banka krizinin kredileri kısıtladığını kaydeden Rupkey, faizleri yüzde 5,75'e kadar çıkarmak yerine kredi koşullarındaki bu sıkılaşmanın bu işi gördüğünü bildirdi.
Berenberg ABD, Amerika, Asya Başekonomisti Mickey Levy ise açıklamasında "Fed'in 2023 yılı temmuz ayı toplantısında politika faizini sabit tutma kararını açıklayacağını ve faiz oranlarını 25 baz puan artırmaya hazır olmasını bekliyorum." dile getirdi.
Piyasalarda gözler ABD'nin enflasyon verilerinde!
Perakende satış hacmi Nisan ayında yüzde 27,5 arttı!
Dolar 24 TL sınırına yaklaştı! Gümbür gümbür geliyor! Yatırımcılar o günü bekliyor