Fener ve Kartal imar, G.Saray proje kulübü!
Galatasaray yıllardır Seyrantepe'ye yapılacak stat projesine kafa yorarken Fenerbahçe ve Beşiktaş hem stadını hem de tesislerini baştan aşağıya yeniledi.
Sarı-Lacivertlilerin inşaat konusunda bu kadar iyi olmasında Ali Şen dışında 1986'dan beri başkanlık koltuğunda oturan isimlerin müteahhitlik işiyle uğraşmasının da etkisi var. Oysa Galatasaray'da bırakın başkanları, yöneticiler arasında bile inşaatçı bulmak çok güç.
Galatasaraylıların hayallerini süsleyen Aslantepe (Seyrantepe) projesinde artık sona yaklaşıldı. Seyrantepe'ye yapılacak çok amaçlı spor kompleksi için açılan ilk ihale ertelendi; ama ikincisinde iş protokole döküldü. Önceki gün 'Seyrantepe ihalesi iptal ediliyor' şeklinde haberler ortaya atılsa da Eren Talu-Alke ortak girişimi, iptali gerektirecek durum olmadığını duyurdu. Ne var ki G.Saray Başkanı Özhan Canaydın'ın ihale sürecinde çektiği bazı sıkıntıların gün yüzüne çıkması G.Saraylılar kadar F.Bahçelileri de şaşırttı.
F.Bahçeli yöneticilerin Seyrantepe ihalesine gireceği söylentileri Canaydın'ı oldukça endişelendirmiş. Canaydın'ın aklına kurt düşüren olay, F.Bahçeli eski yönetici Hamdi Akın'ın kendisine şaka yollu takılmasıyla başlamış. Özhan Canaydın'la havaalanında karşılaşan Akın, inşaat işiyle uğraşan çok sayıda Fenerbahçeli olduğunu ve G.Saray'ın stadını bunlardan birinin yapacağını ima etmiş. Canaydın ise Akın'a ihale kadar bu meseleye de kafa yorduğunu söylemiş.
Açıkçası Canaydın endişelerinde haksız değil. Çünkü F.Bahçeli eski ve yeni yöneticilerin büyük bir kısmı müteahhitlik yapıyor ve bu piyasada hatırı sayılır işlere imza atıyor. Pekala, bir F.Bahçeli ihaleye girer ve Cim Bom'un stat projesini hayata geçirmek adına kolları sıvayabilirdi. Fakat bırakın ihaleye katılmayı, teşebbüste bulunan dahi çıkmadı.
G.Saray, stat maketine para saçtı
Galatasaray'da başkanlık dahil birçok görevde bulunan Mehmet Cansun, yıllar önce bir konuşmasında, "Bizde inşaat işleriyle uğraşan yönetici yoktur. Bu yüzden stadı bir türlü yapamadık. Ama futboldan anlayanlar var. Bunun için de başarılı oluyoruz. F.Bahçe'nin ise inşaatla uğraşan çok yöneticisi var. Bu sayede statlarını kolay yaptılar." demişti. Gerçekten de G.Saray'da başkanları geçin, yönetici kadrolarında bile inşaat işleriyle uğraşanların sayısı çok az. Alp Yalman döneminden Doğan Hasol, Özhan Canaydın'ın ilk dönem başkanlığında yardımcılık görevini üstlenen Özkan Olcay ile Mehmet Cansun'la birlikte sadece 8 ay yöneticilik hayatı bulunan Eren Talu inşaat işleriyle meşguldü. Adnan Polat'ın inşaat alanında şirketleri olsa da müteahhitlik anlamında bir faaliyeti yok.
Sarı-Kırmızılıların Ali Sami Yen projesi ilk olarak 1996 yılında Faruk Süren tarafından ortaya atılmıştı. Kanadalı bir firmaya 12 milyon dolar karşılığında stat projesi yaptırılmıştı. Faruk Süren'den sonra Cansun da stat projesinde yol kat edemedi. Canaydın ise takımı Ali Sami Yen'den Olimpiyat'a taşımasına rağmen yeni stat konusunda ağır kaldı.
Oysa F.Bahçe cephesinde adımlar G.Saray'ın aksine hep hızlı atıldı. Bunun en önemli gerekçesi de inşaat işlerinden anlayan isimlerin başkan ya da yönetici olarak kulübe girmesiydi. 1980'lerde başkanlık yapan Faruk Ilgaz ve Fikret Arıcan'dan sonra F.Bahçe'de müteahhitler devri açıldı. Tahsin Kaya, Metin Aşık, Güven Sazak, Hasan Özaydın, Ali Şen, Aziz Yıldırım arasında sadece Ali Şen müteahhit değildi. Fakat Şen de inşaat işleriyle fazlaca haşır neşirdi. Sarı-Lacivertlilerin şu anki yönetiminde ise Aziz Yıldırım'ın yanı sıra Nihat Özdemir, Nihat Özbağı, Alaeddin Yıldırım, Murat Özaydınlı, Mithat Yenigün, Mahmut Uslu, Serhat Çeçen müteahhitlik yapıyor.
Tabii inşaat işinde bu kadar yönetici olunca tesisler de hızla tamamlanıyor. Örneğin Şükrü Saracoğlu Stadı'nı ele alalım. 50 bin 530 oturma kapasiteli stadyum, son inşa edilen Fenerium Tribünü ile 2006 yılının Nisan ayında hizmete girdi. Aziz Yıldırım, kale arkası tribünlerini Migros ve Telsim gibi sponsorlara yaptırdı. Bu firmaların isimlerini tribüne veren Yıldırım, kulübün kasasından bir kuruş çıkmadan stadı modern bir şekle dönüştürdü. Diğer tribünler de öz kaynaklar kullanılarak baştan aşağıya yenilendi. Keza Samandıra Tesisleri de Yıldırım döneminde kullanıma açıldı.
G.Saray gibi Beşiktaş'ta da müteahhit başkan yok. Tekstil işiyle uğraşan Serdar Bilgili'den önce 16 sene başkan olan Süleyman Seba, Milli İstihbarat Teşkilatı'nda çalıştığı belirtilen bir memurdu. Fakat Beşiktaş, inşaat işlerinde G.Saray kadar geride kalmadı. Stat yenilendi, Nevzat Demir Tesisleri hizmete açıldı.