Ekonomi

Fed'in yumuşak söylemleriyle emtia piyasaları rekora koştu!

Emtia piyasasında bir önceki hafta görülen yükseliş eğilimi, Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) yumuşak tondaki açıklamalarıyla geçen hafta da sürdü! Emtia piyasaları rekora koştu!Analistler, Fed toplantı tutanaklarının para politikasının sıkılaşma hızıyla ilgili şaşırtıcı söylemler içermediğini, Banka'nın sık eleştirildiği enflasyonu ciddiye alma hakkında ise risklerin farkında olduğunun vurgulanmasının küresel piyasalarda pozitif karşılandığına dikkat çekti

Aktiviteye ilişkin olumlu beklentiler ve arz sorunlarının sürmesi ile emtia fiyatları geçen hafta olumlu seyretti.

Analistler, Fed toplantı tutanaklarının para politikasının sıkılaşma hızıyla ilgili şaşırtıcı söylemler içermediğini, Banka'nın sık eleştirildiği enflasyonu ciddiye alma hakkında ise risklerin farkında olduğunun vurgulanmasının küresel piyasalarda pozitif karşılandığına dikkat çekti.

Dolar endeksine yaşanan geri çekilme de emtia fiyatlarına pozitif yansıdı!

İşte detaylar...

Geçtiğimiz hafta altının onsu yüzde 0.4, gümüş yüzde 1,.6 ve paladyum yüzde 5.4 yükseldi.

Fed'in, son toplantı tutanaklarında daha hafif bir tona sahip olması altının destek görmesine neden oldu.

Analistler, globalde enflasyonist baskıların devamına işaret eden gelişmeler ve resesyon kaygılarının yatırımcıları temkinli olmaya ittiğini belirterek, güvenli liman arayışının arttığının altını çizdi. 

Küresel otomotiv endüstrisinde arzın olumsuz etkileneceğine yönelik korkular da paladyum fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

Tezgah üstü piyasada bakırın libresi yüzde 0.3, nikel yüzde 1,5, çinko yüzde 3 artış kaydetti.

DOĞAL GAZ YİNE ZİRVEDE!

Enerji emtialarında da geçen hafta olumlu bir seyir izlendi. Brent petrolün varil fiyatı yüzde 4.3 artış kaydetti. 9,401 dolarla 13.5 yılın zirvesini gören New York Ticaret Borsası'nda işlem gören doğal gaz da haftayı yüzde 8 değer kazancıyla kapattı.

Brent petrol fiyatlarında meydana gelen yükselişte, ABD'de 30 Mayıs Anma Günü'nden eylül ayına kadar devam edecek yoğun seyahat sezonunun gelmesiyle beraber petrol talebinin artacağı beklentileri etkili oldu. ABD'nin ticari ham petrol stoklarının beklenenden fazla azalması ve AB ülke liderlerinin Rusya'dan petrol tedarikinin durdurulmasını içeren pakette anlaşacağına yönelik beklentiler de fiyatların artışını etkiledi.

TARIM EMTIALARINDA OYNAKLIK SÜRÜYOR! 

Tarım emtialarında geçtiğimiz haftalarda izlenen oynak seyir, geçen hafta da devam etti.

Chicago Ticaret Borsası'nda işlem gören buğday yüzde 1 ve mısır yüzde 0.3 değer yitirirken, pirinç yüzde 1.8 ve soya fasulyesi yüzde 1.6 yükseldi.

Pamuk yüzde 1.9 ve şeker yüzde 1.5 azalış değer kaybederken, kahve yüzde 5.9 ve kakao yüzde 1.5 yükseldi.

Üretim tahminlerindeki artış ve ihracat verilerindeki düşüş tarım emtialarını düşüşünü etkiledi. Rusya ve Hindistan'ın pirinç ihracatında kısıtlama getireceğine yönelik haberler, arzda korkuya sebebiyet verdi.

Brezilya'daki iklimsel faktörler de kahve fiyatlarının yükselmesine sebep oluyor.

 

"VADELİ İŞLEMLERDE SATIŞ BANKASI GEÇEN HAFTA DA SÜRDÜ"

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, şekerin, haftayı düşüşle tamamladığına dikkat çekerek, dünyanın en büyük şeker üreticisi Brezilya'nın petrol fiyatlarını düşük tutmak için önlemler almasının şeker fiyatlarında düşüşe neden olduğunu belirtti.

Ergezen, "Benzin ürünlerinde vergi oranlarının azaltılması kararı alındı. Şeker kamışı, etanol üretimi için kullanılan ham maddelerden biri. Petrol fiyatlarındaki değişim, üreticilerin şeker veya etanol üretimini tercih etmesine neden oluyor." şeklinde konuştu.

Buğdayda, üretim ve stok tahminlerinde halen bir değişim yaşanmaması, yükselişlerin kar satışı olarak değerlendirilmesine yol açtığını aktaran Ergezen, mısırda üretim tahminlerinde meydana gelen düşüşün beklentilerin altında kaldığını, bu sebep ile vadeli işlemlerde satış baskısının geçen hafta da sürdüğünü kaydetti.

Uzak Doğu'da kapanmaların yükselmesi ile pirinçte arza yönelik endişelerde artış olduğunu belirten Ergezen, "Uzak Doğu, pirinç üretiminin ve talebinin en yüksek olduğu bölge. Bu nedenle kapanmalar fiyatlar üzerinde etkili oluyor." ifadelerini kullandı.

Kahvenin geçen haftayı yükselişle kapattığını bildiren Ergezen, "Dünyanın en büyük kahve üreticisi Brezilya'da etkili olan soğuklar, üretim endişelerinin artmasına yol açıyor. Yaşanan soğuklar nedeniyle kahve ağaçlarının çiçeklenmesi azalıyor. Bu da daha düşük üretim demek." dedi.

ğrenci akbilinde son dakika gelişmesi! İETT öğrenci akbiline yapılan zammı geri çekti mi? 30 Mayıs 2022 fiyat listesi!

Samsung Galaxy S22 Ultra'ya 15.100 TL indirim! Kampanyayı sakın kaçırmayın! İşte 30 Mayıs 2022 fiyat listesi...

BİM'de 1000 TL indirimle Oppo Reno 5 Lite satışta! Stoklar tükenmeden alın! İşte 30 Mayıs 2022 fiyat listesi...